Artikel

Pannakooi in Harreveld slaat aan en vindt navolging

Pannakooien zijn populair – ook bij jongeren voor wie sporten vaak niet vanzelfsprekend is. Horizon Jeugdzorginstelling ’t Anker in Harreveld beschikt sinds kort over een pannakooi. Het betreft een initiatief van Stichting van het Kind in samenwerking met de firma Dutch Panna BV.

De voetbalkooi is zó’n succes dat de stichting nuper provincie minstens één kooi wil plaatsen bij jeugdinstellingen.Pannavelden, je ziet ze steeds meer in de openbare ruimte. De stalen voetbalkooien verschijnen op school- en gemeentepleinen, op sportaccommodaties en campings. De Noordwijkse firma Dutch PannaBV ontwikkelt haar kooien zelf en hecht daarbij sterk aan robuustheid en veiligheid. 


Pannavoetbal is enorm populair”, vertelt Dutch Panna-directeur John Driessen. “Het aantal kooien neemt dan ook in sneltreinvaart toe. Dat zien we graag, vanwege de omzet, maar ook omdat een pannaveld veel te bieden heeft. Het trekt jongeren naar buiten, laat ze samensporten.”

Jongeren in de jeugdzorg

Precies dat streven is een kernaandachtspunt van Stichting van het Kind. Deze stichting richt zich op jongeren in de jeugdzorg, voor wie sporten vaak niet vanzelfsprekend is. Mede debet daaraan is het simpele feitd at bij veel jeugdzorginstellingen sportmogelijkheden ontbreken. 


“In samenspraak met de jongeren zelf proberen wij daarom geschikte sportprojecten neer te zetten”, aldus stichtingsdirecteur Sascha van Veen. “Dat kan bestaan uit zwemlessen, workshops of het leveren van materialen voor de beoefening van veldsporten. Begin 2018 hebben we overlegd met de jongerenraad en directie van ’t Anker in Harreveld. Er bleek behoefte aan een pannakooi. Via-via kwamen we uit bij Dutch Panna BV, dat graag bereid bleek ons te steunen, zodat we al in april de eerste Stichting van het Kind Pannakooi konden openen.”

Enthousiasme

Vanwege de (sociale) voordelen die een pannakooi biedt én het enthousiasme in Harreveld, wil de stichting meerdere kooien plaatsen. Van Veen: “We zijn momenteel met acht instellingen in gesprek en hopen dit jaar nog twee of drie pannakooien te kunnen realiseren.” 


De PK 5000-kooi die Dutch Panna BV levert aan Stichting van het Kind is gemaakt van gegalvaniseerd stalen kokerprofielen en gaasmatten, leverbaar in iedere RAL-kleur. De kooi (600 cm in doorsnee, 200 cm hoog) is voorzien van een valdempende vloer van gerecyclede sportschoenen en autobanden.De PK 5000 wordt met chemische ankers vastgezet en alle bouten worden afgedekt met een rubberdop. 

Dit artikel komt uit Straatbeeld 04/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel