Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

vrijdag 23 februari 2024

Van Muijlwijkstraat aan de Tuinpoort kant, na de herinrichting

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat in Arnhem heeft een dusdanige metamorfose ondergaan dat het nu de meest toekomst- en klimaatbestendige straat van Arnhem genoemd kan worden. Henk Wentink, beleidsadviseur klimaatadaptieve stad en stedelijk groen, vertelt ons over het procesverloop en het eindresultaat. 

“De Van Muijlwijkstraat is ontstaan in de jaren 70, toen de auto nog letterlijk en figuurlijk ruim baan kreeg”, schetst Wentink de oude situatie. “De straat was van gevel tot gevel verhard, er lagen brede trottoirs en drie rijbanen in. Twee van die rijbanen waren destijds bestemd voor busverkeer, en een voor het inkomende verkeer. Het uitgaande verkeer gaat over de Steenstraat. Kortgezegd is het nogal een typische straat, die in eerste instantie is ontstaan na de oorlog als gevolg van schade die door de slag om de stad is aangericht in september 1944 en de daaropvolgende wederopbouw.” 

De Van Muijlwijkstraat aan de Tuinpoort kant, vóór de herinrichting 

‘Slechtste Straat van Arnhem’ 

Het leverde de Van Muijlwijkstraat een aantal jaar geleden nog de PET-prijs voor de Slechtste straat van Arnhem op, een prijs die destijds is uitgegeven door CASA Arnhem: het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem. Het was een extra trigger om de straat aan te pakken, vertelt Wentink.  

“Wij hadden al langer de wens om te kijken of we er iets konden veranderen en verbeteren, maar met deze prijs was die wens natuurlijk nog wel iets groter. Samen met een collega heb ik bedacht dat er wel een rijbaan uit kon en dat de trottoirs smaller konden. De zes à acht meter die de trottoirs in eerste instantie breed waren, is teruggebracht tot twee meter. Hiermee was er ook nog ruimte voor een mooie groenstrook tussen rijbaan en trottoir.” 


Van Muijlwijkstraat aan de Tuinstraat kant, vóór de herinrichting

Projectomvang neemt toe 

Van het een kwam het ander binnen het project Van Muijlwijkstraat. “Wat klein begon, veranderde gaandeweg in een heel groot project. We zijn gesprekken gaan voeren met buurtbewoners om de wensen uit te vragen. Toen bleek er ook een oversteekprobleem te zijn. De straat was drie rijbanen breed. De vele senioren die er wonen, gaven aan moeite te hebben om in de Steenstraat te komen. Uiteindelijk hebben we er dus een rijbaan uitgehaald en is het trottoir aan de noordzijde aanzienlijk versmald.” 

Een van de meest in het oog springende veranderingen aan de ‘nieuwe’ Van Muijlwijkstraat is het vele groen dat in de straat te zien is. Het is een belangrijke stap om de leefbaarheid in de straat en de nabije omgeving te verbeteren. Veel ‘groen’ zorgt ook voor koelte tijdens hete zomerdagen. Net zoals minder ‘verharding’ – minder stenen – bijdraagt aan het verminderen van de hittestress. In totaal heeft de gemeente in de Van Muijlwijkstraat ruim 35.000 tegels gewipt.

Wentink: “In totaal hebben we 3200 vierkante meter verharding verwijderd en vervangen voor groen. We hadden gehoopt wat extra bomen te kunnen planten, zo’n 25 à 35. Uiteindelijk zijn er nu zelfs 61 bomen ingeplant. Het betreft hier bomen van de eerste tot de derde grootte, dus echt een groot formaat bomen: van eik en linde tot sierkers- en krentenboompjes.” 

Van Muijlwijkstraat aan de Tuinstraat kant, na de herinrichting

Wereld van verschil 

De straat is nu echt een wereld van verschil met wat het was, zo concludeert Wentink. Niet alleen voor passanten, maar vooral voor de mensen die aan deze straat wonen, is het een hele verbetering. “De straat is makkelijker over te steken en groener geworden. Dat laatste dempt ook het geluid van het verkeer. Hoewel het nu al een heel stuk verbeterd is, denk ik dat je over een jaar of vijf nog veel meer verschil kunt zien omdat de bomen die we geplant hebben dan een stuk groter zijn.” 

Wentink is “ontzettend blij” met wat er in de Van Muijlwijkstraat bereikt is. Het smaakt naar meer:  ”We kunnen dit ook zeker zien als een tendens die we verder in de stad gaan doortrekken. Meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen.” 
 
Met de nieuwe groene en minder versteende inrichting draagt de Van Muijlwijkstraat bij aan het zogeheten ‘koele netwerk’ in en rond de binnenstad. Daar gaat de gemeente tussen nu en 2030 aan bouwen. Het koele netwerk bestaat uit koele plekken en beschutte routes en is gericht op bewoners die, vanwege bijvoorbeeld hun leeftijd, een beperking of ziekte, kwetsbaar zijn voor zomerse hitte. Of die vanwege hun woonsituatie geen beschutte buitenruimte hebben. Zo kunnen heesters, klimplanten en een extra bladerdek van bomen voor schaduw zorgen. Maar dat kan ook door bijvoorbeeld schaduwdoeken en andere technische ingrepen. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Door co-creatie gedragen herinrichting De Kwakel méér dan geslaagd 

17 jul om 12:01 uur

De Kwakel (gemeente Uithoorn) heeft een nieuw dorpscentrum. Met de herinrichting heeft het centrum een heuse…

Lees verder »
descriptionArtikel

In co-creatie naar een parkachtig nieuw visitekaartje voor Oldemarkt

9 jul om 09:00 uur

Een plein als een niet representatieve blikvanger voor het dorp. Sterker, dat eentje die een doorn en in het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Marktplein in Steenderen voelt voor inwoners als ‘ons dorpsplein’

1 jul om 10:32 uur

 Het marktplein in het centrum van Steenderen in de Achterhoek was voorheen vooral een parkeerplaats waar…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid

28 mei om 11:17 uur
Dat het thema klimaat en groen van Straatbeeld nummer 1 van dit jaar op meerdere manieren invloed heeft op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »