Technici Vialis verhelpen dagelijks tientallen storingen aan verkeerslichten

dinsdag 9 juli 2024

Verkeerslichten zijn in het leven geroepen om de doorstroming in het verkeer te bevorderen en ervoor  te zorgen dat de veiligheid gewaarborgd is. Soms komt er echter een defect voor in een verkeerslicht, waardoor deze in storing gaat. René Kemkes is senior service technicus bij Vialis en verhelpt dagelijks storingen aan onder andere verkeerslichten. Straatbeeld liep een middag met hem mee.

Tekst: Laura Vliek 

“In een app op onze tablet zien we welke storingen er zijn en waar we heen moeten,” vertelt Kemkes, “Iedere monteur heeft zijn eigen planning. Zodra we op de locatie zijn waar de storing gemeld is, gaan we eerst naar de verkeersregelinstallatie. Dit is een grote kast die de verkeerslichten aanstuurt. Via die kast kunnen we uitlezen wat de storing is en waar die zich bevindt, de meeste verkeersregelinstallaties kunnen we ook op afstand benaderen en zo uitlezen wat de storing is.” 

Verschillende soorten storingen 

De storingen variëren van klein naar groot. Soms betreft het simpelweg het vervangen van een lampje in een verkeerslicht, maar ook komen er geregeld complexe storingen voor zoals een fout vanuit de bewakingseenheid of een fout in de software. “Het leuke aan mijn werk vind ik dan ook dat het erg afwisselend is. Je hebt verschillende soorten storingen, en ook op verschillende locaties. Het komt weleens voor dat je de avonddienst begint met een storing in het noorden van Nederland en aan het einde van de avond in Maastricht staat om een storing op te lossen. Wel proberen we natuurlijk de storingen te verdelen onder de monteurs en waar mogelijk te kijken of de monteur die het dichtst bij is de storing kan oplossen.” 

Kemkes is inmiddels al tien jaar werkzaam als monteur bij Vialis. “Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd geweest in de elektrotechniek. Mijn beide opa’s werkten ook in de elektrotechniek en ik ben er automatisch ingerold. Het fijnste van het werk vind ik de afwisseling. Verder moet je heel zelfstandig zijn in dit werk.” 

Hoewel Kemkes zijn werk dus erg leuk vind, is er één ding wat hij minder fijn vindt: “De administratie rondom het werk wordt steeds meer. Dat maakt het weleens wat minder. Met complexe storingen moeten we namelijk best veel invullen en schakelen tussen verschillende systemen. Daarom zou het op zich prettig zijn als je vanuit één systeem overal bij kunt. Maar ik snap ook dat het niet kan in verband met cybersecurity en de verschillende type applicaties  om zoiets te realiseren.” 

Kunstmatige intelligentie in opmars 

Qua ontwikkelingen in de sector gaan we volgens Kemkes een interessante tijd tegemoet. “Vooral kunstmatige intelligentie is iets waar we tegenwoordig en in de toekomst steeds meer mee te maken krijgen. Vroeger deed een verkeerslicht gewoon zijn eigen termijnronde, nu krijgen verkeerslichten ook informatie vanuit voertuigen en systemen, waar files staan en dergelijke. De materie wordt steeds complexer. Dat is een mooie, maar tegelijkertijd soms wel lastige ontwikkeling. Het gaat heel snel allemaal.” 

De monteurs van Vialis worden met enige regelmaat bijgeschoold. “Periodiek hebben we een cursus op kantoor, bijvoorbeeld netwerktrainingen en een cursus storing zoeken of bij nieuwe onderdelen krijgen we uitleg over de werking ervan. Dit zorgt ervoor dat we up-to-date blijven qua kennis en dat we de ontwikkelingen in ons vakgebied scherp hebben. Verder hebben we ook toolboxen, zoals de toolbox Insecten of de toolbox Werken in hitte. Dat zijn toolboxen waarin we uitleg krijgen over de gevaren van werken in hitte of tegen insecten zoals de eikenprocessierups en teken. Als het nodig is krijgen we middelen mee zoals zonnebrandcrème en een tekentang. Dat is wel heel mooi bij het werken bij Vialis: veiligheid en het denken om elkaar staat echt voorop.” 

Kemkes is tevreden over het werk dat hij doet, vooral over de afwisselende functie. “Over tien jaar doe ik denk ik nog steeds hetzelfde werk. Ik vind het namelijk gewoon ontzettend leuk om te doen en er zijn ook echt wel ontwikkelingen in de sector waardoor het werk nooit saai is.”  

Vialis 
Houten 
030 - 694 3500 
vialis.nl 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Financiering fiets- en voetgangersbrug over het IJ rond

15 jul om 15:46 uur

De Vervoerregio en de gemeente Amsterdam gaan de Oostbrug over het IJ samen financieren en aanleggen. De komst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young Professional in de openbare ruimte: Bouke Simon de Jong

10 jul om 09:48 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young Professional in de openbare ruimte: Aniek Loos

5 jul om 14:18 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen

5 jul om 08:42 uur

Kinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Slimme steden, sterke goten

3 jul om 09:49 uur
In moderne stedelijke ontwikkeling, waar duurzame en innovatieve projecten vaak de aandacht trekken, is het goed…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

De sleutelrol van de beheerder in wijkvernieuwing

21 jun om 11:19 uur
Het is een complexe puzzel van verschillende planningen en opgaven. Om de stad toekomstbestendig en leefbaar te…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
descriptionArtikel

Castricums fietspad emissievrij aangelegd: ‘We zijn positief verrast’

7 jun om 09:25 uur
Een fietspad aanleggen bij een Natura2000-gebied, dan komen er flink wat eisen om de hoek kijken. Om daaraan te…
Lees verder »