Hoe het dorpshart van Soesterberg een nieuwe plek kreeg

woensdag 14 december 2022
Een plein van de grond af aan nieuw opbouwen, welke ontwerper wil dat nu niet? In Soesterberg wilde de gemeente een evenemententerrein omtoveren in een nieuw dorpshart waar alle activiteiten plaatsvinden. Tekenaar/werkvoorbereider Dick Kroon mocht met zijn team van specialisten, waaronder BUITENkast techniek, die uitdaging aangaan.

In een Soesterberg dat volop in ontwikkeling is, voldeed het oude dorpshart niet meer aan een pleinfunctie. De bevolking en gemeente wilden meer levendigheid, een plek waar de Soesterbergers worden uitgenodigd om samen te komen, te ontmoeten en activiteiten te organiseren.  

Die locatie was snel gevonden, op het oude evenemententerrein aan de rand van Soesterberg was plaats om vanuit het relatieve niets een spiksplinternieuw plein in te richten. “Het was een kale bende, daar mochten we een forse aankleding doen rond het monument van de Tweede Wereldoorlog, dat daar al stond”, legt Kroon uit.  

Soesterberg

Inwoners bepalen mee 

Helemaal de vrije hand kregen de ontwerpers niet, naast het monument, dat met 33 bomen symbool staat voor de gevallenen van het dorp, waren er meer zaken waar rekening mee moest worden gehouden. Allereerst de mening van de bewoners, de gemeente peilde die wensen in 2016. “Wij hebben als gemeente vervolgens drie varianten laten ontwerpen en de burgers konden daar een keus uit maken”, zegt Kroon.  

De inwoners kozen voor het ontwerp Groene Campus, dat veel groen, zitplekken en een waterelement bevat. En dat de mogelijkheid bood om vaste evenementen als Koningsdag, de Sinterklaasintocht, braderieën en de kermis op het plein te organiseren. Ook de populaire jaarlijkse (kunst)ijsbaan kreeg een plek. 

Puzzelen met vierkante meters 

Het oude evenemententerrein was bovendien groter, al leverde het wat ruimte in door de bouw van twee nieuwe wooncomplexen, die in een L-vorm de randen van het plein weergaven: eentje met huurappartementen, de ander met koopwoningen met op de onderste laag ruimte voor kleinschalige horeca en maatschappelijke voorzieningen.  

Aan de andere zijden van het plein gaf de dorpsweg met een vrij liggend fietspad de grenzen aan. “En we moesten dus rekening houden met de evenementen zoals de kermis, waar ruimte voor moest blijven. Dus het was wel puzzelen met de vierkante meters.” 

De oplevering 

Nadat begin 2019 beide appartementencomplexen waren opgeleverd, kon de aanleg beginnen en dat leverde een fraai plein op. Het groene karakter komt terug in diverse eilanden van groen met fleurige vaste planten, gazons en bomen in de rode klinkerverharding van het plein.  

Het bestaande kunstwerk ‘De Vleugel’ is op het plein herplaatst. Deze blikvanger herinnert aan de rijke historie die Soesterberg heeft als vliegdorp. Die historie komt ook terug in het waterelement op het plein, een fontein waar het water uit kleine gaatjes in een vliegtuigenmotief omhoog spuit. 

Het water van de fontein heeft een eigen drinkwaterfaciliteit en is afgeschermd van de regenwateropvang. “Regenwater voeren we af via stroken met smalle gootjes bovenin, naar een opvang van waaruit we het in de grond infiltreren. Dat is in 2013 al voorbereid met een hele grote wadi achter de gebouwen, waar het water als het heel hard regent kan worden opgevangen en vervolgens opnieuw kan worden ingezet. 

Soesterberg Den Bergh-plein

Natuurlijke materialen 

“Verder hebben we voor alles wat bij het plein hoort natuurlijke materialen gebruikt. De stenen zijn rode gebakken klinkers, de zitplaatsen zijn van Portugees graniet, net als de wanden en de binnenkant van de fontein en de trottoirbanden”, legt kroon uit 

Dat geldt ook voor de omlijsting. “De weg en het fietspad zijn met dezelfde gebakken stenen vernieuwd, zodat ze onderdeel uitmaken van het plein.” Voor het verlichten van het plein zijn grotendeels dezelfde masten ingezet als in de rest van Soesterberg. “We hebben een drietal aparte masten geplaatst voor het smart uitlichten van de planten en de bomen. En de fontein heeft een eigen kleurenverlichting.” 

Slimme voorzieningen 

BUITENkast techniek heeft in nauwe samenspraak met alle betrokkenen het ontwerp én realisatie verzorgd. De centrale voorzieningen zijn ondergebracht in een STRAATkast die onopvallend buiten het plein in een groenstroom ‘verstopt’ staat. Op het plein zelf zijn er diverse obstakelvrije ondergrondse PUTkasten toegepast waarmee er voor elk type evenement een passende aansluiting voorhanden is. Dit geeft maximale flexibiliteit. Voor de ijsbaan werd een aparte kast aangelegd en ook de fontein heeft een eigen kast. 

De installaties zijn uitgerust met SLIMME kast. Hiermee kan de gemeente de voorzieningen online beheren. De aansluitpunten worden alleen tijdens evenementen ingeschakeld en het stroomverbruik wordt per evenement vastgelegd. Bij technische afwijkingen krijgt men direct een melding waardoor erger wordt voorkomen. Dit bespaart veel tijd, ongemak en geld.  

Kroon is zeer te spreken over de samenwerking met BUITENkast techniek. Hij deed elders in Soest al zaken met het bedrijf maar nu voor het eerst ook met een SLIMME kast. “We hadden één aanspreekpunt die vanaf het begin meedraaide in het project en tot aan de oplevering betrokken was, van ontwerp tot aanleg. Het is erg prettig werken om in het hele traject met dezelfde persoon te kunnen overleggen, iemand die ook weet hoe hele ontwerp moet worden.”  

PUTkast

Knus én ruimtelijk 

In september was de officiële oplevering van het plein, door corona een jaar later dan gepland. De inwoners kozen ‘Den Bergh-plein’ als naam voor hun nieuwe dorpshart, wat een verwijzing is naar de tijd van voor 1837 toen Soesterberg als Den Bergh bekend stond. 

Kroon is trot op het resultaat, de eerste evenementen zijn al gehouden en goed verlopen. Hij hoort van de bewoners ook alleen maar positieve berichten. “Het is een prachtig groen dorpsplein geworden. Op een relatief klein oppervlak hebben we veel groen en een fontein weten in te passen en daarnaast toch veel ruimte weten te creëren.”  

 

BUITENkast techniek  
Wormerveer  
075 - 750 22 14 
www.buitenkasttechniek.nl 
 
 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »