Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

maandag 16 mei 2022
timer 3 min
Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende fases opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het Molenplein. Voorheen was het een grauwe weg met parkeerplaatsen. Nu is het een vriendelijke en klimaatbestendige verblijfsruimte geworden.

De gemeente Drimmelen, waar Made onder valt, wil door een herinrichting het centrumgebied een impuls geven. Dit wordt in drie fases gerealiseerd, vertelt Ard van Dooren, projectleider bij Den Ouden Groep. “Om leegstand van het winkelgebied tegen te gaan, is het centrumplan ontwikkeld. Het plan bestaat uit drie fases. De herinrichting van het Raadhuisplein was de eerste fase. De Marktstraat, het zuidelijke deel van de Kerkstraat en het Molenplein, was fase twee. In het laatste deel van de herinrichting volgt de rest van de Kerkstraat. Dit staat gepland voor medio 2025”, aldus Van Dooren. Het Molenplein is in bouwteamverband onder handen genomen. In het verleden had het plein een parkeerfunctie. Nu is het een prettige verblijfsplek geworden. “Er mochten geen parkeerplekken verloren gaan voor het centrumgebied. We hebben dus slim moeten schuiven met de beschikbare ruimte. In de directe omgeving van het Molenplein hebben we in de nieuwe situatie verschillende parkeerplekken gerealiseerd”, vertelt Van Dooren.   
 
Een grote blikvanger op het nieuwe plein is de ronde fontein van Rots Maatwerk. Deze biedt in de zomer de nodige verkoeling. De fontein geeft de contouren weer van de plek waar vroeger een windmolen heeft gestaan. Samen met de molenstenen en het standbeeld van de molenaar herinneren deze actief aan het rijke verleden van Made.  

Klimaatbestendig 

Onder het plein is tijdens de herinrichting een grote waterbuffer aangelegd. Deze is bedoeld om bij grote neerslag voldoende opslagruimte te bieden. Hiermee wordt wateroverlast in het centrum van Made vermeden. “We zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met Trewatin. Zij hebben de waterbuffer aangelegd. Het water infiltreert vanuit de buffer langzaam de grond in. Het waterbuffersysteem heeft een monitoringsprogramma zodat de gemeente kan zien hoeveel water er in de buffer zit en hoe snel het de grond in infiltreert”, aldus Van Dooren. Ook voor de fontein is een waterbuffer aangelegd. Dit zijn gescheiden systemen omdat de fontein veilig water vereist. De bestaande bomen zijn verplant zodat het plein gelijk beschikt over volgroeide bomen die voldoende schaduwplekken bieden op warme dagen.

molenplein made

Technische voorzieningen 

Voor de beide waterbuffers en technische ruimtes waren de nodige toegangsluiken nodig. Deze zijn van PUTluik. Op de luiken is de omliggende bestrating in hetzelfde patroon aangebracht waardoor deze nauwelijks opvallen. Ook zijn er voor evenementen drinkwatervoorzieningen aangebracht. Hiervoor is een PUTkast model watertap toegepast. Dit is een complete flexibele oplossing waarbij zowel de drinkwatermeter van het waterleidingbedrijf als de tapkranen in één behuizing is aangebracht.  
 
De kranen kunnen desgewenst ondergronds worden gebruikt of via een uitschuifbare kranensteun boven het maaiveld omhoog worden gebracht. Ook hierbij is het deksel voorzien van bestrating zodat de PUTkast vrijwel onzichtbaar is. “Wij hebben PUTkast in het bouwteam betrokken, omdat zij verschillende ondergrondse voorzieningen hebben gerealiseerd in de gemeente voor de wekelijkse markt en andere evenementen. De samenwerking is goed verlopen. De voornaamste kracht van het bedrijf is dat ze voor iedere vraag een passende oplossing hebben. Niet iedere leverancier biedt deze mogelijkheid”, besluit Van Dooren.  
  
PUTkast techniek  
Wormerveer 
075 – 750 22 14 
https://www.putkast.nl/  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grondige metamorfose voor verouderd Waterlooplein in Amsterdam

29 jun om 10:09 uurtimer2 min
Het Amsterdamse Waterlooplein heeft een grondige metamorfose ondergaan. Zowel op maaiveldniveau als ondergronds…
Lees verder »
descriptionArtikel

The Green Mile: HvA helpt stad vergroenen

28 jun om 14:20 uurtimer3 min
Het doel van The Green Mile is om de Amsterdamse Stadhouderskade, een drukke, vervuilende en onveilige straat, te…
Lees verder »
descriptionArtikel

AFAS Experience Center - Leusden

13 jun om 11:04 uurtimer2 min
Een state of the art complex in opdracht van AFAS Software van 62.000 vierkante meter, waarvoor METTEN Stein+…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Grunsvenplein in Heerlen circulair heringericht

6 jun om 23:22 uurtimer3 min
Het Van Grunsvenplein in Heerlen wordt momenteel grondig gerenoveerd. Het nieuwe plein wordt duurzaam en circulair…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame herinrichting buitenruimte Provinciehuis Zwolle

6 jun om 23:09 uurtimer2 min
Na een ingrijpende renovatie van het gebouw moest ook de aangrenzende buitenruimte bij het Provinciehuis Zwolle…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »

PUTkast techniek breidt assortiment uit door overname

16 mei om 13:49 uurtimer2 min
Onlangs heeft PUTkast techniek de vertegenwoordiging van het Duitse Moser Systemelektrik overgenomen van Cuprohaag…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »