Een vernieuwd Straatbeeld in 2024: wat kun je verwachten en bijdragen?

donderdag 25 januari 2024
In de wereld van de openbareruimtemaker is het nooit saai. Ook in 2024 zijn er weer volop uitdagingen om de fysieke leefomgeving aantrekkelijk, functioneel en toekomstbestendig in te richten. Hierdoor verandert het straatbeeld ingrijpend en als inspiratiebron voor enthousiaste openbareruimtemakers kan en wil Straatbeeld niet achterblijven. We gaan onze rol nog completer en beter invullen voor onze lezers, volgers, adverteerders , experts en kennispartners. We doen vijf beloftes die we graag samen met jou invullen.

Straatbeeld is al meer dan 30 jaar de grootste inspiratiebron voor openbare ruimte professionals. En die rol blijven we met plezier ook de komende 30 jaar invullen. Geïnspireerd door de vele lezers en partners die in de afgelopen periode met ons meedachten, gaat we onze rol de komende periode nog beter en completer invullen. Want de behoefte aan praktische oplossingen voor de grote opgaven waar we in de openbare ruimte voor staan, is groter dan ooit.  

Een bijdrage leveren aan maatschappelijke opgaven Naast haar traditionele functie is de openbare ruimte in snel tempo het speelveld geworden voor maatschappelijke opgaven: energie, gezondheid, bewegen, klimaat, sociale cohesie, veiligheid, inclusiviteit en ga maar door. Maar de ruimte in Nederland is en blijft schaars. Dus zijn heldere visies, creativiteit, lef en duidelijke keuzes nodig. Die vertaald moeten worden in praktische oplossingen, producten en projecten waarmee we de openbare ruimte tot een plek voor iedereen maken. En daar wil Straatbeeld als grootste inspiratieplatform voor openbare ruimte makers een prominente rol in (blijven) spelen. 

Veelzijdig platform

Straatbeeld is 32 jaar geleden begonnen als, zwart-wit, magazine. Inmiddels kent het platform vele gezichten. Een dagelijks geactualiseerde website, een wekelijkse nieuwsbrief en snel groeiende socials  voor nieuws en achtergronden. (Digitale) magazines voor verdieping en inspiratie. En bijeenkomsten als het Congres Circulaire Openbare Ruimte, dit jaar te gast in Leiden, en excursies. Duizenden ambtenaren, ontwerpers, beleidsmakers, beheerders, leveranciers, adviseurs halen en brengen kennis, informatie en inspiratie op het platform. 

Wat mag je in 2024 van Straatbeeld verwachten?

In 2024 gaan we onze rol als inspiratiebron nog beter en completer invullen voor onze lezers, adverteerders, experts en kennispartners. Dit zijn de vijf beloftes van Straatbeeld waar je ons aan mag houden. Of liever nog, ga ze samen met ons invullen! Zodat we samen de openbare ruimte in Nederland nog mooier maken.:

 • We bespreken tientallen projecten per jaar. Met zes keer per jaar een uitgebreide, integrale analyse van een toonaangevend project. Waarbij we je bij minstens twee van deze projecten ook de mogelijkheid bieden het project live te bezoeken. Verder tientallen kortere projectbeschrijvingen waarin een of enkele opgaven gerealiseerd zijn. Dat doen we in tekst én steeds meer in beeld via de site en socials. 
   
 • We bieden je een overzicht van relevante producten voor jouw plannen. We bespreken producten die net nieuw op de markt zijn én die al toegepast zijn in een project. En in de loop van het jaar introduceren we de Straatbeeld catalogus waar je een uitgebreid overzicht vindt van producten gerangschikt op type producten, toepassingsgebied en meer.
   
 • We diepen een aantal belangrijke thema’s uit en vertalen die naar jouw praktijk. We bieden, soms in samenwerking met een gasthoofdredacteur als expert op het betreffende thema, actuele cijfers en onderzoek, visie en blogs, projectanalyses, relevante themaproducten en meer. We organiseren voor enkele thema's een verfrissend debat op locatie, dus blijf ons volgen op onze evenementen en de beurzen waar we staan. En we organiseren over een of meer thema's een congres, zoals het Congres Circulaire Openbare Ruimte 2024 met de gemeente Leiden als trotse gastheer. De thema’s in 2024 zijn: Klimaat & Groen (i.c.m. Nationale Klimaat Expo 2024), Ruimte & Licht (i.c.m. Vakbeurs Ruimte en Licht 2024), Beheer & Onderhoud, Ontwerp & Inrichting (i.c.m. Vakbeurs Openbare Ruimte 2024), Circulair & Duurzaam en De toekomst van de openbare ruimte.
   
 • We bieden het podium aan openbareruimtemakers voor hun verhalen, meningen, visies, nieuws en ideeën. Via de panels, debatten en nieuwe rubrieken als Mijn Plek (waarin een van onze leden de gelegenheid krijgt om zijn/haar favoriete plek in de openbare ruimte te laten zien), StraatBEELD (het straatbeeld van een stad in foto’s), de nieuwe generatie (profiel van een jonge openbareruimtemaker) en vijf vragen aan (vijf dilemma’s voor een openbareruimtemaker).
   
 • We volgen de ontwikkelingen in ons vak, onder meer met de lancering van de Straatbeeld Monitor. Waarmee we jaarlijks de stand van het land meten, bespreken en inspireren tot actie.

Hoe kun je hieraan bijdragen?

We nodigen alle openbareruimtemakers in Nederland daarom uit om het podium te pakken. Met visies, meningen, projecten, producten en meer. Onze redactie denkt als je wilt graag mee en helpt om ook jouw verhaal op een prettige en professionele manier te presenteren.

Uiteraard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen van ons platform. Dus volg ons op via onze nieuwsbrief en onze LinkedIn-pagina, bezoek de website of abonneer je op het Straatbeeld-magazine en profiteer van onze ledenvoordelen. En meld je uiteraard als je zelf je kennis, idee of verhaal wilt delen.

Voor vragen en/of  suggesties, neem vooral contact op via markbos@acquire.nl.

Meer artikelen met dit thema

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slimme verkeerslichten wijzen fietsers snelste weg in Breda

5 jan om 16:13 uur

Lang voor een stoplicht moeten wachten kan voor fietsers een reden zijn om alsnog door rood te fietsen. Met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kinderen co-ontwerpers kleurrijke kruispunten in Zwolse wijk Stadshagen

14 dec 2023

Wat gebeurt er als we kinderen de baas maken in het verkeer? In de Zwolse wijk Stadshagen was dat in september…

Lees verder »
flash_onNieuws

Steun bewoners voor groen beheer in Groningen

12 dec 2023

Minde zwerfafval en meer groenonderhoud. Zo zou het beheerbudget moeten worden verdeeld als het aan de inwoners…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij verbinden mensen met data, data met mensen en data met data’ 

12 dec 2023

Bij het beheer van de openbare ruimte staan we voor flinke uitdagingen. Wateroverlast, droogte, hittestress en…

Lees verder »