Artikel

Natuurstenen verrijking in transformatie Amstelstation

Het Amstelstation is een van de belangrijkste stations van Amsterdam en momenteel het hart van een belangrijke stedelijke ontwikkeling van de stad. Het station zelf is een Rijksmonument en maakt deel uit van de 50 meest beeldbepalende stations in Nederland.

Het station vormt samen met het stationsgebied een belangrijk knooppunt waar verschillende vervoersmodaliteiten met elkaar worden verbonden. Openbaar vervoer, zoals trein, metro, tram en bus, komen hier samen met voetgangers, fietsers en de auto.  


De omgeving rondom het Amstelstation in Amsterdam heeft de afgelopen tijd een ingrijpende transformatie ondergaan. Van het nieuwe tram- en busstation tot de vernieuwde toegang tot de gerenoveerde stationshal en van de bouw van de Amsteltoren tot de nieuwe ondergrondse fietsenstalling. Het doel van dit project is om een levendig en veilig gebied te creëren waar het goed toeven is voor bewoners, passanten en reizigers.

Boombakken 

Als partner voor alle natuursteenelementen in deze grootschalige transformatie viel de keus op Stone base, dat bijvoorbeeld verantwoordelijk werd voor de uitvoering van boombakken voor het plein naast de tramperrons. De natuurstenen bakken fungeren niet alleen als scheiding tussen looppaden en groenvoorziening, ze vormen ook zitgelegenheden over het gehele plein. In totaal zijn er 553 elementen gebruikt om de acht boombakken te creëren. 

Trap met hellingbaan 

Om toegang tot de gerenoveerde stationshal te krijgen is gekozen voor een trap met hellingbaan van ruim 50 meter breed bestaande uit 614 natuursteen elementen. In de traptreden zijn speciaal voor ProRail ontwikkelde markeringen aangebracht van Carrera marmer. Daarnaast is de trap opgemaakt uit verschillende hoogtes om zo ook op de trap zitcomponenten te creëren. 

Beige-roze graniet 

Overige natuurstenen elementen zijn onder andere de trappen die leiden tot het nieuwe busplatform, keermuren, afdekkers en plinten. Al deze elementen zijn net als de boombakken en trappen met hellingbaan gemaakt van beige-roze graniet en speciaal voor dit project prefab geproduceerd door Stone base om vervolgens geassembleerd te worden op de locatie zelf. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.

 

Deel dit artikel