Artikel

Anti-terreurmaatregelen en toegankelijkheid

Het is goed dat in het kader van de veiligheid van iedereen maatregelen worden getroffen in de strijd tegen terreur. Bloembakken en betonblokken kunnen voorkomen dat aanslagen worden gepleegd met voertuigen. Maar denk bij het plaatsen van deze elementen ook aan de toegankelijkheid, bepleit Denise Janmaat.

In het BNR-programma Bouwmeesters werd onlangs gesproken over het optimaliseren van de veiligheid van de binnensteden. Betonblokken, bloembakken, een waterpartij, een zandbak of gewone paaltjes passeerden de revue. Deze maatregelen zijn belangrijk om terreuraanslagen met vrachtwagens, busjes en auto’s te voorkomen. En ze geven een gevoel van veiligheid, waardoor we geruster zijn. Zeker van belang. Inmiddels zijn in Amsterdam op diverse plaatsen betonblokken geplaatst, zoals in het Centraal Station en ervoor.

 

In dit artikel pleiten we voor waakzaamheid bij het plaatsen ervan. De toegankelijkheid voor mindervaliden moet namelijk gewaarborgd worden, ook als dit soort zaken in de openbare ruimte geplaatst worden.

Blinden en slechtzienden

Voor blinden en slechtzienden die dagelijks dezelfde route nemen, zijn het namelijk onverwachte obstakels. Een duidelijke markering helpt. Het geven van een contrasterende kleur aan het obstakel helpt hen om de betonblokken van de veelal eveneens grijze bestrating te onderscheiden. Denkt u ook aan het aan- of omleggen van een geleidelijn. Die kan hen de weg wijzen en voorkomen dat ze er tegenop lopen of erover vallen of struikelen.

Rolstoelers en scootmobielgebruikers

Voor een rolstoeler of scootmobielgebruiker is de overblijvende doorgangsbreedte van belang. Het plaatsen van een betonblok of bloembak kan de route versmallen, waardoor er minder of te weinig ruimte overblijft om makkelijk te manoeuvreren. Zeker in een drukke straat kan het bovendien zorgen voor het opstropen van de flow van de voetgangers, waardoor de rolstoeler en scootmobielgebruiker in het gedrang komt. Die moeten zonder hielen te raken of over tenen te rijden makkelijk door kunnen rijden. De belangrijke anti-terreurmaatregelen vragen daarom ook aandacht voor de toegankelijkheid, zodat alle gebruikers van de openbare ruimte hun weg ongehinderd kunnen vervolgen.

Deel dit artikel