‘Wij hoeven geen grondstoffen meer te kopen, die staan bij ons in de stad’

woensdag 15 september 2021
timer 4 min
Het centrumgebied van Tilburg heeft een metamorfose ondergaan. Voor de nieuwe lichtmasten in het gebied kwam de gemeente uit bij de op maat gemaakte en duurzame aluminium masten van Hydro – Pole Products.

Het eerste deel van de herinrichting van het centrum bevindt zich rondom het stadhuis tot aan de Emmastraat enerzijds en de Oude Markt anderzijds. “We wilden het gebied beter uitlichten, het verdiende ons inziens meer aandacht”, vertelt Bert van Esch van de gemeente Tilburg. “Het stadhuis is helemaal gestript en opnieuw opgebouwd waarbij er een winkelstrook tegen het gemeentehuis is aangebouwd. Door de herinrichting van het gebied rondom het stadhuis kunnen mensen een groter winkelrondje maken. Atelier Lek heeft voor het gebied een lichtplan opgesteld om de verschillende highlights die we in de stad hebben beter uit te lichten.” MTD Landschapsarchitecten ontwierp het vernieuwde centrum van Tilburg. De komende jaren maakt de gemeente werk van  het Stadsforum, een nieuw aan te leggen stadsplein. Binnen enkele jaren ontstaat in de ruimte tussen de Schouwburg, het paleis-raadhuis en het stadhuis een levendig plein.

ledverlichting

Duurzaamheidsambities 

In de eerste versie van het lichtplan werd gebruik gemaakt van stalen lichtmasten. Maar dat idee sloot niet aan op de duurzaamheidsambities van de gemeente. Van Esch: “we willen graag alleen maar masten gemaakt van aluminium omdat dit materiaal qua hergebruik beter past in het duurzaamheidsplaatje van de gemeente. De vorm van de ijzeren masten, maar dan in een aluminium variant. Zo zijn we bij Hydro – Pole Products terechtgekomen.”  
 
Voor het centrumgebied wordt gebruik gemaakt van drie verschillende op maat gemaakte masten, vertelt Remko van Oosterwijk van Hydro – Pole Products. “In de Stadhuisstraat tot aan de Emmastraat hebben we lichtstelen staan met een armatuur van Bega. De masten zijn in een Pipelock gezet zodat ze makkelijker demontabel zijn, bijvoorbeeld wanneer er evenementen plaatsvinden.  In het Kerkpad hebben we vierkante masten gebruikt die met beugels tegen de muur geplaatst zijn. Dat hebben we enerzijds gedaan voor de uitstraling, maar ook omdat het een vandalismegevoelige straat is. Op het Stadhuisplein staan masten waarop spots gemonteerd zijn en aan de zijkanten van het plein wordt weer gebruik gemaakt van de lichtstelen.”

‘Cirkel is rond’ 

Bij de mastenleverancier worden veel masten op maat gemaakt. “Als het getekend kan worden, kunnen wij het maken is onze beleving”, zegt Van Oosterwijk. “Natuurlijk wel met een aantal mitsen en maren. Het moet altijd sterktetechnisch passen, waarbij we kijken naar het armatuur en wat dat betekent voor de wanddikte of de diameter van de mast. Er verlaat onze fabriek geen enkele mast die sterktetechnisch niet is berekend.”  
 
Aluminium is sterk, licht van gewicht, duurzaam en milieuvriendelijk , geeft Van Oosterwijk aan. “Aluminium is 100 procent recyclebaar, je kunt het oneindig gebruiken zonder kwaliteitsverlies. Als wij airbags, velgen en lichtmasten terugkrijgen en we smelten dat om in onze eigen recycle units, dan voegen we legeringselementen toe om de juiste dosering te verkrijgen die nodig is voor onze lichtmasten. Aluminium is extreem vervormbaar. Dat maakt het interessant voor onze masten.” Van Esch voegt eraan toe. “We maken al veertig jaar gebruik van aluminium masten. Van de oude lichtmasten worden altijd nieuwe gemaakt. Iedere mast die wordt weggehaald, wordt teruggebracht naar Hydro. Daarmee is de cirkel rond. Wij hoeven geen grondstoffen meer te kopen, die staan bij ons al in de stad.” 

openbare verlichting tilburg

Verschuiving 

De masten van Hydro – Pole Products gaan meer dan vijftig jaar mee en aan het einde van deze periode worden afgeschreven masten teruggenomen en hergebruikt. “We werken vaak samen met een onderhoudspartner, in dit geval Van den Heuvel Aannemingsbedrijf B.V. De afgeschreven masten worden verzameld en gestript, waarna alle materialen teruggebracht worden in de kringloop. Het aluminium wordt omgesmolten in de Hydro recycle unit in Drunen. De gemeente ontvangt uiteindelijk een vergoeding voor het verwerkte aluminium. We ontzorgen gemeenten volledig, ze hebben er totaal geen omkijken meer naar.”  
 
Bij Hydro - Pole Products vertellen ze trots over de cradle-to-cradle certificering. Van Oosterwijk: “Onze masten zijn zilver gecertificeerd. We zoeken continu naar verbeteringen voor onze producten en bedrijfsvoering. Het Cradle to Cradle Certified™ programma maakt het ons mogelijk om meetbare doelen te stellen bij het milieuvriendelijk ontwerp van onze lichtmasten. Daarnaast kunnen wij klanten die een bredere definitie van kwaliteit nastreven in hun aankoop ondersteunen. Marktpartijen kunnen altijd van alles roepen, maar wij vinden het belangrijk dat een onafhankelijk bureau aantoont dat onze producten bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen”, zo besluit Van Oosterwijk. 

Hydro – Pole Products 
Drunen 
0416 - 386 200 
https://hydro.com/poleproducts

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groningen wil meer regie op plaatsen laadpalen elektrische auto's

8 jan om 10:50 uur

De gemeente Groningen heeft eind december haar eerste door de gemeente zelf geëxploiteerde laadpaal voor…

Lees verder »