Artikel

Familie van bruggen in centrum Almelo

De metamorfose van het centrum van Almelo is bijna voltooid. Belangrijk bij de aanpak van zo’n groot plan is een goede toekomstvisie, zodat een integraal plan door de jaren heen uitgerold kan worden.

Familie van bruggen 

Een van de ontwerpvraagstukken in 2013 was, hoe om te gaan met de vormgeving van toekomstige bruggen. Bureau Stoep heeft destijds deze visie opgesteld samen met het ontwerp van de eerste brug.  De toegangsbrug naar het nieuwe stadhuis. De visie geeft samen met het ontwerp van de Stadhuisbrug handvatten om toekomstige bruggen als één familie vorm te kunnen geven.  


Karakteristiek aan de Stadhuisbrug is d
e golvende beweging van het dek en de randliggers. De golf symboliseert enerzijds het water dat wordt teruggebracht in het centrum. Anderzijds is deze golvende beweging identiek aan de golf in de voorgevel van het stadhuis. Dat zorgt voor een logisch en harmonieus geheel en maakt de brug uniek voor deze locatie. Het DNA van de bruggen uit zich door een golvende beweging, de kleur en de oplegging. De bruggen worden tussen de kademuren opgehangen waardoor de rollaag op de kademuur doorloopt ter plaatse van de brug. Hierdoor ontstaat een rustig beeld met één strakke lijn tot in het centrum  

De Tweede brug 

In 2018 werd de familie uitgebreid met een tweede brugDe tweede brug is een stuk breder en wordt zwaarder belast waardoor de randliggers, in tegenstelling tot de eerste brug, niet konden worden gebruikt als constructieve dragers van de brug. Daarom is gekozen voor traditionele’ liggers. Het dek en de hekwerken van de brug zijn golvend uitgevoerd, waardoor er een zeer herkenbare familie ontstaat. 

Het hekwerk golft asymmetrisch met een hoge en een lage kant.  Deze golvende beweging benad
rukt tevens het verschil in opleghoogtes van de brug met ook een hoge en een lage kant. Ook deze brug is tussen de kademuren opgehangen. In Almelo zijn ze blij met de samenwerking met Bureau Stoep. “Bas Wallert van Bureau Stoep neemt je goed mee in zijn ontwerpproces en overlegt meer varianten. Samen kijk je wat het beste past, qua vormgeving maar ook technisch.  Een fijne manier van samenwerken, en dat zie je ook in het eindresultaat”, aldus Wanda Roskam,  landschapsarchitect gemeente Almelo. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2020. U kunt Straatbeel 3 gratis lezen in onze digitale bibliotheek

Deel dit artikel