Artikel

Slimme Wijk op Vakbeurs Openbare Ruimte

Wat kan geo-informatie doen in een slimme wijk zonder dat je allerlei ingewikkelde techniek onder de knie hoeft te krijgen? Je ziet het op de Vakbeurs Openbare Ruimte.

We leven tegenwoordig allemaal in een infosfeer. We worden de hele dag door geconfronteerd met informatie. Veel van die informatie kent een locatie component (geo-informatie). Daar maken we in het dagelijks leven al veel gebruik van, denk alleen al aan Google Maps of je navigatiesysteem. Ook bij de inrichting en het beheer van de openbare ruimte is geo-informatie van groot belang. Maar het gaat verder dan dat; smart cities en smart citizens, omgevingscommunicatie en participatie maken gebruik van locatie intelligente data.
Op de Vakbeurs Openbare Ruimte kan de bezoeker in de Slimme Wijk zien wat data en geo-informatie voor hem kan betekenen. De beursbeleving is een initiatief van Ruimteschepper. “In een slimme stad willen we zo veel mogelijk profijt hebben van de beschikbare data, maar geen last hebben van alle techniek die erachter zit. De meesten van ons zijn immers geen informatici”, meent Douwe Blanksma van Ruimteschepper.
Het idee voor de Slimme Wijk ontstond een paar jaar geleden en werd vorig jaar voor het eerst uitgevoerd. Dit jaar staan de thema’s digitale samenleving en omgevingsmanagement centraal. “We brengen de Slimme Wijk dit jaar dichter bij de bezoekers”, vertelt Blanksma. “Naast lezingen, pitches en presentaties is er veel ruimte voor dialoog. Met inspirerende verhalen over slimme wijken en slimme bewoners willen we een soort aha-erlebnis creëren over waar de locatiedata toe leidt qua inzicht en mogelijkheden.”
In het Wijktheater, onderdeel van de Slimme Wijk, delen toonaangevende sprekers en partijen hun kennis op het gebied van deze dagthema's. In de rest van de Slimme Wijk staan exposanten die met hun producten en/of diensten een bijdrage leveren aan toekomstbestendige wijken en steden.

Deel dit artikel