Hoogeveens waterkunstwerk is knipoog naar het verleden

maandag 5 oktober 2020
timer 4 min
Het centrum van Hoogeveen heeft een metamorfose ondergaan. Het klapstuk van de herinrichting is een waterkunstwerk van Rots Maatwerk met een knipoog naar het verleden.

Foto’s: Ben ter Mull en Anne ter Mull 

De gemeente Hoogeveen wil het centrum groener en vitaler inrichten met een verhoogde verblijfskwaliteit. Daarvoor liet de gemeente een masterplan opstellen door REDscape Landscape & Urbanism uit Amsterdam. De Hoofdstraat is de kern van het winkelgebied. Verschillende delen zijn vernieuwd, evenals het aangrenzende Kerkplein. Tom Westhuis van de gemeente Hoogeveen zegt hierover: “We willen een toekomstbestendig centrum met een gevarieerd aanbod van horeca en detailhandel. We hebben vooral ingezet op een prettige verblijfsruimte. Het moet voor bezoekers aangenaam zijn om lang in het centrum te blijven.”

‘Extra Michelinster’

Aan de bestaande herinrichtingplannen wilde de gemeente graag een dimensie toevoegen. “Een extra Michelinster”, aldus Hugo Rots van Rots Maatwerk. “Ze wilden graag een waterelement in het centrum hebben en schreven daarvoor een prijsvraag uit. Samen met Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten hebben we een plan gemaakt met een belangrijke rol voor beleving van het waterkunstwerk.” De Hoofdstraat in Hoogeveen had in het verleden een hele andere functie. Het was een belangrijk kanaal voor de afwatering en het transport van turf. Elementen uit het verleden zijn gebruikt in het nieuwe ontwerp van de Hoofdstraat. Zo zijn in het nieuwe ontwerp bomen geplaatst op de voormalige kademuren. Hierdoor zijn de oorspronkelijke ruimteverhoudingen van de straat hersteld. Ook het waterkunstwerk is geïnspireerd op het verleden.“Gedurende het proces wilden wij graag de link leggen met de kranen die vroeger langs het kanaal stonden. Zo ontstond uiteindelijk het idee van de spiegelkraan.”

Dansend beeld

Het waterkunstwerk van Rots Maatwerk bestaat uit verschillende delen, twee spiegelvijvers en de spiegelkraan. De spiegelvijvers hebben een oppervlakte van zo’n driehonderd vierkante meter en bestaan uit Chinees natuursteen. “Er zitten honderd spuiters (bedriegertjes) en vijf bloemfonteinen in het kunstwerk. Dat zorgt voor een mooi dansend beeld. Het kunstwerk is een magneet voor spelende kinderen. Ook hebben we 19 boogspuiters aangebracht die een erehaag vormen over het pad tussen de twee fonteindelen. Via een app kunnen de boogspuiters bediend worden als er bijvoorbeeld een pasgetrouwd stel onderdoor loopt.” De honderd spuiters zijn voorzien van RGBW-ledspots, waarvan 25 een nevelfunctie hebben om mist te creëren op het plein. De spots kunnen in alle kleuren schijnen en ook in warm witlicht. Het omliggende vlak van het waterkunst is gemaakt van Portugees natuursteen en aangelegd door Roelofs bouw.

Verbinding

Het waterkunstwerk vormt de verbinding tussen de Hoofdstraat en het aangrenzende kerkplein. De spiegelvijvers zijn geplaatst voor de kerk waar vroeger twee gebouwen hebben gestaan. “De spiegelkraan is geïnspireerd op het verleden toen er walkranen stonden op de plek wat nu de Hoofdstraat is”, vertelt Rots. De luifel van de spiegelkraan staat op het scharnierpunt tussen de lange lijn en markeert het Kerkplein aan de Hoofdstraat. De plek van de luifel zorgt voor interactie tussen straat, plein en kerk. Het ontwerp van de luifel als spiegelpaviljoen nodigt uit tot interactie tussen Hoofdstraat en Waterkunstwerk. “Als je aan komt lopen zie je de spiegelende effecten van het water. Vanuit andere hoeken is de weerspiegeling van de kerk te zien”, vertelt Rots. Onder de spiegelkraan is een aantrekkelijke verblijfsplek aangelegd. De luifel en de loungebanken eronder verwijzen naar het cultureel erfgoed van Hoogeveen. De loungebanken zijn geïnspireerd op de Hoogeveense praam, een boot die werd gebruikt voor het afvoeren van turf. “Liggend of zittend op de bankjes kun in het platfond van de waterkraan genieten van de weerspiegeling van het waterkunstwerk”, zo besluit Rots.

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 4, thema water, groen en klimaat. Download hier het hele magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid

28 mei om 11:17 uur
Dat het thema klimaat en groen van Straatbeeld nummer 1 van dit jaar op meerdere manieren invloed heeft op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »