Artikel

Oefenen met de Omgevingswet door integrale wijkaanpak

De Omgevingswet is een complex juridisch vehikel, met heel veel mogelijkheden. Met de integrale wijkaanpak kan je in het klein alvast oefenen.

De Omgevingswet vertoont overeenkomsten met Excel. Bijna iedereen, zeker bij de overheid, gebruikt het spreadsheetprogramma van Office, maar slechts weinig mensen kennen alle toepassingsmogelijkheden van de software. Zo lijkt het ook te gaan met de Omgevingswet. Deze wet bundelt alle bestaande wet- en regelgeving in de fysieke leefomgeving en biedt tal van mogelijkheden als het gaat om zaken als duurzaamheid, participatie en energietransitie. Maar door de complexiteit van de wet, ligt de focus met name op de implementatie zelf. Terwijl de Omgevingswet, net als Excel, bedoeld is om bepaalde handelingen eenvoudiger te maken en beter uit te voeren.

Decentralisatie en integrale opgaven

“In de Omgevingswet komen eigenlijk twee ontwikkelingen samen”, vertelt Juul Osinga van Aveco de Bondt. “Enerzijds de behoefte om met maatschappelijke opgaven waar we in Nederland mee te maken hebben aan de slag te gaan, zoals klimaatadaptatie, woningbouw en energietransitie. Daarnaast hebben we te maken met de veranderende rol van de overheid in relatie tot de maatschappij. De Omgevingswet biedt instrumenten om beide ontwikkelingen op een goede manier in te richten en te combineren. De integrale wijkaanpak van Aveco de Bondt is een methode om dat op een kleiner schaalniveau voor elkaar te krijgen.”

Collega Alex van Doorn vult aan: “De grote plus van de integrale wijkaanpak is dat je kennis nodig hebt om het goed aan te pakken, bijvoorbeeld voor het maken van een plan voor de energietransitie. En dit is precies dezelfde kennis die je nodig hebt voor een goede implementatie van de Omgevingswet. Begin gewoon met het ophalen van data. Er ligt toch al een deadline, je kunt net zo goed nu alvast beginnen.”

Lees het uitgebreide interview met Alex van Doorn en Juul Osinga in Biind Magazine, thema Omgevingswet. Lees hier gratis het magazine.

Deel dit artikel