Van ‘boekhouder van het bestaande’ naar vernieuwer en verbinder

woensdag 24 juli 2024

Jan Klopstra is strategisch adviseur stedelijk beheer bij de gemeente Utrecht. Vanuit zijn rol hebben wij hem gevraagd een expertcolumn te schrijven voor Straatbeeld 3 van dit jaar, met als thema beheer. Hier kun je de column nogmaals online teruglezen. 

Via de ‘socials’ las ik enkele berichten over het internationale symposium I.A.M. Public Space 2024, dat begin juni in Alnarp, Zweden plaatsvond. Drie dagen lang spraken internationale wetenschappers, beleidsmakers en beheerders van de openbare ruimte met elkaar over de toekomst van het vakgebied. Na zich eerder op het NCBOR aan het Nederlandse publiek te hebben voorgesteld, was dit het moment waarop Arjan Hijdra zich als kandidaat buitengewoon hoogleraar Managing Public Space presenteerde aan het internationale publiek. Een belangrijk moment richting het oprichten van een volwaardige leerstoelgroep Managing Public Space aan Wageningen Universiteit. 

De berichten waren des beheerders bescheiden. Geen flitsende videocompilaties of ronkende oneliners, maar een kort verslag van dat wat had plaatsgevonden. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Terwijl juist nu een beetje borstklopperij wel op zijn plaats zou zijn. In nog geen vijf jaar tijd heeft beherend Nederland het voor elkaar gekregen om haar vakgebied prominent op de (internationale) wetenschappelijke kaart te zetten. Met een leergang op masterniveau en een wetenschappelijk onderzoeksprogramma.  

Dat is niet alleen een mooie erkenning van het vakgebied, maar vooral ook keihard nodig. Waar de beheerder lang te boek stond als behouder van het bestaande, is de laatste jaren de omslag gemaakt naar een rol als vernieuwer en verbinder. De beheerder die bij iedere ingreep een kans heeft om de openbare ruimte te laten voldoen aan deze eisen van morgen. Om daarmee een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke opgaven op het gebied van kansengelijkheid, vergroening, klimaatadaptatie, verkeersveiligheid, energie en circulariteit.  

Dat we die bijdrage willen leveren staat inmiddels opgeschreven in vele beleidsnota’s en de resultaten van succesvolle pilots laten we op de beheercongressen aan elkaar zien. Maar hoe bouwen we die verantwoordelijk taak verder uit? Hoe krijgen we dat in ál die steden en dorpen voor elkaar, in een complex speelveld met bewoners en partners? En hoe doen we dit in verbinding met die andere ruimtelijke disciplines van planologen, stedenbouwers en landschapsarchitecten. Dat zijn grote vragen om te beantwoorden. Dat vraagt om leren en onderzoeken, daar hebben we die wetenschappelijke kennis hard bij nodig.  

De basis is gelegd, maar dat is pas het begin. Wetenschappelijke kennis wordt pas van waarde als we het toepassen in de praktijk. Dat vraagt om een onderzoeksprogramma dat voldoende praktijkgericht is, maar vooral ook een praktijk die zich voldoende openstelt voor het onderzoek. Het is onze taak als beheerorganisaties om vanuit onze praktijkkennis de juiste vragen neer te leggen bij de wetenschap. Zo brengen we samen het kennisniveau omhoog en zetten we als beheerder de volgende stap in onze rol als vernieuwer en verbinder. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Innovatieve oversteekplaatsen verbeteren verkeersveiligheid Etten-Leur

2 dec om 09:49 uur

In de strijd voor een veiliger straatbeeld heeft Etten-Leur een vooruitstrevende stap gezet. De gemeente heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker

29 nov om 09:11 uur

In deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…

Lees verder »
flash_onNieuws

Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan

22 nov om 17:29 uur

De gemeente Utrecht kiest ervoor om  dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger

16 nov om 10:38 uur
De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt voor fietsers, auto’s en voetgangers. Om het zebrapad…
Lees verder »
flash_onNieuws

Breda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren

15 nov om 13:52 uur

Breda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…

Lees verder »
descriptionArtikel

Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen

15 nov om 08:11 uur

Bij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…

Lees verder »
descriptionArtikel

Na anderhalve eeuw heeft Borculo weer een 'haven'

14 nov om 06:35 uur

Eeuwen geleden, tot 125 jaar terug, voeren er talloze boten af en aan naar het Achterhoekse stadje Borculo om…

Lees verder »
flash_onNieuws

Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd

7 nov om 12:35 uur

Om bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…

Lees verder »