Fietsrevolutie inspireert tot innovatief duurzaam fietsparkeersysteem

woensdag 26 januari 2022
timer 4 min
Wie door een willekeurige stad loopt of over een schoolplein, kan er niet omheen. Geparkeerde fietsen zover het oog reikt. Midden op straat, vastgebonden aan een boom, een goot, een vuilnisbak of wat maar voorhanden is. Bestaande fietsenrekken worden niet of slecht gebruikt en schieten daardoor hun doel voorbij. Als het aan ontwerper Ton Kooymans van Street-Stuff! ligt komt daaraan snel een einde. Hij ontwikkelde het revolutionaire gepatenteerde fietsparkeersysteem AXLE dat niet alleen fiets- en gebruiksvriendelijk is, maar ook voldoet aan alle duurzaamheidseisen die je maar kunt bedenken.

De fietsende samenleving’ is al vijfendertig jaar het belangrijkste thema in het werk van Ton Kooymans. Niet vreemd dus dat juist hij als designer aan de wieg stond van Tulip, Nederlands meest succesvolle fietsparkeervoorziening. De bezieling spat van hem af. “Al fietsend sta je veel meer in contact met andere weggebruikers dan een automobilist. Het is niet alleen sociaal, maar ook gezond en duurzaam. Het is niet voor niets dat Nederland zich in het buitenland nadrukkelijk als fietsvriendelijke natie profileert.” 

Kooymans is een creatieveling die altijd zijn ogen en oren open houdt. “Inmiddels is bijna tachtig procent van alle verkochte fietsen een E-bike”, constateert hij. “Ouderen willen zonder al te veel inspanning blijven fietsen. Jongeren en werknemers leggen er grotere afstanden mee af, waardoor fietsen een goed alternatief is voor het openbaar vervoer. Kritische gebruikers van kostbare E-bikes met allerlei elektronische snufjes en accessoires, stellen heel andere eisen dan de traditionele fietsgebruikers. Daaraan kunnen de huidige fietsparkeervoorzieningen niet voldoen. Street-Stuff! verkoopt bijvoorbeeld een flexibele aanbindvoorziening van en naar het frame en het achterwiel en E-laadvoorzieningen met een kluisje om diefstal van de eigen trafo te voorkomen. En wat dacht je van de bij jongeren razend populaire swapfiets, die een voorvork bagagedrager heeft en een lampje op de naaf. Die past wel in ons systeem, maar niet in de voorvorkstallingen die je bij veel scholen ziet.” 

Fietsparkeren

Toekomstbestendig 

Maar liefst vijf jaar investeerde Kooymans een deel van zijn tijd om het hele speelveld van het fietsparkeren in kaart te brengen en ontwerpen te ontwikkelen en te testen. Met als resultaat een parkeersysteem dat volledig voldoet aan de behoeften en wensen die hij de afgelopen jaren heeft opgehaald bij gebruikers, overheden, scholen en openbaar vervoerbedrijven. Omdat alle soorten fietsen in zijn systeem passen, kreeg hij ook als eerste het certificaat Fietsparkeur 2.0. “Ik werk altijd toekomstbestendig”, zegt Kooymans. “Duurzaamheid ligt aan de basis van alles. In 2019 heeft de Europese commissie met de European Green Deal een ambitieus plan neergelegd om de uitstoot van kooldioxide drastisch te verminderen. Om dat te bereiken moeten we niet alleen groen denken, maar ook groen doen. Dus fietsen stimuleren en goede voorzieningen voor fietsers realiseren. Daarin hebben overheden en scholen een voortrekkersrol: Teach what you preach.” 

Hij somt de voordelen van zijn systeem op en gaat daarbij op het puntje van zijn stoel zitten. “Ik werk alleen met duurzame circulaire materialen zoals (Corten-)staal, RVS en beton. Mocht er toch iets kapot gaan, dan zijn onderdelen makkelijk te vervangen en kun je door die flexibiliteit goed inspelen op toekomstige ontwikkelingen. Al onze fietsparkeerplaatsen kunnen pop-up op het maaiveld worden geplaatst. Dus zijn er geen vervuilende graafmachines nodig en is het niet nodig om (vervuilde) grond af te voeren. Mocht de voorziening elders geplaatst worden, dan hoef ik geen betonblokken uit de grond te halen en is er geen extra grond nodig om de gaten weer te vullen. Op de High Tech Campus Eindhoven hebben we mijn fietsparkeervoorziening in een paar uurtjes geplaatst.” 
Fietsparkeren

Lesgeven 

Trots pakt hij een foto waarop te zien is dat allerlei soorten fietsen keurig op rij in de nieuwe fietsparkeerplaatsen staan. “ProRail gaat ons systeem nu testen in de gemeente Barneveld.” Ook vanuit het buitenland is er al veel belangstelling, vertelt Kooymans. Met zijn integrale aanpak lost hij immers ook andere uitdagingen op. “Door zoveel mogelijk lokaal te produceren stimuleer je de lokale economie, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen mijn systemen makkelijk ter plekke assembleren en het ontwerp is een soort bouwdoos op basis van een beperkt aantal onderdelen. Dat maakt zeer compact transport mogelijk ( honderd plaatsen passen op twee pallets).” Vol enthousiasme: “Vanaf 2022 ga ik als Dutch Bike Parking Academy internationaal lesgeven in fietsparkeren. Zo kan ik al mijn ervaringen delen.” 

STREET-STUFF! 
Eindhoven 
06 - 230 10 540 
www.street-stuff.com 

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6, thema trends. Download hier het magazine.  

Meer artikelen met dit thema

Appartementencomplex met leeftuin in Gerbrandystraat in Utrecht

17 jun om 13:00 uurtimer3 min
Op de plek van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht staat een nieuw…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Omarm de circulaire economie, dan doen de inwoners dat ook’

30 mei om 12:51 uurtimer3 min
Straatmeubelfabrikant Falco maakt al jaren duurzame producten voor de openbare ruimte. Het familiebedrijf zet zich…
Lees verder »

Nieuw beweegplein met chillzone voor vmbo De Goudse Waarden

15 apr om 11:11 uurtimer3 min
Het logo ‘Gezonde School’ prijkt trots op de gevel van het gebouw. Werken aan gezondheid op school loont! Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Parken in Leiden zorgen voor groen en blauw om de stadskern

14 apr om 11:53 uurtimer4 min
Een historisch rondje om de bijna 400 jaar oude binnenstad van Leiden; met de oplevering van het Lakenpark is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Mobiliteitshubs as a service

3 apr om 21:17 uurtimer2 min
De mobiliteitshub is hét middel om (stedelijke) gebieden in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden. Maar…
Lees verder »
person_outlineBlog

Smart City, Smart Mobility, Smartphone vragen om Smart Choices

29 mrt om 11:37 uurtimer3 min
Heden ten dagen wordt alles gemeten en uitgedrukt in cijfers en euro’s. Rondje 29,04 sec, 812 bezette…
Lees verder »
descriptionArtikel

Emmeloord is multifunctionele parkeerplaats en aantrekkelijke verblijfslocatie rijker

18 mrt om 13:05 uurtimer3 min
De Deel in Emmeloord is onder handen genomen. Hierbij is de grijze omgeving opgedeeld in twee gebieden. Zo is aan…
Lees verder »

Haagse Sporttuin multifunctioneel sportcomplex

16 mrt om 12:13 uurtimer3 min
De Haagse Sporttuin Schilderswijk is na een grondige renovatie officieel heropend. Een multifunctioneel…
Lees verder »