‘We zijn nog lang niet uitgespeeld’

donderdag 30 juni 2022
timer 2 min
ABOS zorgt al meer dan 25 jaar voor inspectie, reparatie en het onderhoud van speeltoestellen. Het bedrijf ontzorgt opdrachtgevers volledig en zet de komende jaren in op een duurzame bedrijfsvoering en datagedreven beheer. “We zijn nog lang niet uitgespeeld”, zegt bedrijfsleider Dick van Rooij.

ABOS voert inspecties en reparaties uit en maakt het beheer van speeltoestellen inzichtelijk met verschillende online beheersystemen. “We hebben kennis van alle systemen die er zijn”, begint Van Rooij te vertellen. “Wij werken niet met één beheersysteem, dat is ook onze kracht. Na iedere inspectie en onderhoudsbeurt verwerken we alles wat we doen in het beheersysteem. We bieden klanten ook de mogelijkheid van een meerjaren onderhoudsplan. Hierin staan alle bijzonderheden van de speeltoestellen en welk onderhoud hieraan wanneer nodig is. We vermelden de te verwachten onderhouds- en vervangingskosten op termijn erbij zodat je daar budget voor kunt reserveren. Zo hebben klanten meer inzicht in de kosten en de levenstermijn van de speeltoestellen. Ook voor advies op het gebied van beleidszaken, kostenbesparing en duurzaamheid zijn wij een partij met jarenlange ervaring.” 
 
De komende jaren gaat ABOS nog meer investeren in duurzaamheid, vertelt Van Rooij. “We werken steeds meer met elektrische voertuigen en gereedschap. We proberen zoveel mogelijk CO2-neutraal te opereren als bedrijf. Voor de toekomst zien we een rol weggelegd voor datagedreven beheer. Je kunt dan bijvoorbeeld op afstand monitoren hoe vaak een toestel wordt gebruikt. Daar kun je vervolgens beleid en inspecties op aanpassen. We zijn nog niet zover dat we dit kunnen, maar we zijn druk bezig om dit te ontwikkelen”, aldus Van Rooij. 

Sporthallen 

Nieuw in de dienstverlening van ABOS zijn de inspecties van de sporthallen. “Deze locaties worden veelvuldig gebruikt en de gehele inventaris moet op gezette tijden worden geïnspecteerd. We werken inmiddels samen met enkele grote partijen waaronder Optisport. Dat is de marktleider in het ontwikkelen en beheren van sport- en leisure-accommodaties zoals zwembaden, sporthallen, ijsbanen en fitnessaccommodaties. We besteden veel zorg en aandacht aan inspecties. Door veelvuldig gebruik van de gehele sportinventaris is regelmatig onderhoud en inspectie noodzakelijk. Wij hebben zowel de mensen als het materiaal in huis om dit onafhankelijk uit te voeren”, zegt Van Rooij.  
 inspectie sporthallen

ABOS werkt samen met een breed scala aan opdrachtgevers. “Van recreatiebedrijven en dierentuinen tot gemeentelijke speellocaties. Iedere locatie wordt gemiddeld drie keer per jaar getoetst op veiligheid. Wij ontzorgen volledig. We inspecteren de toestellen en zorgen waar nodig voor het onderhoud. Daarnaast vragen we voor opdrachtgevers ook offertes op bij speeltoestellenfabrikanten en zijn we aanwezig bij het plaatsen van de toestellen en ondergronden”, aldus Van Rooij.  

WAS 2022 

De veiligheid van speeltoestellen is vastgelegd Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). Sinds 1996 bestaan er in Nederland regels en wettelijke normen voor speeltoestellen. Het groot aantal ongevallen met attractie- en speeltoestellen was destijds de belangrijkste aanleiding voor het vaststellen van regelgeving met betrekking tot het gebruik van die toestellen. Er is de afgelopen jaren een sterke groei in het gebruik van attractie- en speeltoestellen. Met name het gebruik van opblaasbare speeltoestellen heeft gezorgd voor een toename van het aantal ongevalcijfers. VeiligheidNL heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, onderzoek gedaan naar de gebruiksrisico’s van opblaasbare speeltoestellen en het risicobewustzijn van verhuurders, huurders en ouders.  

Dit zorgt voor een aantal aanbevelingen die in de WAS 2022 zijn verwerkt. Zo wordt de verhuurder primair verantwoordelijk voor het onder meer veilig installeren van bepaalde attractie- of speeltoestellen. Ook is gebruikstoezicht ten aanzien van attractietoestellen en niet permanent geïnstalleerde speeltoestellen verplicht gesteld. De huurder of de beheerder moet daarnaast de NVWA in kennis te stellen van elk ernstig ongeval dat plaatsvindt met een attractie- of speeltoestel. Van Rooij: “Waarschijnlijk treedt in Juli het nieuwe WAS in werking. Wij kunnen beheerders goed uitleggen wat de WAS 2022 voor hun betekent. We helpen ze graag op weg om ervoor te zorgen dat we veilige speellocaties creëren.” 

inspectie speeltoestellen

Veilige speelplekken 

Van Rooij vertelt dat ABOS nog lang niet is uitgespeeld en dat de monteurs genieten van hun werkzaamheden. “Wij komen met onze inspecties en onderhoud echt overal, van Texel tot België en Duitsland. We plaatsen toestellen bij verzorgingstehuizen, maar richten ons ook op locaties waar kinderen van 4 jaar oud spelen. Veilige speelplekken leveren blije gezichten op. Voor deze lach gaan onze monteurs iedere dag met veel plezier de weg op. Ook in de toekomst”, besluit Van Rooij. 

Meer artikelen met dit thema

Solid bootcamp
descriptionArtikel

Solid bootcamp elementen - zitrand en bootcampelement in één

15 jul om 08:56 uur
De openbare ruimte wordt steeds vaker als ontmoetingsplek gezien. Stadsparken, speel- en trapveldjes,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Negen modules voor allround beheer van buiten tot binnen

13 jul om 09:00 uurtimer2 min
Walid Rahman is directeur bij Speelplan en Data Control en vind dat beheersystemen wel wat gebruiksvriendelijker…
Lees verder »
flash_onNieuws

Gemeente Groningen maakt werk van veilige speellocaties

28 jun om 13:50 uurtimer2 min
De gemeente Groningen beheert de speeltuinen in de openbare ruimte. Hoe dragen medewerkers van de gemeente bij aan…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Denk bij Airtrampolines aan de veiligheid en verantwoordelijkheid’

30 mei om 12:57 uurtimer2 min
Ramegon is al jarenlang leverancier van Airtrampolines in de openbare ruimte. Het bedrijf zorgt ook voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Alle speelterreinen in Almere worden circulair

2 mei om 17:29 uurtimer4 min
Almere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen. Met…
Lees verder »
descriptionArtikel

De waarheid ligt op straat: veldwerk als basis voor betrouwbare data

25 mrt om 10:53 uurtimer2 min
Betrouwbare data is de basis voor goed functionerende openbare ruimte. Slimme toepassingen voor de openbare ruimte…
Lees verder »
descriptionArtikel

Spray Park verrijking van de slimme openbare ruimte

24 mrt om 11:17 uurtimer2 min
Kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot water. Spetteren, verplaatsen van water en verleggen van stromen…
Lees verder »
flash_onNieuws

Wat bepaalt het succes van een speelplek?

28 feb om 11:29 uurtimer4 min
Wat bepaalt het succes van een speelplek? Deze vraag staat centraal in een literatuuronderzoek en een…
Lees verder »