Artikel

Bestaande verlichting krijgt tweede leven: renovatie en upgrade naar led

Duurzaam hergebruik van materialen en direct een energiezuinige keuze. Dat wil DE NOOD, ontwerper en producent van hoogwaardige buitenverlichting, bereiken door bestaande verlichting een tweede leven te geven. Door het renoveren van de armaturen en door de oude lichttechniek te vervangen door ledverlichting.

Het gebeurt regelmatig: een telefoontje vanuit een gemeente voor advies over wat te doen met het huidige klassieke areaal. De verlichting staat er vaak al jaren en is toe aan een opknapbeurt. Gelukkig hoeft niet alles wat oud is ook direct afgeschreven te worden. Vaak is renovatie een betere keuze.

Inventarisatie

Eerst moet in kaart gebracht worden in welke staat de verlichting op dit moment verkeert. Dit kan middels een inspectie waarbij een bezoek gebracht wordt aan de gemeente en iedere armatuur en mast bekeken wordt. Onder andere model, ouderdom, schade en lichttechniek wordt in kaart gebracht en verwerkt in een inventarisatierapport. Van ieder object worden ter plekke foto’s gemaakt. Aan de hand van dit rapport met bijbehorend advies kan een beslissing genomen worden.

Renovatie en ombouwen naar led

Als het mogelijk is om armaturen te renoveren, worden deze naar Middelburg gebracht. Hier wordt ieder armatuur grondig gereinigd en schades direct verholpen. Als blijkt dat renovatie toch geen optie is wordt het armatuur vervangen door een ‘second-life’ armatuur (een gebruikt exemplaar). Vervolgens wordt de oude lichttechniek verwijderd en wordt vakkundig de gekozen led-lichttechniek ingebouwd. Dit is natuurlijk wat omvangrijker dan simpelweg een led-lamp indraaien. Denk aan stevigheid, waterdichtheid en uitstraling. De armaturen zijn ook meteen ‘Smart City Ready’. Zo is het in de toekomst makkelijk om aan de slag te gaan met een van de diverse Smart City-toepassingen.

Snel weer terug

Door jarenlange ervaring en vakkundigheid duurt het renoveren van een armatuur niet lang. Ze staan snel weer op hun plek en door tien jaar extra garantie is er voorlopig geen omkijken naar. “En als de armaturen in Middelburg liggen, hebben we dan geen straatverlichting?” – Jazeker wel. DE NOOD zorgt voor tijdelijke exemplaren zodat het nooit donker wordt.

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5, thema Projecten & Producten. Download hier gratis het magazine!

DE NOOD Group
Middelburg
www.denood.nl

Deel dit artikel