‘Wij hoeven geen grondstoffen meer te kopen, die staan bij ons in de stad’

woensdag 15 september 2021
timer 4 min
Het centrumgebied van Tilburg heeft een metamorfose ondergaan. Voor de nieuwe lichtmasten in het gebied kwam de gemeente uit bij de op maat gemaakte en duurzame aluminium masten van Hydro – Pole Products.

Het eerste deel van de herinrichting van het centrum bevindt zich rondom het stadhuis tot aan de Emmastraat enerzijds en de Oude Markt anderzijds. “We wilden het gebied beter uitlichten, het verdiende ons inziens meer aandacht”, vertelt Bert van Esch van de gemeente Tilburg. “Het stadhuis is helemaal gestript en opnieuw opgebouwd waarbij er een winkelstrook tegen het gemeentehuis is aangebouwd. Door de herinrichting van het gebied rondom het stadhuis kunnen mensen een groter winkelrondje maken. Atelier Lek heeft voor het gebied een lichtplan opgesteld om de verschillende highlights die we in de stad hebben beter uit te lichten.” MTD Landschapsarchitecten ontwierp het vernieuwde centrum van Tilburg. De komende jaren maakt de gemeente werk van  het Stadsforum, een nieuw aan te leggen stadsplein. Binnen enkele jaren ontstaat in de ruimte tussen de Schouwburg, het paleis-raadhuis en het stadhuis een levendig plein.

ledverlichting

Duurzaamheidsambities 

In de eerste versie van het lichtplan werd gebruik gemaakt van stalen lichtmasten. Maar dat idee sloot niet aan op de duurzaamheidsambities van de gemeente. Van Esch: “we willen graag alleen maar masten gemaakt van aluminium omdat dit materiaal qua hergebruik beter past in het duurzaamheidsplaatje van de gemeente. De vorm van de ijzeren masten, maar dan in een aluminium variant. Zo zijn we bij Hydro – Pole Products terechtgekomen.”  
 
Voor het centrumgebied wordt gebruik gemaakt van drie verschillende op maat gemaakte masten, vertelt Remko van Oosterwijk van Hydro – Pole Products. “In de Stadhuisstraat tot aan de Emmastraat hebben we lichtstelen staan met een armatuur van Bega. De masten zijn in een Pipelock gezet zodat ze makkelijker demontabel zijn, bijvoorbeeld wanneer er evenementen plaatsvinden.  In het Kerkpad hebben we vierkante masten gebruikt die met beugels tegen de muur geplaatst zijn. Dat hebben we enerzijds gedaan voor de uitstraling, maar ook omdat het een vandalismegevoelige straat is. Op het Stadhuisplein staan masten waarop spots gemonteerd zijn en aan de zijkanten van het plein wordt weer gebruik gemaakt van de lichtstelen.”

‘Cirkel is rond’ 

Bij de mastenleverancier worden veel masten op maat gemaakt. “Als het getekend kan worden, kunnen wij het maken is onze beleving”, zegt Van Oosterwijk. “Natuurlijk wel met een aantal mitsen en maren. Het moet altijd sterktetechnisch passen, waarbij we kijken naar het armatuur en wat dat betekent voor de wanddikte of de diameter van de mast. Er verlaat onze fabriek geen enkele mast die sterktetechnisch niet is berekend.”  
 
Aluminium is sterk, licht van gewicht, duurzaam en milieuvriendelijk , geeft Van Oosterwijk aan. “Aluminium is 100 procent recyclebaar, je kunt het oneindig gebruiken zonder kwaliteitsverlies. Als wij airbags, velgen en lichtmasten terugkrijgen en we smelten dat om in onze eigen recycle units, dan voegen we legeringselementen toe om de juiste dosering te verkrijgen die nodig is voor onze lichtmasten. Aluminium is extreem vervormbaar. Dat maakt het interessant voor onze masten.” Van Esch voegt eraan toe. “We maken al veertig jaar gebruik van aluminium masten. Van de oude lichtmasten worden altijd nieuwe gemaakt. Iedere mast die wordt weggehaald, wordt teruggebracht naar Hydro. Daarmee is de cirkel rond. Wij hoeven geen grondstoffen meer te kopen, die staan bij ons al in de stad.” 

openbare verlichting tilburg

Verschuiving 

De masten van Hydro – Pole Products gaan meer dan vijftig jaar mee en aan het einde van deze periode worden afgeschreven masten teruggenomen en hergebruikt. “We werken vaak samen met een onderhoudspartner, in dit geval Van den Heuvel Aannemingsbedrijf B.V. De afgeschreven masten worden verzameld en gestript, waarna alle materialen teruggebracht worden in de kringloop. Het aluminium wordt omgesmolten in de Hydro recycle unit in Drunen. De gemeente ontvangt uiteindelijk een vergoeding voor het verwerkte aluminium. We ontzorgen gemeenten volledig, ze hebben er totaal geen omkijken meer naar.”  
 
Bij Hydro - Pole Products vertellen ze trots over de cradle-to-cradle certificering. Van Oosterwijk: “Onze masten zijn zilver gecertificeerd. We zoeken continu naar verbeteringen voor onze producten en bedrijfsvoering. Het Cradle to Cradle Certified™ programma maakt het ons mogelijk om meetbare doelen te stellen bij het milieuvriendelijk ontwerp van onze lichtmasten. Daarnaast kunnen wij klanten die een bredere definitie van kwaliteit nastreven in hun aankoop ondersteunen. Marktpartijen kunnen altijd van alles roepen, maar wij vinden het belangrijk dat een onafhankelijk bureau aantoont dat onze producten bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen”, zo besluit Van Oosterwijk. 

Hydro – Pole Products 
Drunen 
0416 - 386 200 
https://hydro.com/poleproducts

 

Meer artikelen met dit thema

Straatverlichting voor de circulaire economie

24 sep om 16:19 uurtimer2 min
Afval en vervuiling zijn het resultaat van keuzes die in de ontwerpfase van een product worden gemaakt. In deze…
Lees verder »

Inspiring Cities Webinarreeks

24 sep om 12:48 uurtimer3 min
Het avondbeeld is minstens zo bepalend voor de sfeer in een stad als het gevoel dat je er overdag krijgt. Toch…
Lees verder »

Light Challenge 2021 van start

21 sep om 15:07 uurtimer3 min
Op 29 september is de kick off van de vijfde editie van de Light Challenge. Dit jaar buigen studenten zich over…
Lees verder »

Innovatieve duurzame openbare solar lichtmasten

21 sep om 14:49 uurtimer2 min
Wat de solar power lights van Sun Park Innovation zo aantrekkelijk maken is dat deze niet alleen milieuvriendelijk…
Lees verder »

Ieder project perfect in de schijnwerpers

21 sep om 14:44 uurtimer2 min
Goede vandaalbestendige verlichting is van essentieel belang voor een prettig werkbare en veilige omgeving. Op de…
Lees verder »

Duurzaam belangrijk thema voor Lightronics

21 sep om 12:36 uurtimer2 min
Duurzaam innoveren is de missie van Lightronics, producent van verlichtingsoplossingen voor de leef- en…
Lees verder »

'Vragen over verlichting? Maak kennis met Ed en Arthur'

21 sep om 12:33 uurtimer2 min
LICHTNL verwelkomt twee nieuwe collega’s: Arthur Verhagen en Ed Debipersad. Zij schijnen nieuw licht op het…
Lees verder »

Elspec toont slimme verlichting tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte

21 sep om 12:27 uurtimer2 min
Met de boodschap Smart Cities begin with Smart Lighting neemt Elspec (gefuseerd met Jobarco en onderdeel van de…
Lees verder »