Artikel

Waterkunstwerk nieuw pronkstuk in centrum Vaassen

Het centrum van het Gelderse Vaassen onderging de afgelopen jaren een grondige herinrichting. Met waterkunstwerk de Spreng heeft het centrum er een nieuw pronkstuk bij gekregen.

Het waterkunstwerk, gemaakt door Rots Maatwerk, is geïnspireerd op de bekende lokale sprengen, zo vertelt Hugo Rots, directeur van het bedrijf. “In de natuurstenen strook van 60 meter zijn ‘rillen’ aangebracht die ook voorkomen bij het stromende water van de sprengen. Door het stromende water ontstaan er rillen in het zand van een beek. Dit hebben we vervolgens ook aangebracht in de natuursteen van het waterkunstwerk.” De bron van het kunstwerk is het bestaande vredesmonument. “Uit het bronzen kunstwerk stroomt het water, vervolgens loopt het over een afstand van 60 meter over de markt.”


Om zeker te zijn van de juiste kwaliteit natuursteen, reisde Rots Maatwerk speciaal af naar China

Rots maatwerk heeft het project zelf in vijf weken geplaatst, in goede afstemming met hoofdaannemer Dusseldorp uit Lichtenvoorde. Maar dat was nog wel even spannend, zegt Jeroen Arends van Rots Maatwerk. “Tijdens de graafwerkzaamheden werden er archeologische vondsten gedaan. Omdat het kunstwerk dichtbij een kerk geplaatst is, bleek het te gaan om oude graven. Gelukkig liepen we uiteindelijk weinig vertraging op en konden we gewoon in november starten.” Voor de juiste natuursteen kwam Rots Maatwerk in China uit. Hugo Rots: “We hebben het waterkunstwerk zelf uitgewerkt en ontworpen. Dat is ook onze kracht. Ook het plaatsen doen we zelf. We zijn voor de natuursteen special afgereisd naar China. Om er zeker van te zijn dat we de juiste kwaliteit krijgen, hebben we het kunstwerk daar ook in elkaar gezet.” 


Het bijzondere van het kunstwerk is dat er verschillende overgangen zijn gemaakt voor auto’s, voetgangers en fietsers. Het kolkende water verdwijnt aan het einde van de lange waterstrook in een cirkelvormig object. Het water kan, mede door de goede waterzuivering van het kunstwerk, steeds opnieuw gebruikt worden. Verantwoordelijk Wethouder Robert Scholten van de gemeente Epe is blij met het nieuwe kunstwerk: “De samenwerking met alle betrokken uitvoerders, ondernemers en omwonenden is prijzenswaardig. Dit soort trajecten brengt voor iedereen behoorlijk wat overlast met zich mee, maar door het begrip en samenwerking tussen alle partijen is het tot een goed einde gebracht. Ik wil iedereen daarom enorm bedanken voor hun inzet, voor deze goede samenwerking, het begrip en geduld tijdens de uitvoering van dit project.”

Kader
Rots Maatwerk
Brummen
0575 - 56 65 65
www.rots-maatwerk.nl

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2020. Lees meer van Straatbeeld in onze digitale bibliotheek. 

Deel dit artikel