Slimme oplossingen voor opslaan en afvoeren regenwater

dinsdag 12 november 2019
timer 6 min
Nederland kent een lange geschiedenis op het gebied van water. De geografische ligging van ons land dwingt ons al decennialang om na te denken over waar we het water wel en vooral niet willen hebben. Klimaatverandering maakt dat de opgave nog uitdagender wordt dan ze al was.

Tot voor een paar jaar terug lag de focus bij klimaatadaptieve maatregelen met name op het gebied van forse regenbuien. Hoe voorkomen we grote plassen en hoe zorgen we ervoor dat het water het riool niet overbelast? Twee jaar geleden kwamen we erachter dat het ook zes weken níet kan regenen. En dan heb je het water ineens keihard nodig.Om gewassen te kunnen laten groeien, maar ook om met name in de stad voor verkoeling te zorgen.En dus wordt er steeds meer gekeken naar manieren om regenwater langer vast te houden.

Robuuste leefomgeving 

“We zijn op zoek gegaan naar slimmere oplossingen”, weet ook André Pes, sales manager bij ACO. Het bedrijf is gespecialiseerd in de gehele afwateringsketen en krijgt dagelijks vragen over wat te doen met overtollig (regen)water. “Onze opdracht is eigenlijk tweeledig”, vertelt Pes. “Enerzijds moeten we de omgeving robuust maken tegen zware regenval en anderzijds moeten we ervoor zorgen dat regen niet meer zoals vroeger het riool instroomt. Dat kunnen we op een aantal manieren doen. We kunnen water opslaan op het dak zodat het als voeding dient voor planten op het dak, of in de vorm van verdamping, wat zorgt voor verkoeling in de stad. We kunnen het water ook reinigen en opvangen om het lokaal te kunnen gebruiken; bijvoorbeeld voor toiletspoelingen bij een school.Ook kunnen we water infiltreren in de bodem. Als je dat slim doet dan doe je dat op plekken waar boom en plant er wat aan heeft. 


Pes is zich ervan bewust dat veel mensen ACO vooral kennen van het afwateringsgootje. “Als een opdrachtgever bij ons komt met de vraag om nieuwe goten, stellen we altijd een wedervraag. Want is dat gootje wel de juiste oplossing voor het probleem? Wij zijn niet alleen producent, maar ook vraagbaak. We vragen door, luisteren en geven vrijblijvend advies. En daar mag de opdrachtgever mee doen wat hij wil. Vaak zien we dat onze geboden oplossing verder reikt dan de initiële vraag.


Particulieren ook aan zet 

In de zoektocht naar nieuwe oplossingen tegen overtollig regenwater en voor waterbuffering heeft ACO een aantal innovaties ontwikkeld die op de Vakbeurs Klimaat in november worden getoond. Een van die innovaties is de EasyGardenRainBloxx. Een infiltratiesysteem voor in de tuin en dus met name voor particulieren. Pes: “We kregen daar vorig jaar op de beurs heel veel vragen over oplossingen voor particulieren. Daar proberen we hiermee op in te spelen. Klimaatadaptatie is een opgave voor ons allemaal. Ik merk dat veel mensen denken dat water niet hun probleem is. Maar het water van je eigen terrein af laten lopen is niet de oplossing. 


Het RainBloxx infiltratiesysteem is een milieuvriendelijk, duurzaam, lichtgewicht infiltratiesysteem dat gemaakt is van steenwol. Eenmaal ingebouwd in de grond zorgt dit systeem ervoor dat regenwater wordt opgeslagen en tijdens droge periodes geleidelijk wordt afgegeven aan de tuin.  

Capillaire werking 

Door water vast te houden op een dak zorg je voor verkoeling in de stad. De SpongeTop heeft ook steenwol als basis. Door de capillaire eigenschappen van SpongeTop blijft het water in de steenwol zitten zonder eruit te lopen. “Wij willen de wateroverlast in steden verminderen; door al het water op het dak te bergen, leveren wij hieraan een bijdrage. Pas als er twee dagen na elkaar een stevige regenbui plaatsvindt, wordt het water via ‘verzadiging’ geforceerd door de steenwol geleid en wordt het vertraagd afgevoerd. Hierdoor wordt tijdens hevige regenval wateroverlast voorkomen en de riolering ontlast”, vertelt Pes.Overigens is niet elk dak geschikt voor het systeem. “Het dak moet wel sterk genoeg zijn.”

Ook de ACO Infiltratiegoot is erop gebouwd het riool te ontlasten.
Door alle bebouwing en verharding kan water in binnenstedelijk gebied niet altijd makkelijk afgevoerd worden en ontstaan er waterplassen. Of erger nog; het water stroomt te snel weg waardoor de riolering te veel belast wordt en het water de huizen binnenloopt. De infiltratiegroot heeft een standaard inwendige breedte van 200mm en is voorzien van onderuitlaten voor infiltratie. Het aantal onderuitlaten is afhankelijk van de waterdoorlatendheid van de bodem (K-waarde) en het aangesloten oppervlak. In deze onderuitlaten worden verticaal RainBloxx-Lonten aangebracht. Deze lonten van steenwol zorgen voor de infiltratie van het hemelwater in de bodem. De horizontaal aangebrachte RainBloxx-Pro elementen in de gootbodem zorgen voor een filtering zodat de ondergrond beschermd wordt. Eenmaal aangebracht in de grond zorgt de RainBloxx ervoor dat hemelwater wordt opgevangen en geleidelijk wordt afgegeven aan de ondergrond. Door een gootstreng van deze innovatieve infiltratiegoten te plaatsen wordt de riolering tijdens extreme regenbuien ontlast.

Minder extremen

Ondanks alle mooie toepassingen en oplossingen is er nog een lange weg te gaan als het gaat om het klimaatadaptief maken van onze leefomgeving, vindt Pes. En dan hebben we het in Nederland nog relatief gemakkelijk, ons klimaat kent niet zulke extremen als elders op de wereld. Pes: “Ik houd van ons klimaat, maar dat zou anders zijn als er om de twee jaar een orkaan mijn huist verwoest zoals in Texas. Bij de tyfoon die laatst in Japan woedde viel op één etmaal  922 millimeter regen. Dat is bijna een meter! We ain’tseennothingyet wil ik maar zeggen. Zulke hoeveelheden zijn op geen enkele manier te verwerken. We moeten dus maatregelen treffen die in elkaar grijpen, niet alleen op het gebied van waterbuffering, maar ook als het gaat om zaken als CO2-uitstoot.”

Integrale visie

Door de toenemende noodzaak van klimaatadaptieve maatregelen wordt het belang van goede kennis steeds groter. ACO kan met haar decennia ervaring en diversiteit aan producten water opvangen, bufferen, verdampen en eventueel infiltreren in de bodem, zodat uiteindelijk de riolering wordt ontlast. Want als de riolering het niet aankan, ontstaat er wateroverlast. Juist daarom zitten wij al vroegtijdig aan tafel bij de opdrachtgever om mee te denken over waterbeheer. Hierdoor worden de randvoorwaarden voor bouwprojecten eerder duidelijk en kunnen er maatwerkoplossingen worden geboden”, zegt Pes. Collect, clean, hold en release zijn belangrijke thema’s bij ACO. Aan deze thema’s zijn diverse oplossingen verbonden voor het opvangen, behandelen, bergen en afvoeren van regenwater. Met deze oplossingen zorgt ACO ervoor dat mensen en natuur optimaal profiteren van regenwater. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 05/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

 


 

 


Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Focus op: exposanten Vakbeurs Openbare Ruimte uitgelicht

22 sep om 11:31 uur
Op 27 en 28 september vindt de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Tijdens de beurs zijn…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We moeten serieus aan de slag met herstel van biodiversiteit'

24 sep om 16:51 uur

Zowel wereldwijd als landelijk staat de biodiversiteit flink onder druk, de soortenrijkdom neemt af en dat…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Vandersanden

22 sep om 10:30 uur
De klimaatadaptieve uitdagingen in de openbare ruimte zijn helder. Vandersanden staat u daarom bij in uw routes…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Struyk Verwo Infra

22 sep om 10:15 uur
Struyk Verwo Infra staat voor de meest duurzame, aantrekkelijke en slim ingerichte buitenruimte. Met ons…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: gemeente Ronde Venen

22 sep om 09:57 uur
Als gemeente staan we voor complexe uitdagingen op het gebied van de fysieke leefomgeving van onze inwoners. Van…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: MBI

22 sep om 09:40 uur
Op woensdag 27 september 2023 tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte in Jaarbeurs Utrecht gaat MBI De Steenmeesters het…
Lees verder »

In een binnentuin regent het ook

12 sep om 08:51 uur
Binnentuinen en groene patio's bij woon- en kantoorgebouwen zijn een waardevolle toevoeging aan de openbare ruimte…
Lees verder »
flash_onNieuws

Groenere schoolpleinen voor Schiedamse basisscholen

18 jul om 13:16 uur

Twee aanelkaar grenzende basisscholen in Schiedam hebben de handen ineengeslagen om hun grijze schoolpleinen te…

Lees verder »