Voor Peter van Marle en Marco Nijhuis is het geen eenvoudige vraag: de favoriete plek noemen in de openbare ruimte van Hengelo, de gemeente waarvoor ze beiden werken: Marco als projectleider/directievoerder van vele projecten in de binnenstad en Peter als kostendeskundige openbare ruimte en adviseur licht. “Er is niet zozeer een favoriete locatie, maar er zijn wel meerdere bijzondere locaties in de gemeente. Eigenlijk willen ze het hele centrum van Hengelo als zodanig bestempelen, zeker in het kader van het thema van het nummer van Straatbeeld, ‘ruimte en licht’, dat in mei van dit jaar verscheen.
De favoriete plek van: Peter van Marle en Marco Nijhuis

Peter: “Voor het centrum is extra aandacht besteed aan ‘Ruimte & Licht’. Het centrum van Hengelo moest nog meer een verblijfsgebied worden met een nog duurzamer karakter. Meer groen, zichtbaar water, toepassen van duurzame materialen én het toepassen van belevingsverlichting. Belevingsverlichting zien wij als het licht wat meer kan dan alleen wit licht geven. Door het toepassen van RGBW in combinatie met DMX is het mogelijk om evenementen en maatschappelijke onderwerpen bij te staan met kleur en beweging.”
Hij vervolgt: “De landschapsarchitecten hebben voor het hele stadscentrum een bijzonder ontwerp gemaakt voor de openbare ruimte overdag. Wat overdag prachtig is, moet na zonsondergang ook prachtig zijn en beleefd worden als iets bijzonders en prettig. Ruimte en licht moeten elkaar aanvullen om de omgeving te versterken.”
Om toch tot een foto te kunnen komen waar ze beiden op een bijzonder plek kunnen staan, zetten ze de spotlight op de Sint Lambertusbasiliek, in het hart van de binnenstad. Het project Wetplein geeft de basiliek haar prominente plek in het Hengelose straatbeeld terug. In dit project krijgt het Wetplein een complete metamorfose, waarbij onder andere de bestaande parkeerplaats wordt vervangen door een binnenterrein met ruimte voor veel groen en een bewaakte fietsenstalling. Het binnenterrein wordt verlicht met de verlichting die enkele jaren geleden is vrijgekomen op het Marktplein. De masten en armaturen zijn gerefurbished.
Marco: “In dit project is de basiliek vrij komen te staan door de sloop van het winkelcentrum. Het gebied rondom de basiliek wordt nu een parkachtige omgeving waar, verblijf, wandelen, kunst en verlichting samen komen. De nu vrijstaande basiliek met tuin en het rode kunstwerk geeft een prachtig beeld voor overdag waarbij ’s avonds het gebied nog meer tot wasdom komt."
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Duurzaamheid als bestaansrecht
27 jun om 10:59 uurAls familieorganisatie is Schréder continu bezig met het overdragen naar de nieuwe generatie. Micha de Jong…
Toegankelijkheid door licht
20 jun om 10:29 uurVoor mensen met een visuele beperking vormt de openbare ruimte een dagelijkse uitdaging. Slechtzienden, die nog…
Prominente rol verlichting bij herinrichting Vlaszak en Nieuwe Mark Breda
13 jun om 09:11 uurHet historische groene karakter van de Vlaszak aan de oostkant, en het blauwe karakter van de Nieuwe Mark aan…
Lichtvervuiling: span het paard niet achter de wagen
12 jun om 10:17 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…
De favoriete plek van: Nico Roelofs
4 jun om 11:25 uurNico Roelofs, ontwerper en adviseur openbare verlichting bij de gemeente Arnhem, heeft een bijzondere band met…
Licht in lagen: over de noodzaak van een stadslichtmeester
2 jun om 08:00 uurTerwijl steden vergroenen en verduurzamen, blijft één aspect onderbelicht: de kwaliteit van licht in de…
Excentrieke lichtmasten met gemeentewapen in Winterswijk
27 mei om 08:00 uurDe Groenloseweg in Winterswijk is opnieuw ingericht en heeft naast fietspaden, nieuwe bomen en plantenvakken…
Nieuw: Lightronics LED2WELL platform
26 mei om 12:05 uurGemeenten en provincies staan voor complexe keuzes op het gebied van de kwaliteit van de leefomgeving en…