Buiten sporten geeft iedereen lucht

dinsdag 12 januari 2021
timer 5 min
Jongeren leven in een lastige tijd. COVID-19 vergalt hun sociale leven en de toenemende polarisatie onder volwassenen creëert spanningen. Scholen en gemeenten plaatsen steeds vaker een sport- of pannakooi, omdat die positiviteit brengt en de jeugd de kans biedt sportief en sociaal bij te tanken.

Het botst en schuurt in de samenleving. Er is sprake van toenemende verruwing en polarisatie en van afnemende empathie en diversiteit. Veel mensen zijn bang hun veilige (werk)plek kwijt te raken, aan het kortste eind te trekken, hun (culturele) tradities te verliezen en anderen wél te zien profiteren. Dat leidt tot ongezonde spanningen. De coronamaatregelen en de gevolgen daarvan komen daar nog bovenop.

Sociale omgeving

Met name ook jongeren worden zwaar getroffen door de huidige problemen. Hun sociale leven is grotendeels stil komen te liggen. Ze mogen niet naar feestjes of festivals, hun bijverdienbaantjes zijn verdwenen en zowel hun schooltijd als hun vrije tijd is onmetelijk veel saaier geworden vanwege alle COVID-19-maatregelen. En dat terwijl voor jongeren die sociale omgeving zo enorm belangrijk is.

Ook scholen en gemeenten kampen met de gevolgen van de maatschappelijke en corona-onrust. Zij moeten ervoor zien te zorgen dat spanningen in de klas en op straat worden weggenomen, dat ieders veiligheid gewaarborgd is, dat niemand buiten de boot valt en dat iedereen – jong en oud – veilig en gezond blijft. Een herculische taak, helemaal vanwege hun vaak beperkte financiële armslag.

Positieve uitlaatklep

Maar er zijn óók lichtpuntjes. Door te denken in oplossingen en te focussen op overeenkomsten in plaats van verschillen tussen mensen vinden gelijkgezinden elkaar: buurtbewoners, scholen, bedrijven, overheid. En vaak is het dan opeens mogelijk om snel, eenvoudig én betaalbaar een stap voorwaarts te zetten en werk te maken van inclusie en sociale verbinding, om jongeren een positieve uitlaatklep te bieden.

DutchPanna is zo’n bedrijf dat zoekt naar oplossingen, naar overeenkomsten. “We hanteren de filosofie dat alle kinderen zoveel mogelijk buiten moeten kunnen spelen”, legt DutchPanna-directeur John Driessen desgevraagd uit. “We willen kids achter hun game-pc vandaan halen door hun de mogelijkheid te bieden om veilig in de buitenlucht samen te komen, om te spelen, te sporten en contacten te leggen.”

Veilige faciliteiten

Om dit te realiseren, plaatst DutchPanna in heel het land panna-, voetbal- en sportkooien. Daarmee helpt het bedrijf wijken aan veilige sportplekken en zit het tevens op de lijn van veel gymdocenten die, als gevolg van Corona, steeds vaker gymlessen buiten geven. Die ontwikkeling vraagt om veilige faciliteiten waarin kinderen kunnen voet- of basketballen en waarin tegelijk ook de speldynamiek gegarandeerd is.


Om scholen en wijken/gemeenten te helpen de beste keuzes te maken, adviseert DutchPanna hen op een vrijblijvende manier. Interessante aandachtspunten zijn onder meer dat de kooien maar weinig ruimte vergen, vandalismebestendig zijn en dankzij hun geluiddempende constructie irritatie in de omgeving voorkomen. De kooien zijn daarom steeds meer in beeld op openbare school- en gemeenteterreinen.

Idealisme

Om het plaatsen van panna-, voetbal- en sportkooien op nog meer locaties mogelijk te maken, werkt DutchPanna bovendien samen met de idealistische John de Wolf Sportfoundation. Deze jonge maar succesvolle stichting financiert – al dan niet in combinatie met lokale winkeliersacties – een groot deel van de aanschafkosten van een sportkooi en richt zich vooral op wijken waar weinig faciliteiten zijn.

DutchPanna levert diverse ronde en ovale panna- en sportkooien, met optioneel basketbalpalen die de kooien nog multifunctioneler maken. Daarnaast is het mogelijk om voor een speciale naadloze all-weather sportvloer te kiezen, die is gemaakt van oude gymschoenzolen. Deze duurzame rubbervloeren zijn geluid- en valdempend, 100 procent regenwaterdoorlatend en zorgen voor aanzienlijk minder kniebelasting.

Plannen voor 2021 heeft DutchPanna nog genoeg. Zo staat er een hele trits plaatsingen op de planning, waarvan een aanzienlijk deel gerealiseerd wordt in samenwerking met de John de Wolf Sportfoundation. Verder blijft het bedrijf volop aandacht schenken aan de veiligheid en duurzaamheid van zijn sportkooien, vanuit de eerder genoemde filosofie dat alle kinderen veilig en samen buiten moeten kunnen spelen.

Nieuwe lijn Calisthenics 

Helemaal nieuw in 2021 is de professionele Calisthenics-lijn die DutchPanna speciaal heeft ontwikkeld voor openbare ruimtes. De toestellen in het nieuwe gamma bieden de mogelijkheid een groot aantal ritmische bewegingsvormen uit te voeren – zoals rennen, trappen, grijpen, duwen en optrekken – en tevens om de (grote) spiergroepen – zoals been, arm, borst en rug – op efficiënte wijze te trainen.

Net als bij de panna- en voetbalkooien zet DutchPanna bij de fabricage en plaatsing van de nieuwe lijn Calisthenics-toestellen volop in op kwaliteit en veiligheid. Die aandacht vertaalt zich onder meer in de afwezigheid van scherpe hoeken en de keuze in veilige ondergronden van hout- of rubbersnippers.

DutchPanna B.V. 
Rijsenhout 
0297 - 743 516 
https://www.pannakooi.nl/

 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2020. Lees meer van Straatbeeld in onze digitale bibliotheek.

Buiten sporten geeft iedereen lucht

Meer artikelen met dit thema

Spray Park onmisbaar in slimme openbare ruimte

5 mei om 15:59 uurtimer2 min
Kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot water. Spetteren, verplaatsen van water en verleggen van stromen…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Kortrijk heeft eerste klimaatspeelplaats van België

15 apr om 08:00 uurtimer2 min
Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk heeft de allereerste Klimaatspeelplaats van België. Het stenen schoolplein is…
Lees verder »

‘Speelbranche moet gezamenlijk streven naar circulaire speelplekken’

25 mrt om 00:00 uurtimer3 min
Elise Weegels (Speelplan) en Vincent Verbeek (Gemeente Alphen aan den Rijn) komen tijdens de Verbindingsdag…
Lees verder »

‘Ons doel is om in 2025 alleen nog maar circulaire ondergronden te leveren'

23 mrt om 00:00 uurtimer5 min
“Onze corebusiness is het leveren, installeren en onderhouden van ondergronden, dat doen we zo duurzaam mogelijk.…
Lees verder »

Circulaire speellocaties zijn in Almere de norm

18 mrt om 00:00 uurtimer3 min
De gemeente Almere maakt werk van circulaire speellocaties. Circulair aanbesteden is de norm geworden en de…
Lees verder »

Speelplekken die goed worden gebruikt, dat is pas duurzaam

11 mrt om 00:00 uurtimer3 min
Boomstam hier, zwerfkei daar en om niet te vergeten de rioolbuizen en hergebruikte tegelmuurtjes. Natuurlijke,…
Lees verder »

De beweegvriendelijkheid van de Omgevingswet

11 feb om 00:00 uurtimer7 min
De invoering van de Omgevingswet biedt meer dan genoeg kansen voor het stimuleren van de beweegvriendelijke…
Lees verder »