‘Het meetbaar maken van circulariteit staat nog in de kinderschoenen’

woensdag 10 mei 2023
Furns Straatmeubilair is, als relatief jong bedrijf, sinds de oprichting in 2009 bezig om duurzaam en circulair te opereren. Het Udense bedrijf geeft er invulling aan door de eigen footprint in de bedrijfsvoering zo klein mogelijk te houden. Hoofd Sales Oscar Gathier vertelt hoe Furns kiest voor voor hernieuwbare grondstoffen en waar mogelijk inzet op hergebruik. Hij kaart aan dat het lastig is om die circulariteit objectief meetbaar te maken in aanbestedingen.

Furns is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van straatmeubilair zoals banken, plantenbakken, afvalbakken en boomroosters. Het gebruik van duurzame en circulaire producten voert de afgelopen jaren steeds meer de boventoon. Dat kan op verschillende manieren, vertelt Gathier. “Dat komt samen in hoe we met materiaal omgaan en hoe we ons productieproces hebben ingericht.” 

Efficiency 

Furns reduceert het gebruik van grondstoffen op verschillende manieren. Enerzijds door bij de productie van nieuwe producten het afvalpercentage fors naar beneden te brengen. “We zijn heel erg bezig met de optimalisatie van ons productieproces, samen met onze zusterbedrijven Adezz en Awood. Onze fabriek in Polen draait op specifieke optimalisatie software”, legt Gathier uit. “We produceren dan niet per project of product, maar werken vanuit een buffer. Bij staal en ook aluminium haal je dan verschillende elementen voor verschillende projecten uit verschillende platen, zodat je iedere vierkante meter grondstof optimaal benut. Dat levert veel op. Zowel op het gebied van duurzaamheid als economisch. Dat afvalpercentage is met vijf procent heel laag.” 

bamboe strips Furns straatmeubilair

Bamboe 

Niet alleen gaat Furns zo efficiënt mogelijk om met de beschikbare grondstoffen, het kijkt ook naar alternatieven. Zo werken de Brabanders veel met bamboe. Die betrekken ze van hun internationale partner Moso bamboo, dat in een eigen fabriek in China de reuzenbamboestam verwerkt tot industrieel thermisch gemodificeerd en geëngineerd bamboe. “Bamboe is extreem hard en slijtvast. Als je een bamboebank terug uit de buitenruimte haalt en een schaafbehandeling geeft, is-ie weer volledig inzetbaar. Met die hele lange levensduur en die herbruikbaarheid heeft het belangrijke circulaire eigenschappen.” 

Gathier vervolgt: “Daarnaast is het een hernieuwbare grondstof: reuzenbamboe groeit snel en slaat veel CO2 op tijdens de groei. Het wordt ook steeds meer in Europa gekweekt, waardoor de transportafstanden ook korter worden.” 

Standaardisatie 

Niet alleen met bamboe maakt Furns een andere keus op het grondstoffenvlak, dat geldt ook voor verzinkt staal, dat bijna niet meer in het assortiment van de Brabanders voorkomt. “We kunnen wel stalen of verzinkt stalen keerwanden leveren, maar we hebben ervoor gekozen om meer te sturen op cortenstaal, aluminium en natuurlijk bamboe.”  

Furns probeert daarbij zoveel mogelijk standaardmaten en maatvoeringen te hanteren. “We kijken daarbij naar formaat en koppelbaarheid, zodat we, wanneer een project gewijzigd wordt of vervalt, die elementen op andere locaties kunnen inzetten. Dat is ook prettig voor hoveniers en aannemers. En voor opdrachtgevers, die zijn flexibeler met de elementen die ze kopen. Je blijft dan ook in de fases re-use en reduce. Dat zit toch boven het recyclen, waarbij je weer een productiecyclus ingaat.” 

Meedenken 

Oscar Gathier Furns Adezz
Oscar Gathier

Kostbaardere grondstoffen, een meer gestandaardiseerd product, hoe krijg je de afnemer hierin mee? Gathier beaamt dat je hierin samen met de keten moet optrekken, dus ook met de klant. Hij constateert dat circulariteit bij de overheid wel steeds zwaarwegender wordt, bij de utiliteitsbouw ervaart hij dat minder. 

Hij haalt een samenwerking met ING Amsterdam aan, waar de opdrachtgever duurzaamheid in de uitvraag had staan.  “Dan hoef je bij oude zitelementen, waarvan het hout aan vervanging toe was, niet het hele meubel uit de buitenruimte te halen en een nieuwe te plaatsen. Maar dan bekijk je het samen met de ontwerper. Daar konden we vervolgens de stalen elementen laten staan en hebben we alleen het hout vervangen door bamboe.” 

Meten 

Toch is het, ook als de opdrachtgever duurzaam en circulair uitvraagt, lastig om producten onderling te vergelijken, meent Gathier. “Hoe kun je nou als organisatie goed inzichtelijk maken dat je echt circulair en duurzaam bent en wat nou daadwerkelijk de footprint is die die je achterlaat? En hoe vergelijk je dat als opdrachtgever?” 

“De milieukostenindicator MKI is een prachtige tool en wij zetten hem ook in, maar hij wordt nog heel weinig gebruikt. Binnen die MKI heb je bovendien verschillende cycli en die worden bij een aanbesteding niet altijd allemaal uitgevraagd. Onderhoud wordt bijvoorbeeld vaak niet meegenomen en dan werk je in feite met halve maatstaven: je kunt dan de waarde van een materiaal als bamboe of cortenstaal, dat vrijwel onderhoudsvrij is, niet volledig benutten in de vergelijking. Dat staat dus nog in de kinderschoenen.” 

Communiceren 

Waar de onderlinge vergelijking volgens Gathier nog vaak moeilijk met objectieve methoden is aan te tonen, kun je wel laten zien waar je als bedrijf voor staat. “Daar zijn we ook echt stappen in aan het maken: laten zien hoe we ons productieproces verduurzamen, dat we onze daken vol hebben liggen met zonnepanelen, dat we zelfvoorzienend in onze elektriciteit zijn en zelfs overcapaciteit hebben, dat we hernieuwbare en duurzame grondstoffen inzetten, dat we alleen met volle vrachtwagens rijden, dat we voor nabehandeling altijd lokale partners inzetten. En dat we dat niet alleen vanuit kostentechnische overwegingen doen, maar zeer zeker ook om onze footprint omlaag te krijgen.” 

Kader 
FURNS 
Uden 
0413 – 39 52 62 
furns.nl/nl/producten 

Project Furns Cortenstaal

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Universiteit Twente innovatief met duurzaam buitenmeubilair

18 jun om 17:13 uur

Onlangs is het buitenmeubilair op de campus van de Universiteit Twente vervangen en uitgebreid. De enige echte…

Lees verder »
descriptionArtikel

3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen

17 jun om 16:20 uur

Het 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je  hebt een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Houtsnippers circulair ingezet in Rotterdamse straten

12 jun om 08:57 uur

Om burencontact in straten te bevorderen, voorziet Opzoomer Mee Rotterdam straten van kleine budgetten en/of…

Lees verder »

KLARA banken: elegantie in de buitenruimte

27 mei om 17:28 uur

Maak kennis met de KLARA banken-serie: elegant en slank vormgegeven banken en boombanken, die onderling perfect…

Lees verder »

Het belang van straatmeubilair: verrijken en verbeteren van de leefbaarheid

29 apr om 15:01 uur

De noodzaak van een goed functionerende buitenruimte, met voldoende zitmogelijkheden, groen en veilige en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »