Voor Peter van Marle en Marco Nijhuis is het geen eenvoudige vraag: de favoriete plek noemen in de openbare ruimte van Hengelo, de gemeente waarvoor ze beiden werken: Marco als projectleider/directievoerder van vele projecten in de binnenstad en Peter als kostendeskundige openbare ruimte en adviseur licht. “Er is niet zozeer een favoriete locatie, maar er zijn wel meerdere bijzondere locaties in de gemeente. Eigenlijk willen ze het hele centrum van Hengelo als zodanig bestempelen, zeker in het kader van het thema van het nummer van Straatbeeld, ‘ruimte en licht’, dat in mei van dit jaar verscheen.
De favoriete plek van: Peter van Marle en Marco Nijhuis
Peter: “Voor het centrum is extra aandacht besteed aan ‘Ruimte & Licht’. Het centrum van Hengelo moest nog meer een verblijfsgebied worden met een nog duurzamer karakter. Meer groen, zichtbaar water, toepassen van duurzame materialen én het toepassen van belevingsverlichting. Belevingsverlichting zien wij als het licht wat meer kan dan alleen wit licht geven. Door het toepassen van RGBW in combinatie met DMX is het mogelijk om evenementen en maatschappelijke onderwerpen bij te staan met kleur en beweging.”
Hij vervolgt: “De landschapsarchitecten hebben voor het hele stadscentrum een bijzonder ontwerp gemaakt voor de openbare ruimte overdag. Wat overdag prachtig is, moet na zonsondergang ook prachtig zijn en beleefd worden als iets bijzonders en prettig. Ruimte en licht moeten elkaar aanvullen om de omgeving te versterken.”
Om toch tot een foto te kunnen komen waar ze beiden op een bijzonder plek kunnen staan, zetten ze de spotlight op de Sint Lambertusbasiliek, in het hart van de binnenstad. Het project Wetplein geeft de basiliek haar prominente plek in het Hengelose straatbeeld terug. In dit project krijgt het Wetplein een complete metamorfose, waarbij onder andere de bestaande parkeerplaats wordt vervangen door een binnenterrein met ruimte voor veel groen en een bewaakte fietsenstalling. Het binnenterrein wordt verlicht met de verlichting die enkele jaren geleden is vrijgekomen op het Marktplein. De masten en armaturen zijn gerefurbished.
Marco: “In dit project is de basiliek vrij komen te staan door de sloop van het winkelcentrum. Het gebied rondom de basiliek wordt nu een parkachtige omgeving waar, verblijf, wandelen, kunst en verlichting samen komen. De nu vrijstaande basiliek met tuin en het rode kunstwerk geeft een prachtig beeld voor overdag waarbij ’s avonds het gebied nog meer tot wasdom komt."
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov 2024Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…
Vergroend visitekaartje voor gemeente Purmerend
6 nov 2024Het plein voor het stadhuis van Purmerend heeft een metamorfose ondergaan. Auto’s staan tegenwoordig in een…
Drone brengt lichtbeeld Bossche binnenstad in kaart
29 okt 2024's-Hertogenbosch heeft onlangs als een van de eerste gemeenten in Nederland een drone ingezet om in de…