Buiten sporten geeft iedereen lucht

dinsdag 12 januari 2021
timer 5 min
Jongeren leven in een lastige tijd. COVID-19 vergalt hun sociale leven en de toenemende polarisatie onder volwassenen creëert spanningen. Scholen en gemeenten plaatsen steeds vaker een sport- of pannakooi, omdat die positiviteit brengt en de jeugd de kans biedt sportief en sociaal bij te tanken.

Het botst en schuurt in de samenleving. Er is sprake van toenemende verruwing en polarisatie en van afnemende empathie en diversiteit. Veel mensen zijn bang hun veilige (werk)plek kwijt te raken, aan het kortste eind te trekken, hun (culturele) tradities te verliezen en anderen wél te zien profiteren. Dat leidt tot ongezonde spanningen. De coronamaatregelen en de gevolgen daarvan komen daar nog bovenop.

Sociale omgeving

Met name ook jongeren worden zwaar getroffen door de huidige problemen. Hun sociale leven is grotendeels stil komen te liggen. Ze mogen niet naar feestjes of festivals, hun bijverdienbaantjes zijn verdwenen en zowel hun schooltijd als hun vrije tijd is onmetelijk veel saaier geworden vanwege alle COVID-19-maatregelen. En dat terwijl voor jongeren die sociale omgeving zo enorm belangrijk is.

Ook scholen en gemeenten kampen met de gevolgen van de maatschappelijke en corona-onrust. Zij moeten ervoor zien te zorgen dat spanningen in de klas en op straat worden weggenomen, dat ieders veiligheid gewaarborgd is, dat niemand buiten de boot valt en dat iedereen – jong en oud – veilig en gezond blijft. Een herculische taak, helemaal vanwege hun vaak beperkte financiële armslag.

Positieve uitlaatklep

Maar er zijn óók lichtpuntjes. Door te denken in oplossingen en te focussen op overeenkomsten in plaats van verschillen tussen mensen vinden gelijkgezinden elkaar: buurtbewoners, scholen, bedrijven, overheid. En vaak is het dan opeens mogelijk om snel, eenvoudig én betaalbaar een stap voorwaarts te zetten en werk te maken van inclusie en sociale verbinding, om jongeren een positieve uitlaatklep te bieden.

DutchPanna is zo’n bedrijf dat zoekt naar oplossingen, naar overeenkomsten. “We hanteren de filosofie dat alle kinderen zoveel mogelijk buiten moeten kunnen spelen”, legt DutchPanna-directeur John Driessen desgevraagd uit. “We willen kids achter hun game-pc vandaan halen door hun de mogelijkheid te bieden om veilig in de buitenlucht samen te komen, om te spelen, te sporten en contacten te leggen.”

Veilige faciliteiten

Om dit te realiseren, plaatst DutchPanna in heel het land panna-, voetbal- en sportkooien. Daarmee helpt het bedrijf wijken aan veilige sportplekken en zit het tevens op de lijn van veel gymdocenten die, als gevolg van Corona, steeds vaker gymlessen buiten geven. Die ontwikkeling vraagt om veilige faciliteiten waarin kinderen kunnen voet- of basketballen en waarin tegelijk ook de speldynamiek gegarandeerd is.


Om scholen en wijken/gemeenten te helpen de beste keuzes te maken, adviseert DutchPanna hen op een vrijblijvende manier. Interessante aandachtspunten zijn onder meer dat de kooien maar weinig ruimte vergen, vandalismebestendig zijn en dankzij hun geluiddempende constructie irritatie in de omgeving voorkomen. De kooien zijn daarom steeds meer in beeld op openbare school- en gemeenteterreinen.

Idealisme

Om het plaatsen van panna-, voetbal- en sportkooien op nog meer locaties mogelijk te maken, werkt DutchPanna bovendien samen met de idealistische John de Wolf Sportfoundation. Deze jonge maar succesvolle stichting financiert – al dan niet in combinatie met lokale winkeliersacties – een groot deel van de aanschafkosten van een sportkooi en richt zich vooral op wijken waar weinig faciliteiten zijn.

DutchPanna levert diverse ronde en ovale panna- en sportkooien, met optioneel basketbalpalen die de kooien nog multifunctioneler maken. Daarnaast is het mogelijk om voor een speciale naadloze all-weather sportvloer te kiezen, die is gemaakt van oude gymschoenzolen. Deze duurzame rubbervloeren zijn geluid- en valdempend, 100 procent regenwaterdoorlatend en zorgen voor aanzienlijk minder kniebelasting.

Plannen voor 2021 heeft DutchPanna nog genoeg. Zo staat er een hele trits plaatsingen op de planning, waarvan een aanzienlijk deel gerealiseerd wordt in samenwerking met de John de Wolf Sportfoundation. Verder blijft het bedrijf volop aandacht schenken aan de veiligheid en duurzaamheid van zijn sportkooien, vanuit de eerder genoemde filosofie dat alle kinderen veilig en samen buiten moeten kunnen spelen.

Nieuwe lijn Calisthenics 

Helemaal nieuw in 2021 is de professionele Calisthenics-lijn die DutchPanna speciaal heeft ontwikkeld voor openbare ruimtes. De toestellen in het nieuwe gamma bieden de mogelijkheid een groot aantal ritmische bewegingsvormen uit te voeren – zoals rennen, trappen, grijpen, duwen en optrekken – en tevens om de (grote) spiergroepen – zoals been, arm, borst en rug – op efficiënte wijze te trainen.

Net als bij de panna- en voetbalkooien zet DutchPanna bij de fabricage en plaatsing van de nieuwe lijn Calisthenics-toestellen volop in op kwaliteit en veiligheid. Die aandacht vertaalt zich onder meer in de afwezigheid van scherpe hoeken en de keuze in veilige ondergronden van hout- of rubbersnippers.

DutchPanna B.V. 
Rijsenhout 
0297 - 743 516 
https://www.pannakooi.nl/

 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2020. Lees meer van Straatbeeld in onze digitale bibliotheek.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Schoolplein uitnodigend ingericht met focus op groen

9 apr om 11:36 uur

Voor het Hilfertsheem College in Hilversum heeft VelopA het schoolplein ingericht met de imposante hoekbank uit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »