Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie
De gemeente Drimmelen, waar Made onder valt, wil door een herinrichting het centrumgebied een impuls geven. Dit wordt in drie fases gerealiseerd, vertelt Ard van Dooren, projectleider bij Den Ouden Groep. “Om leegstand van het winkelgebied tegen te gaan, is het centrumplan ontwikkeld. Het plan bestaat uit drie fases. De herinrichting van het Raadhuisplein was de eerste fase. De Marktstraat, het zuidelijke deel van de Kerkstraat en het Molenplein, was fase twee. In het laatste deel van de herinrichting volgt de rest van de Kerkstraat. Dit staat gepland voor medio 2025”, aldus Van Dooren. Het Molenplein is in bouwteamverband onder handen genomen. In het verleden had het plein een parkeerfunctie. Nu is het een prettige verblijfsplek geworden. “Er mochten geen parkeerplekken verloren gaan voor het centrumgebied. We hebben dus slim moeten schuiven met de beschikbare ruimte. In de directe omgeving van het Molenplein hebben we in de nieuwe situatie verschillende parkeerplekken gerealiseerd”, vertelt Van Dooren.
Een grote blikvanger op het nieuwe plein is de ronde fontein van Rots Maatwerk. Deze biedt in de zomer de nodige verkoeling. De fontein geeft de contouren weer van de plek waar vroeger een windmolen heeft gestaan. Samen met de molenstenen en het standbeeld van de molenaar herinneren deze actief aan het rijke verleden van Made.
Klimaatbestendig
Onder het plein is tijdens de herinrichting een grote waterbuffer aangelegd. Deze is bedoeld om bij grote neerslag voldoende opslagruimte te bieden. Hiermee wordt wateroverlast in het centrum van Made vermeden. “We zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met Trewatin. Zij hebben de waterbuffer aangelegd. Het water infiltreert vanuit de buffer langzaam de grond in. Het waterbuffersysteem heeft een monitoringsprogramma zodat de gemeente kan zien hoeveel water er in de buffer zit en hoe snel het de grond in infiltreert”, aldus Van Dooren. Ook voor de fontein is een waterbuffer aangelegd. Dit zijn gescheiden systemen omdat de fontein veilig water vereist. De bestaande bomen zijn verplant zodat het plein gelijk beschikt over volgroeide bomen die voldoende schaduwplekken bieden op warme dagen.
Technische voorzieningen
Voor de beide waterbuffers en technische ruimtes waren de nodige toegangsluiken nodig. Deze zijn van PUTluik. Op de luiken is de omliggende bestrating in hetzelfde patroon aangebracht waardoor deze nauwelijks opvallen. Ook zijn er voor evenementen drinkwatervoorzieningen aangebracht. Hiervoor is een PUTkast model watertap toegepast. Dit is een complete flexibele oplossing waarbij zowel de drinkwatermeter van het waterleidingbedrijf als de tapkranen in één behuizing is aangebracht.
De kranen kunnen desgewenst ondergronds worden gebruikt of via een uitschuifbare kranensteun boven het maaiveld omhoog worden gebracht. Ook hierbij is het deksel voorzien van bestrating zodat de PUTkast vrijwel onzichtbaar is. “Wij hebben PUTkast in het bouwteam betrokken, omdat zij verschillende ondergrondse voorzieningen hebben gerealiseerd in de gemeente voor de wekelijkse markt en andere evenementen. De samenwerking is goed verlopen. De voornaamste kracht van het bedrijf is dat ze voor iedere vraag een passende oplossing hebben. Niet iedere leverancier biedt deze mogelijkheid”, besluit Van Dooren.
PUTkast techniek
Wormerveer
075 – 750 22 14
https://www.putkast.nl/
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'
10 jun om 08:44 uurOm het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…
De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid
28 mei om 11:17 uurEindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers
19 apr om 19:41 uurEindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…
De straat is van iedereen
10 apr om 09:57 uurMooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden
27 mrt om 11:54 uurDe Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…
Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger
23 feb om 11:20 uurVan de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…
De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk
3 feb om 10:42 uurHet leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…