Roosendaal is natuurlijke speelplek rijker

maandag 8 november 2021
timer 4 min
Voor de gemeente Roosendaal is ‘gedurfde’ duurzaamheid niet zomaar een thema. Nee, het is de strategie voor nieuwe oplossingen voor gebiedsontwikkeling en om een negatieve impact op het klimaat van de woon- en leefomgeving tot een minimum te beperken. De gemeente ontwikkelde een uniek bouwplan: ‘De Hoogt’ in Wouw.

Gedurfd, omdat iedere bewoner zelf mag weten wat hij er bouwt, dus vrijwel zonder eisen van welstand! Smaken verschillen. Als overheid willen wij geen control freak meer zijn en durven te zeggen: “Doe het maar gewoon, bouw wat je wilt”, aldus de gemeente. Ook de openbare ruimte, een parkachtig gebied, werd medio 2020 in samenspraak met de (toekomstige) bewoners ingevuld. 

Eetbare natuur 

Het klimaat verandert. Dat leidt tot meer regenval, maar ook drogere, hetere zomers en dit heeft impact op de biodiversiteit. Angelo Kole, Senior Projectleider van het ingenieursbureau van de gemeente Roosendaal, geeft uitleg. “In de nieuwbouwwijk is een grote retentievijver gemaakt. Deze moest worden geïntegreerd in het totaalplaatje van het woonrijp maken in deze wijk. Ook de keuze en het maken van een beplantingsplan rond deze retentievijver en speelvoorziening was een leuke bijkomstigheid. Het beplantingsplan heeft als uitgangspunt ‘een eetbaar bos’; dat betekent dat er voor bomen en planten gekozen is waarvan de vruchten direct vanaf deze planten kunnen worden gegeten. Hierbij past het concept ‘natuurlijk spelen’ prima.”

Met droge of natte voeten 

Zowel voor Kole als voor de gemeente Roosendaal was het een eerste kennismaking met het aanleggen van een ‘natuurlijke speelplek’. “Ik kreeg de opdracht om een natuurlijke speelvoorziening te maken. Omdat we daar in Roosendaal nog weinig ervaring mee hadden, ben ik op internet gaan zoeken naar een goede partner. Hierbij kwam Goede Speelprojecten in beeld. Hierop heb ik contact gezocht met hen en mijn casus uitgelegd. Omdat de retentievijver er al lag, leek het ons leuk om – naast de avontuurlijke speelplek op zand – een oversteek te creëren naar de overzijde van de vijver. Natuurlijk moest het wel een veilige speelvoorziening worden, maar zeker niet voorspelbaar. Dus hebben we in het midden van de retentievijver een verhoging aangebracht ten behoeve van twee oversteken: een avontuurlijke en een vlonderpad. Doordat het waterpeil in de retentievijver varieert van droog tot ongeveer 30 centimeter water zijn de omstandigheden dus ook nooit dezelfde. Soms kunnen kinderen met hun voeten in het water komen en dus niet altijd schoon blijven. Immers, zonder een beetje vies te worden kom je nergens", aldus Kole.

natuurlijke speelplek

Vertaalslag 

Om de vertaalslag te maken van opdracht naar ontwerp en naar uitvoering moet je elkaar tot in detail begrijpen. Bureau h8-Ontwerp uit Sint Oedenrode excelleert in het samenspel tussen opdrachtgever en uitvoerder. “Dit plan van de gemeente Roosendaal vertolkt een aantrekkelijke manier van spelen, zowel qua speelwaarde alsook uitstraling naar de omgeving”, aldus Hein van Acht van het gelijknamige ontwerpbureau. 

Terug naar Kole: “De beplanting is in december 2020 aangebracht. Ik ben erg benieuwd hoe de speelvoorziening er straks uit gaat zien als een deel van de speelplek in het ‘eetbaar bos’ is verdwenen. Inmiddels krijgen we veel positieve reacties op deze bijzondere speelvoorziening met zijn natuurlijke en robuuste uitstraling”. “Uitdagend en avontuurlijk dat kenmerkt deze natuurspeelplek”, vult Kirsten Goede de goede aan. “En tegelijkertijd zijn alle ingrediënten voor een spannende ‘drekrace’ aanwezig!” 
 
Goede Speelprojecten 
Tilburg 
013 455 1605 
www.speelprojecten.nl  

Meer artikelen met dit thema

Groene speelplekken voor natuurlijk spelen

2 dec om 13:54 uurtimer3 min
Bij het inrichten van groene speelplekken is het van belang om actuele thema’s zoals klimaatadaptatie,…
Lees verder »

Gemeente Leiden meest speelvriendelijke gemeente

25 nov om 13:29 uurtimer2 min
Tijdens een kleinschalige feestelijke uitreiking is op woensdag 24 november door Prinses Beatrix, samen met de…
Lees verder »

Airtrampoline onmisbaar in speeltuin

23 nov om 13:12 uurtimer2 min
In veel speeltuinen, op vakantieparken en campings zie je de airtrampoline van Ramegon. Het is inmiddels een…
Lees verder »

Almere, Apeldoorn en Leiden genomineerd voor de Jantje Beton Prijs

12 nov om 11:50 uurtimer3 min
De gemeenten Almere, Apeldoorn en Leiden zijn genomineerd voor de Jantje Beton Prijs. De prijs wordt 24 november…
Lees verder »

Branchevereniging bezorgd over bewegingsarmoede door prijsstijging materialen

29 okt om 11:06 uurtimer3 min
Zorgen prijsstijgingen van de materialen voor speeltoestellen uiteindelijk voor bewegingsarmoede?…
Lees verder »

Waterspeelelementen die weinig beheer vragen

22 okt om 13:48 uurtimer3 min
Water in beweging zetten met spierkracht; Mh2o integreert ontwerp, productie en realisatie. Hierdoor is het…
Lees verder »

De Sportautomaat: haal een halter, racket of bal uit de muur

18 okt om 08:57 uurtimer2 min
Veel dorpen en steden hebben wel infrastructuur voor sport, maar bieden daar geen materiaal bij. Dus je hebt wel…
Lees verder »

Maakt u ook een lijstje?

28 sep om 16:01 uurtimer4 min
Wat zullen jullie genoten hebben van het jaarlijkse bezoek aan de Vakbeurs Openbare Ruimte, na het jaarlijkse…
Lees verder »