Roosendaal is natuurlijke speelplek rijker

maandag 8 november 2021
timer 4 min
Voor de gemeente Roosendaal is ‘gedurfde’ duurzaamheid niet zomaar een thema. Nee, het is de strategie voor nieuwe oplossingen voor gebiedsontwikkeling en om een negatieve impact op het klimaat van de woon- en leefomgeving tot een minimum te beperken. De gemeente ontwikkelde een uniek bouwplan: ‘De Hoogt’ in Wouw.

Gedurfd, omdat iedere bewoner zelf mag weten wat hij er bouwt, dus vrijwel zonder eisen van welstand! Smaken verschillen. Als overheid willen wij geen control freak meer zijn en durven te zeggen: “Doe het maar gewoon, bouw wat je wilt”, aldus de gemeente. Ook de openbare ruimte, een parkachtig gebied, werd medio 2020 in samenspraak met de (toekomstige) bewoners ingevuld. 

Eetbare natuur 

Het klimaat verandert. Dat leidt tot meer regenval, maar ook drogere, hetere zomers en dit heeft impact op de biodiversiteit. Angelo Kole, Senior Projectleider van het ingenieursbureau van de gemeente Roosendaal, geeft uitleg. “In de nieuwbouwwijk is een grote retentievijver gemaakt. Deze moest worden geïntegreerd in het totaalplaatje van het woonrijp maken in deze wijk. Ook de keuze en het maken van een beplantingsplan rond deze retentievijver en speelvoorziening was een leuke bijkomstigheid. Het beplantingsplan heeft als uitgangspunt ‘een eetbaar bos’; dat betekent dat er voor bomen en planten gekozen is waarvan de vruchten direct vanaf deze planten kunnen worden gegeten. Hierbij past het concept ‘natuurlijk spelen’ prima.”

Met droge of natte voeten 

Zowel voor Kole als voor de gemeente Roosendaal was het een eerste kennismaking met het aanleggen van een ‘natuurlijke speelplek’. “Ik kreeg de opdracht om een natuurlijke speelvoorziening te maken. Omdat we daar in Roosendaal nog weinig ervaring mee hadden, ben ik op internet gaan zoeken naar een goede partner. Hierbij kwam Goede Speelprojecten in beeld. Hierop heb ik contact gezocht met hen en mijn casus uitgelegd. Omdat de retentievijver er al lag, leek het ons leuk om – naast de avontuurlijke speelplek op zand – een oversteek te creëren naar de overzijde van de vijver. Natuurlijk moest het wel een veilige speelvoorziening worden, maar zeker niet voorspelbaar. Dus hebben we in het midden van de retentievijver een verhoging aangebracht ten behoeve van twee oversteken: een avontuurlijke en een vlonderpad. Doordat het waterpeil in de retentievijver varieert van droog tot ongeveer 30 centimeter water zijn de omstandigheden dus ook nooit dezelfde. Soms kunnen kinderen met hun voeten in het water komen en dus niet altijd schoon blijven. Immers, zonder een beetje vies te worden kom je nergens", aldus Kole.

natuurlijke speelplek

Vertaalslag 

Om de vertaalslag te maken van opdracht naar ontwerp en naar uitvoering moet je elkaar tot in detail begrijpen. Bureau h8-Ontwerp uit Sint Oedenrode excelleert in het samenspel tussen opdrachtgever en uitvoerder. “Dit plan van de gemeente Roosendaal vertolkt een aantrekkelijke manier van spelen, zowel qua speelwaarde alsook uitstraling naar de omgeving”, aldus Hein van Acht van het gelijknamige ontwerpbureau. 

Terug naar Kole: “De beplanting is in december 2020 aangebracht. Ik ben erg benieuwd hoe de speelvoorziening er straks uit gaat zien als een deel van de speelplek in het ‘eetbaar bos’ is verdwenen. Inmiddels krijgen we veel positieve reacties op deze bijzondere speelvoorziening met zijn natuurlijke en robuuste uitstraling”. “Uitdagend en avontuurlijk dat kenmerkt deze natuurspeelplek”, vult Kirsten Goede de goede aan. “En tegelijkertijd zijn alle ingrediënten voor een spannende ‘drekrace’ aanwezig!” 
 
Goede Speelprojecten 
Tilburg 
013 455 1605 
www.speelprojecten.nl  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Schoolplein uitnodigend ingericht met focus op groen

9 apr om 11:36 uur

Voor het Hilfertsheem College in Hilversum heeft VelopA het schoolplein ingericht met de imposante hoekbank uit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »