AFAS Experience Center - Leusden

maandag 13 juni 2022
timer 2 min
Een state of the art complex in opdracht van AFAS Software van 62.000 vierkante meter, waarvoor METTEN Stein+Design meer dan 3000 vierkant meter aan bestrating mocht leveren. Een spraakmakend project en niet in de laatste plaats vanwege de grootte.

De nieuwbouw van het AFAS Experience Center heeft een opvallend ontwerp, dat afkomstig is van architect Steef van der Veldt in samenwerking met architectenbureau Just Architects. Van boven bezien heeft het bouwproject iets weg van een bloem, dankzij de ronde gebouwen en het groen. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen, een restaurant, een professioneel theater en een ondergrondse parkeergarage die met elkaar in verbinding staan. Daaromheen een parkachtige tuin, naar ontwerp van Landschapsarchitect Bart Hoes.

afas leusden

Een versterking van de gevelarchitectuur ontstaat doordat deze is door getrokken in de buitenvloerinrichting. Het liggende streeppatroon in lichte en donkere kleuren van de gevel wordt gereflecteerd door het ervoor liggende, royaal bemeten entreegebied voorzien met Palladio stenen in twee subtiel op elkaar afgestemde grijstinten in het royale 100 x 50 cm formaat. De schaal van het formaat, de grijs tinten in combinatie met het homogene egale steenoppervlak duiden een ontwerp dat openheid geeft aan het gebouw en dat zeker ook past bij de locatie van dit bijzondere complex.

Aanwezige hoogteverschillen in het maaiveld zijn onderdeel gemaakt van de parkachtige setting. Zo zijn voor het brede bordes bij de hoofdingang zo’n 250 treden geplaatst uit het Concept Design programma die zowel als trap en als zitelement gebruikt kunnen worden. De gebruikte grondstoffen bij deze natuursteen composiet elementen zijn afgestemd op de Palladio stenen om een gelijkwaardige patina vorming in de komende decennia te kunnen waarborgen.

afas leusden

Rondom het complex is een speels wandelpark gecreëerd met enkele markante elementen zoals een buitensportplaats en een ware heuvel waartegen een speelse trap is aangelegd die ook dienst kan doen als tribune. Ook hier komt het Palladio product terug in het ontwerp, delen van de trap en tribune zijn hiermee in een klein formaat uitgevoerd waarbij de kopse kanten bewerkt zijn. Optisch vloeien stootbord en aantrede hierdoor in elkaar over terwijl er toch de speelsheid behouden blijft van het lijnenspel van de afzonderlijke formaten.  Hiermee wordt de grootschaligheid van de tribune terug gebracht naar een meer elegante dimensie.

Het mag duidelijk zijn dat de visie achter het AFAS Experience Center, het creëren van een "beleving" voor zowel de klant, de medewerker als de bezoeker leading is geweest.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grondige metamorfose voor verouderd Waterlooplein in Amsterdam

29 jun om 10:09 uurtimer2 min
Het Amsterdamse Waterlooplein heeft een grondige metamorfose ondergaan. Zowel op maaiveldniveau als ondergronds…
Lees verder »
descriptionArtikel

The Green Mile: HvA helpt stad vergroenen

28 jun om 14:20 uurtimer3 min
Het doel van The Green Mile is om de Amsterdamse Stadhouderskade, een drukke, vervuilende en onveilige straat, te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame herinrichting buitenruimte Provinciehuis Zwolle

6 jun om 23:09 uurtimer2 min
Na een ingrijpende renovatie van het gebouw moest ook de aangrenzende buitenruimte bij het Provinciehuis Zwolle…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »

PUTkast techniek breidt assortiment uit door overname

16 mei om 13:49 uurtimer2 min
Onlangs heeft PUTkast techniek de vertegenwoordiging van het Duitse Moser Systemelektrik overgenomen van Cuprohaag…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

16 mei om 11:52 uurtimer3 min
Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende fases opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

10 mei om 00:06 uurtimer3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de…
Lees verder »