Duurzame en circulaire brugrenovaties met composietpanelen

vrijdag 1 oktober 2021
timer 4 min
De meeste betonbruggen in Nederland zijn niet ontworpen voor de huidige verkeersbelasting en het hedendaagse gebruik. Veelal is verbreding of aanpassing nodig, maar sloop en nieuwbouw zijn kostbaar, tijdrovend en onwenselijk. SUREbridge verlengt de levensduur tot 50 jaar en doet dit goedkoper, sneller en duurzamer. FiberCore Europe en Strukton Civiel maken het bestaande kunstwerk hiermee toekomstbestendig.

SUREbridge versterkt de brug met composietpanelen die door betonmortel met de bestaande betonconstructie worden verbonden. Cruciaal in het systeem zijn de goede hechting van de composiet met het beton en het luchtvrij injecteren van de mortel. De prefab InfraCore Inside composietpanelen met lichtgewicht schuimkern maakt FiberCore Europe per toepassing op maat. FiberCore Europe ontwikkelde de InfraCore Inside composietpanelen die de basis vormen van SUREbridge (Sustainable Refurbishment of Existing Bridges). 


surebridge

Techniek 

Het oude asfalt of de aanwezige slijtlaag op de brug wordt weggefreesd en het beton van de onderliggende constructie wordt gebouchardeerd om het de gewenste ruwheid te geven voor de hechting. Op locatie worden de composietpanelen met stelankers op de gewenste hoogte geplaatst, meestal zo’n 5 centimeter boven de onderliggende betonconstructie. Aangetoond is dat een met composiet gecombineerde betonbalk zo’n 2 tot 2,5 keer sterker is dan de betonbalk alleen. Na de uitstekende testresultaten zocht FiberCore een partner die openstond voor de innovatie en die over het vakmanschap beschikt om de projectintegratie en de uitvoering op zich te nemen, waarbij met name het injecteren van de betonmortel belangrijk is. Het ging met Strukton Civiel het partnerschap aan en samen zetten ze de stap naar de praktijk.  

oude brug hardenberg
De brug in de oude situatie

Van lab naar praktijk 

De gemeente Hardenberg gaf ruimte aan het eerste pilotproject: de renovatie van de brug over de Radewijkerbeek in het buurtschap Loozen. FiberCore Europe en Strukton Civiel maakten deel uit van het bouwteam, met aannemer Van Heteren en ingenieursbureau Nepocon, om de innovatieve methode in te brengen. De partners hebben één composietpaneel van 4,8 bij 19,60 meter voor de hele brugconstructie geproduceerd en geplaatst. Via injectiepunten en ontluchtingspunten in het paneel is de betonmortel geïnjecteerd om de composiet aan het beton te laten hechten. De brug is tevens verbreed met het composietpaneel. De schampranden zijn hiervoor verwijderd, waardoor aan elke zijde zo’n 50 centimeter kon worden gewonnen. Na de uitvoering is een epoxy slijtlaag aangebracht, afgestrooid met gebroken grind voor de gewenste stroefheid. Met SUREbridge is de levensduur van de brug in Hardenberg in slechts in enkele weken met zo’n 50 jaar verlengd.  

Waarde van SUREbridge 

De kracht van SUREbridge is de significante verbetering van het draagvermogen van een brug die daardoor een langere levensduur krijgt, zonder de brug te slopen en te vernieuwen. Dat scheelt zo’n 50 procent in de kosten, is veel duurzamer, verkort de uitvoeringstijd aanzienlijk en beperkt de hinder voor de weggebruikers en de omgeving. In elke situatie wordt gekeken of en hoe een brug met SUREbridge kan worden versterkt. De hoogte van het oude brugdek wordt benaderd of zelfs geëvenaard, waardoor de aansluitende wegen en bestaande voorzieningen als leuningen vaak op de oude positie kunnen blijven. En of de brug nu wordt verbreed of niet, in alle gevallen blijft de beeldkwaliteit voor de omgeving behouden. SUREbridge is een interessante duurzame en circulaire oplossing. De bestaande brug wordt grotendeels gehandhaafd, waardoor nauwelijks nieuwe primaire materialen nodig zijn. Bovendien zijn voor de brugrenovatie lichtere kranen en minder transportbewegingen nodig dan bij nieuwbouw het geval zou zijn, waardoor de CO2-emissie veel lager is. De gunstige milieubelasting is een belangrijk winstpunt. 

Surebridge Hardenberg
De vernieuwde brug

Toekomst 

Met het eerste pilotproject heeft SUREbridge zich in de praktijk volledig bewezen, waardoor het vanaf nu een grote bijdrage kan leveren aan de enorme renovatieopgave van kunstwerken in ons land. De versterking met composiet is met name geschikt voor bruggen die vóór 1980 zonder voorspanning zijn gebouwd, en dat geldt voor zo’n 70 procent van de – grotendeels betonnen – bruggen in ons land.  

FiBerCore Europe 
Rotterdam 
010 - 476 58 58 
www.fibercore-europe.com

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulair ‘gewoon’ maken door radicaler te denken

21 jun om 10:47 uurtimer2 min
Op donderdag 16 juni was het dan zover: het allereerste Circulaire Openbare Ruimte Congres, dat werd gehouden bij…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘We willen de circulaire transitie vol aan gaan’

20 jun om 11:38 uurtimer3 min
Haasnoot Bruggen ontwerpt en produceert jaarlijks zo’n tweehonderd bruggen. Voor het bedrijf uit Rijnsburg wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘We moeten radicaler worden, anders gaan we de klimaatdoelen niet halen’

10 jun om 14:10 uurtimer2 min
Het Circulaire Openbare Ruimte Congres wordt, na de opening van wethouder Hilde van Garderen, afgetrapt met een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Grunsvenplein in Heerlen circulair heringericht

6 jun om 23:22 uurtimer3 min
Het Van Grunsvenplein in Heerlen wordt momenteel grondig gerenoveerd. Het nieuwe plein wordt duurzaam en circulair…
Lees verder »
person_outlineBlog

Het is iets minder, mag dat?

1 jun om 08:41 uurtimer2 min
Circulariteit betekent dat producten na gebruik kunnen worden benut als grondstof voor nieuwe materialen. Daarom…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Circulaire bomen zijn waardeverhogend en niet slechts een kostenpost’

30 mei om 12:53 uurtimer2 min
Het bedrijf Groen als een Service (GAES) geeft inhoud aan de maatschappelijke discussie over de waarden en baten…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Omarm de circulaire economie, dan doen de inwoners dat ook’

30 mei om 12:51 uurtimer3 min
Straatmeubelfabrikant Falco maakt al jaren duurzame producten voor de openbare ruimte. Het familiebedrijf zet zich…
Lees verder »
flash_onNieuws

Puin van de Domtoren hoogwaardig hergebruikt in Utrechtse openbare ruimte

23 mei om 10:07 uurtimer2 min
Hylke Faber is één van de kartrekkers van Brokkenmákers. Het bedrijf streeft naar hoogwaardig hergebruik van…
Lees verder »