Artikel

Elektrisch auto's laden zonder vervuiling van het Straatbeeld

De aanleg van laadpalen voor elektrische auto’s komt in een stroomversnelling. Op 8 juli 2020 werd bekend gemaakt dat er 30 miljoen euro wordt uitgetrokken voor honderdduizenden extra laadpalen. In 2021 moeten er maar liefst 213 per dag worden geplaatst. Dat is goed nieuws voor iedereen met een elektrische auto. Maar er kleven ook wat nadelen aan.

Een veelgehoorde klacht is dat de laadpalen enorm in de weg staan. Daarnaast vinden veel mensen dat al die laadpalen het straatbeeld vervuilen. Zeker in (historische) binnensteden is dit een probleem. Hier is vaak sprake van een klassiek straatbeeld en de moderne laadpaal verstoort hier de uitstraling. Ook staat zo’n modern stukje techniek in groot contrast met de vaak klassieke straatverlichting.

Moderne techniek met klassieke uitstraling

DE NOOD, marktleider in Nederland voor klassieke straatverlichting, ontwikkelde in samenwerking met Ecotap de Klassieke Laadmast (KLM); een slimme samenvloeiing van moderne techniek met een klassieke uitstraling. Het ontwerp is gebaseerd op de klassieke gietijzeren Haagse mast waarvan er ruim 55.000 in Nederland staan. Alleen de connector en passensor verraden dat het een laadmast betreft: het laadgedeelte is compleet geïntegreerd in de mast.

Bestand tegen vandalisme

De KLM werkt met aansluitwaardes van 1x16A t/m 3x32A. Als deze voorziening aanwezig is, kan een bestaande Haagse mast vervangen worden door een Klassieke Laadmast. De KLM is gemaakt van gietijzer en daardoor net zo degelijk als de originele Haagse mast en zodoende vandalismebestendig. De geïntegreerde laadtechniek van Ecotap heeft zijn klasse al bewezen in de standaard laadpalen. De KLM beschikt over één oplaadpunt van maximaal 22 kW en werkt met alle laadpassen. Verlichten én opladen in één. Dat is de Klassieke Laadmast van DE NOOD. Een slimme oplossing voor e-mobility en straatverlichting.

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 4, thema water, groen en klimaat. Download hier het hele magazine.

DE NOOD Group 
Middelburg 
www.denoodgroup.nl

Deel dit artikel