In Haarlem is een innovatieve en circulaire aanpak toegepast om een speeltoestel op het Flevoplein een tweede leven te geven. In plaats van vervanging koos de gemeente Haarlem, samen met Spaarnelanden NV en Griekspoor, voor duurzame renovatie. Dit project toont hoe hergebruik en slimme aanpassingen bijdragen aan een duurzamere en kostenefficiënte openbare ruimte.
Speeltoestel in Haarlem krijgt tweede leven dankzij duurzame renovatie

Circulair hergebruik in de praktijk
Het speeltoestel op het Flevoplein was technisch nog in goede staat, maar zou volgens reguliere procedures vervangen moeten worden. Griekspoor, gespecialiseerd in civiele techniek en speelvoorzieningen, zag echter kansen voor renovatie. “Materialen die financieel afgeschreven zijn, kunnen na herstel vaak nog uitstekend worden benut,” zegt Paul van der Lucht, projectcoördinator speelvoorzieningen bij Griekspoor. Door een combinatie van opknappen, herkeuring en herplaatsing kon het toestel behouden blijven.
Een belangrijk onderdeel van de renovatie was het vervangen van de houten bordessen door duurzame exemplaren van GreenMatter-materiaal, waarin ruim 600 kilo gerecycled kunstgras is verwerkt. Deze circulaire toepassing draagt bij aan een duurzamer gebruik van materialen in de openbare ruimte. Bij tien soortgelijke projecten zou al de helft van een compleet kunstgrasveld worden hergebruikt.
Duurzaam én kostenefficiënt
Naast de ecologische voordelen bood de renovatie ook een aanzienlijke kostenbesparing. Waar de aanschaf van een nieuw speeltoestel een investering van ruim €50.000 zou vereisen, kon de renovatie inclusief de noodzakelijke AKI-herkeuring worden uitgevoerd voor slechts €15.000. Dit toont aan dat circulair hergebruik niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor gemeentelijke budgetten.
Kwaliteit en veiligheid gewaarborgd
Om te garanderen dat het toestel weer jarenlang mee kan, is het grondig gereinigd en op essentiële punten gerenoveerd. Paul van der Lucht benadrukt het belang van veiligheid en speelwaarde: “Het speeltoestel voldoet na de renovatie aan alle veiligheidseisen en biedt kinderen in de buurt opnieuw een fijne en verantwoorde speelomgeving.”
Deze aanpak toont aan dat duurzaamheid en functionaliteit hand in hand kunnen gaan bij de inrichting van de openbare ruimte. Door bestaande materialen slim te hergebruiken, wordt niet alleen de levensduur van speelvoorzieningen verlengd, maar blijft ook de speelwaarde behouden voor kinderen. Met dit project zet Haarlem een belangrijke stap richting een circulaire en toekomstbestendige openbare ruimte.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurApeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor meest speelvriendelijke gemeente
13 mrt om 08:17 uurCROW vraagt om feedback op vernieuwd IMBOR
12 mrt om 09:33 uurCROW heeft een nieuwe versie van het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld en legt deze ter…
Abrio: innovatieve verkoeling voor stedelijke gebieden
10 mrt om 09:40 uurSteden kampen met steeds hogere temperaturen door het hitte-eilandeffect. De Abrio uit de CoolHub™-collectie…