De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

zaterdag 3 februari 2024

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed voor iedereen als we ze verantwoord gebruiken.  

Omdat onze levensstijl verandert, worden aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen, vergaderen in de natuur en bewegen in de buitenlucht steeds belangrijker. Dit nodigt uit om duurzame oplossingen te ontwikkelen die het samen- en buitenzijn stimuleren. Een goede inrichting van de openbare ruimte moet mensen prikkelen tot positief gedrag. Daarom zet Tjinco zich vol enthousiasme in om originele oplossingen te creëren voor de ideale samenruimte. 

Hip design uit Zweden 

Wat wij aanbieden is verrassend, mooi en duurzaam: sociaal meubilair met een twist. Wij werken samen met onderscheidende internationale partners. Hip straatmeubilair komt tegenwoordig uit Scandinavië. Nola, een dynamisch familiebedrijf met vestigingen in Malmö en Stockholm is trendsetter. Als je houdt van vakkundig maar blij design, dan zit je goed bij dit dynamisch Zweedse familiebedrijf. 

Zitelementen van Nola staan synoniem voor de hoogste kwaliteit, voor ambitieuze milieuoverwegingen en ze zijn altijd ontwikkeld met volledige focus op de mens. Deze kenmerken, gecombineerd met een aantrekkelijk ontwerp, dragen bij aan een opvallende, visuele uitstraling van openbare buitenruimtes en parken.  

Door te investeren in nieuwe vormen en vooruitstrevende ontwerpoplossingen is Nola betrokken bij gebieds- en stadsontwikkelingsprojecten. Sociale duurzaamheid is een drijfveer om steden en stedelijke ruimtes veiliger en toegankelijker te maken. Dit resulteert vaak in op maat ontworpen meubilair met karakter, gericht op specifieke omgevingen.  

Unieke plek, unieke identiteit 

Stedenbouwkundigen en planners wenden zich tot Nola om een specifieke plek, straat of stad in te richten. In samenwerking met architecten worden deze ruimtes bruikbaarder, functioneler en aantrekkelijker gemaakt. De samenwerkingsprojecten houden zich vaak bezig met het gebruik van design om een plek met zijn geschiedenis te verbinden, de unieke identiteit naar voren te brengen en een gemeenschapsgevoel te koesteren voor degenen die een ruimte gebruiken.  

Een grenzeloze sociale ontmoetingsplek 

Nola heeft bijgedragen aan de inrichting van Hamntorget - een nieuwe sociale ontmoetingsplaats in Stockholm. Deze is ingericht met Nola’s Långbordet ecologische picknicktafel, ontworpen door White Architects: een modulaire picknicktafel die in allerlei vormen en maten ruimtes en mensen met elkaar verbindt.  

Deze reusachtige picknicktafel baant zich een weg tussen de bomen en brengt bezoekers samen voor buitenactiviteiten zoals lunchen, koffiepauzes en studeren. Rond deze sociale picknicktafel ontstaan ontmoetingen en gesprekken die bijdragen aan de gemeenschap en veiligheid voor zowel bezoekers als buurtbewoners. 

Meer openbare ruimtes voor jongeren 

Een ander voorbeeld is de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte in het Krokbäcks Park in Malmö. Dit park verbindt een tweetal nabijgelegen wijken met elkaar. Het park is herontwikkeld om nieuwe uitdagingen te bieden aan buurtkinderen en tieners. Landschapsarchitect Susanna Kapusta wilde meer aantrekkelijke buitenruimtes creëren voor bewoners en bezoekers van alle leeftijden.  

Ook hier is de Långbordet modulaire picknicktafel geïnstalleerd. Een versie met een zitting van hard gewaxt, geolied grenen en een frame van rood thermisch verzinkt staal. Duurzaamheid, ongeëvenaarde kwaliteit en veiligheid zijn kenmerkend voor dit Scandinavische straatmeubilair.  

Is jouw gemeente toe aan de volgende stap? 

De afgelopen coronajaren hebben bewezen dat het ‘kleine ontmoeten’ in woonwijken en parken belangrijk is. Een prettige ontmoetingsplek is een plek waar je je thuis voelt, even kunt sporten en buurtgenoten kunt ontmoeten.  

Tjinco laat zich graag inspireren door de tijdloze elegantie en functionaliteit van Scandinavisch design. In onze projecten streven we ernaar om de kenmerkende elementen te integreren, zoals strakke lijnen, natuurlijke materialen en een harmonieuze eenvoud.  

Buurten toekomstbestendig maken betekent investeren in fysieke én sociale duurzaamheid. Doordachte architectuur en een goed ruimtelijk ontwerp kunnen sociaal verkeer faciliteren en ervoor zorgen dat mensen zich ergens thuis voelen. Onderscheidend buitenmeubilair speelt hierbij een verbindende rol. Diversiteit aan zitgelegenheid biedt mensen de keuze om samen of juist alleen te zitten. Ruimte maken voor ontmoeting is zo een gezamenlijke opgave voor gemeenten en buurtbewoners. We hopen dat dit advies inspiratie biedt!  

Tjinco 
Den Haag 
070 – 361 59 35 
tjinco.nl

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inwoners Hoogkerk verbeteren leefbaarheid met eigen burgerbegroting

2 jan om 09:17 uur

Hoe zou het zijn als je als inwoner van een dorp of stad geheel of gedeeltelijk kunt meebeslissen over waar het…

Lees verder »

West End Square in Dallas brengt boeiende balans tussen geschiedenis, innovatie en natuur

8 dec 2023

Het West End Historic District in Dallas (VS), ooit een buurt met oude pakhuizen en fabrieken, is nu een…

Lees verder »

De Wenters-banken op de Winterswijkse Markt: op naar de volgende 25 jaar!

7 dec 2023

We schrijven het jaar 1998. Wim Kok was premier. Het thema van de film Titanic, gezongen door Celine Dion, was…

Lees verder »
descriptionArtikel

Houten zitdekken voor groen Forumplein in Maastricht

2 dec 2023

Het Forumplein in Maastricht (pal voor het MECC) is onlangs herontwikkeld. Het is een groene en uitnodigende…

Lees verder »