Floriadeterrein in Almere proeftuin voor digitale leefomgeving

donderdag 17 maart 2022
timer 4 min
Sensorenpalen, slimme straatverlichting en datagedreven verkeersmanagement. Het is allemaal te vinden op het Floriadeterrein in Almere. De gemeente heeft het terrein aangeduid als de ideale proeftuin voor een smart society.

Bron: Gemeente Almere  

Tussen de diverse inzendingen en planten, bloemen en bomen op het Floriadeterrein is hier en daar een metalen paal te zien. Deze sensorpalen verzamelen samen met slimme lantaarnpalen en camera’s allerlei data tijdens het evenement. Die data gebruikt de gemeente Almere om te meten waar de grootste bezoekersstromen zich bevinden, hoeveel fijnstof er in de lucht zit en of de geluidsnorm niet overschreden wordt. Naast de sensorpalen investeert de gemeente in allerlei technologieën, zoals slimme straatverlichting, datagedreven verkeersmanagement en deelauto’s. Floriade is hiervoor de ideale proeftuin, zo vindt men in Almere.  

Nieuwe wijk  

Brian Benjamin is programmamanager Digitale Stad Almere. Hij leidt de huidige digitaliseringsslag in goede banen en kijkt welke partners en data daarbij kunnen helpen. Na de Floriade Expo wordt er op het terrein de nieuwe woonwijk de Hortus gebouwd. Deze wijk heeft profijt van de vernieuwingen. Benjamin: “De Hortus wordt de modelwijk van de smart society. Een plek waar gezond en duurzaam wonen bovenaan de agenda staat. Om de leefomgeving te verbeteren, verzamelen we gegevens. Bijvoorbeeld door minder verkeer langs bepaalde plekken te leiden, zodat minder fijnstof wordt uitgestoten. Of door te berekenen waar ’s zomers veel hitte blijft hangen. Zodat ouderen, ouders met jonge kinderen of mensen met chronische klachten die plekken kunnen vermijden.”  

Bewoners, bedrijven en scholen worden actief bij ontwikkelingen betrokken. “Er is oneindig veel meer kennis in een stad dan in het gemeentehuis. Als je de potentie van de maatschappij wil benutten, moet je dat ook gebruiken”, zo stelt Benjamin vast. Zo worden de sensoren waarmee de luchtkwaliteit, temperatuur en geluidsoverlast van de Floriade worden gemeten, geleverd door een Almeers bedrijf en helpen studenten van Hogeschool Windesheim met het analyseren van de data. 

Slimme camera’s  

Na de nieuwe Hortuswijk gaat ook de rest van Almere profiteren van de innovaties die straks worden getest. Benjamin gaat met bedrijven in gesprek over hoe we het leven in de stad kunnen verbeteren. Zoals de slimme camera’s. “Almeerders hoeven niet bang te zijn dat ze overal worden gevolgd”, zegt Benjamin. “Slimme camera’s kunnen als een sensor worden ingezet, bijvoorbeeld om het aantal en type voertuigen te registreren. Als we dan zien dat het ergens te druk wordt, kunnen we de maximale toegestane snelheid aanpassen of verkeer omleiden voor een betere doorstroming. Ook kunnen we met camera’s het aantal voetgangers in een gebied tellen om de drukte beter te reguleren. Dat zal goed van pas komen tijdens de Floriade.” De inzet van data en slimme camera’s moet voldoen aan de regelgeving. “Voordat we data gaan verzamelen met privacygevoelige technologie, toetsen we de inzet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierin staan de belangrijkste regels voor de omgang met persoonsgegevens in Nederland. De uitkomst nemen we mee, zodat onze producten en diensten altijd aan de privacywetgeving voldoen”, legt Benjamin uit.  

Verkeersroutes  

Op de verbrede A6 worden ook sensoren ingezet om de verkeersstroom te meten en reguleren. Maar dat zal in de toekomst niet genoeg zijn. Benjamin: “Waarschijnlijk zal de stad met een derde gaan groeien, maar we moeten er wel voor zorgen dat het verkeer dan niet proportioneel meegroeit.” Hierin wordt ook dankbaar gebruik gemaakt van de data die tijdens Floriade wordt verzameld. Benjamin: “We kunnen tijdens Floriade goed experimenteren met dynamische route-informatie. Tijdens het evenement zal het druk zijn op de weg, dus kunnen we via navigatiesystemen andere routes voorstellen om de drukte beter te verdelen. Na de Expo kunnen we deze technologie ook gebruiken om verkeer door de stad om te leiden. Stel dat er een drukke verkeersroute langs een school loopt. Dan kunnen we ervoor zorgen dat er tussen kwart over 8 en kwart voor 9 minder auto’s langsrijden, als er veel kinderen op de fiets naar school gaan.”  

Floriade

In de stad werken  

Almere is een echte ‘autostad’ waar twee parkeerplekken voor één huishouden de norm is. In de nieuwe Hortuswijk is het streven één parkeerplek per huishouden. Tweeverdieners die allebei een auto nodig hebben, kunnen dan een deelauto gebruiken. Maar Benjamin heeft nog een andere oplossing. “Als we de lokale economie stimuleren en meer banen in de stad zelf creëren, dan hoeven mensen niet meer in de auto te stappen.”  

Almeerse bedrijven die met de Floriade samenwerken, krijgen een wereldwijd podium om hun producten en diensten te laten zien. “Voor een aantal startups fungeert de Floriade als eerste klant, waardoor ze meteen op grote schaal kunnen beginnen. Als we verder kijken dan bezoekersaantallen en kaartverkoop, dan hebben we al heel veel winst gerealiseerd met het naar voren halen van de verbreding van de A6 en de versnelde vernieuwing van station Almere Centrum. Mede door de Floriade en de ontwikkeling van Almere Campus, ontwikkelt zich een cluster van ICT-bedrijven die Almere op de kaart kan zetten als innovatieve tech-hub. Dat is de economische waarde van de Floriade op de lange termijn.”  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 1/2022, thema slimme openbare ruimte. Download hier het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inwoners Hoogkerk verbeteren leefbaarheid met eigen burgerbegroting

2 jan om 09:17 uur

Hoe zou het zijn als je als inwoner van een dorp of stad geheel of gedeeltelijk kunt meebeslissen over waar het…

Lees verder »