Familiebedrijf maakt werk van duurzame en circulaire openbare verlichting

donderdag 11 maart 2021
timer 4 min
Light International is een producent van hoogwaardige armaturen en ledverlichting. Iedere component van de armatuur is gemaakt van de hoogste kwaliteit, zo stelt het bedrijf. Thema’s als duurzaamheid en circulariteit staan bij het familiebedrijf uit Purmerend hoog in het vaandel.

Light International is dertig jaar geleden begonnen als handelshuis. “Maar in de loop van de jaren is ons bedrijf uitgegroeid van een agent van standaard armaturen tot een producent van hoogwaardige armaturen”, vertelt directeur Dylan Arens. Light International is een echt familiebedrijf. “Mijn vader is begonnen met het bedrijf en ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik het overgenomen. Met ons team van ontwerpers en ingenieurs zijn wij in staat om speciale lichtoplossingen te ontwerpen. Sommige situaties vereisen op maat gemaakte oplossingen, een afwijkend lichtbeeld of een vormgeving die aansluit op de architectuur. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij.”

Hoogste kwaliteit

Light International streeft naar hoogwaardige armaturen. “Daarbij hebben we de laatste jaren ingezet op persoonlijke service op maat voor iedere opdrachtgever. Iedere component van de armatuur is gemaakt van de hoogste kwaliteit. Je ziet vaak dat armaturen gemaakt zijn van staal of aluminium. Wij kiezen voor duurzaam gepoedercoat RVS. De elektronica heeft bij ons altijd een lange levensduur van honderdduizend branduren bij L90B10”, zo vertelt Arens. Het bedrijf levert aan een breed scala van opdrachtgevers. “We doen de laatste tijd veel maatwerk verlichtingsopdrachten voor stationsgebieden. Zo hebben we een groot aantal stations voorzien van op maat gemaakte standaard armaturen van kleine inbouwspots tot lineaire ledarmaturen van twee meter. Daarnaast hebben we vele armaturen ontworpen zodat de bestaande verlichting één-op-één vervangen kon worden voor nieuwe op maat gemaakte ledarmaturen. Daarnaast zorgt het gebruik van de meest moderne ledtechnieken ervoor dat de nieuwste energiezuinigheidseisen behaald worden”, aldus Arens.

Gemeenten

Verder levert het bedrijf armaturen voor verschillende verlichtingsprojecten voor verschillende gemeenten zoals Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Almere. Arens: “We draaien in zijn algemeenheid veel projecten die te maken hebben met het verlichten van onder andere onderdoorgangen, fietsgarages en bruggen.” Ook voor straatverlichting en andere lichtoplossingen voor de openbare ruimte kan Light International worden ingeschakeld. “We hebben bijvoorbeeld de decoratieve StarLED voor de Veerpoort in Schoonhoven gerealiseerd. Deze zijn zo geplaatst dat de weg naar de veerpoort subtiel en speels wordt verlicht. Het resultaat doet denken aan een sterrenhemel”, aldus Arens.

Tunnelarmatuur

Het laatste product wat is toegevoegd aan het assortiment van het familiebedrijf is de TITAN XF, een extreem platte armatuur geschikt voor onderdoorgangen. “De TITAN is een serie robuuste en slagvaste armaturen”, begint Arens te vertellen. “Hierdoor is dit armatuur geschikt voor onderdoorgangen, luifels en stegen. Deze uitvoering is zo ontworpen dat er bij vervanging van inbouwarmaturen geen rekening met de huidige sparing gehouden hoeft te worden, het tunnelarmatuur past altijd over de bestaande sparing heen. De RVS-achterplaat wordt voor elke situatie op maat gemaakt. Kortom hij is volledig Plug & Play te verkrijgen.”


De decoratieve StarLED voor de Veerport in Schoonhoven doet denken aan een sterrenhemel 

Inzamelen armaturen

Circulariteit en duurzaamheid staan bij Light International hoog in het vaandel. Zo is het bedrijf begonnen met het inzamelen van oude armaturen. “We brengen de armaturen naar onze fabriek in Purmerend. De armatuur wordt bij ons uit elkaar gehaald en alle materialen worden zo goed mogelijk gescheiden. Vervolgens zorgen we ervoor dat de materialen op de juiste manier weer in de markt terechtkomen. Het staal en kunststof kunnen indien gewenst door de klant voor verschillende doeleinden worden hergebruikt. Door het op een verantwoorde manier te hergebruiken willen wij een steentje bijdragen aan een circulaire economie.” De armaturenfabrikant vindt het belangrijk om samen te werken met Nederlandse bedrijven. “Je moet partijen om je heen ook wat gunnen. Wij gaan zeker niet altijd voor de goedkoopste optie. Liever een kleinere marge voor ons maar wel met zijn allen, dan goedkopere producten uit het buitenland halen waar we niet achter kunnen staan”, zo besluit Arens.

Light International
Purmerend
0299 - 472 011
https://lightinternational.nl/

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 1 / 2021, thema circulariteit. Download hier het magazine

Familiebedrijf maakt werk van duurzame en circulaire openbare verlichting

De TITAN is een serie robuuste en slagvaste armaturen, zeer geschikt voor onderdoorgangen

Meer artikelen met dit thema

Overdekte wachtruimte voor Rotterdamse watertaxi

27 sep om 16:05 uurtimer2 min
Aan de Rotterdamse Piet Smitkade, vlakbij het Feyenoordstadion, kunnen reizigers sinds afgelopen zomer…
Lees verder »

Straatverlichting voor de circulaire economie

24 sep om 16:19 uurtimer2 min
Afval en vervuiling zijn het resultaat van keuzes die in de ontwerpfase van een product worden gemaakt. In deze…
Lees verder »

Inspiring Cities Webinarreeks

24 sep om 12:48 uurtimer3 min
Het avondbeeld is minstens zo bepalend voor de sfeer in een stad als het gevoel dat je er overdag krijgt. Toch…
Lees verder »

Light Challenge 2021 van start

21 sep om 15:07 uurtimer3 min
Op 29 september is de kick off van de vijfde editie van de Light Challenge. Dit jaar buigen studenten zich over…
Lees verder »

Innovatieve duurzame openbare solar lichtmasten

21 sep om 14:49 uurtimer2 min
Wat de solar power lights van Sun Park Innovation zo aantrekkelijk maken is dat deze niet alleen milieuvriendelijk…
Lees verder »

Ieder project perfect in de schijnwerpers

21 sep om 14:44 uurtimer2 min
Goede vandaalbestendige verlichting is van essentieel belang voor een prettig werkbare en veilige omgeving. Op de…
Lees verder »

Duurzaam belangrijk thema voor Lightronics

21 sep om 12:36 uurtimer2 min
Duurzaam innoveren is de missie van Lightronics, producent van verlichtingsoplossingen voor de leef- en…
Lees verder »

'Vragen over verlichting? Maak kennis met Ed en Arthur'

21 sep om 12:33 uurtimer2 min
LICHTNL verwelkomt twee nieuwe collega’s: Arthur Verhagen en Ed Debipersad. Zij schijnen nieuw licht op het…
Lees verder »