Wilhelminaplein Naaldwijk na herinrichting een echte klassieker

donderdag 15 maart 2018
timer 5 min
Het Wilhelminaplein in Naaldwijk werd ervaren als een kaal, saai leeg en ongezellig waaigat. Reden voor een aantal fracties uit de gemeenteraad om in 2014 de motie Verhoog de levendigheid van het Wilhelminaplein in te dienen. Afgelopen december werd de laatste hand gelegd aan een vernieuwd, sfeervol plein dat het bruisende hart van Naaldwijk is geworden.

De laatste keer dat er iets aan het Wilhelminaplein was gedaan was in 1997, vertelt projectleider Henri Jansen van de gemeente Westland. “Bij die reconstructie waren verschillende soorten, kleuren en formaten materialen gebruikt. Bovendien werd de verlichting als slecht en sociaal onveilig ervaren en was het gebruik van het plein onhandig, met rommelige terrassen en botsende belangen.”

 

De motie Verhoog de levendigheid van het Wilhelminaplein was de aanleiding voor een uitgebreide reconstructie. Jansen: “We wilden een mooi plein realiseren met een hoge belevings- en gebruikswaarde waar voor elke doelgroep iets te doen valt. Een plein dat uitnodigend is om te ontmoeten en te verpozen. Een Wilhelminaplein dat het winkelgebied versterkt.”

Burgerparticipatie 

Om de wensen van alle belanghebbenden in kaart te brengen, startte de gemeente een intensief burgerparticipatietraject, waarin horeca, winkeliers, marktkooplui, bewoners, bezoekers, het gehandicaptenplatform, organisatoren van evenementen en de oude kerk bij aanschoven. “Bijzonder was dat iedereen, ook de gemeente, heel open het participatieproces in ging”, aldus Jansen. Uit een eerste bijeenkomst kwam een unaniem beeld voor de herinrichting voort, namelijk een klassiek en intiem plein. Een aantal belanghebbenden nam vervolgens zitting in een klankbordgroep, die samen met de gemeente en bureau Hosper tot een schetsontwerp kwam.

 

 

Nadat groen licht was gegeven voor dit schetsontwerp werkte Hosper het verder uit. Marike Oudijk van het bureau schetst de uitdagingen waar in het nieuwe ontwerp rekening mee gehouden moest worden: “Het Wilhelminaplein is het historische hart van Naaldwijk, dé centrale kern in het Westland met een uitgebreid winkelaanbod en horecavoorzieningen. Niet verwonderlijk dat het plein wordt gebruikt voor tal van activiteiten zoals markten, horecabezoek, uitgaan en evenementen. Het plein heeft daarmee niet alleen betekenis voor de directe omgeving maar ook voor Naaldwijk en het Westland als geheel. Door het benadrukken van het historische karakter, het centraal positioneren van de dorpspomp, en het toevoegen van beplanting en zitgelegenheden is een plein ontstaan met meer gezelligheid, meer geborgenheid en ruimte voor verpozen. Binnen dit ruimtelijk ontwerp zijn de verschillende functies en activiteiten op het plein, zoals de weekmarktopstelling, een betere opstelling voor de horecaterrassen en diverse evenementen, ingepast.” Henri Jansen vult aan: “Hierbij wordt nu ook het naastgelegen Havenplein beter benut waarvoor bij de uitwerkingen ook een herinrichtingsplan is gemaakt. Op dit moment is dat plan in uitvoering.”

Oud-Hollandse sfeer 

Vanuit de klankbordgroep kwam nadrukkelijk de wens dat het plein een oud-Hollandse sfeer moest ademen. Door materialen en technieken van nu toe te passen, is het Wilhelminaplein toch een moderne openbare ruimte geworden. Uitzondering hierop is de dorpspomp, die een centrale plek kreeg op het plein. Deze pomp werd in 1629 geschonken door Frederik Hendrik, Prins van Oranje, en had een belangrijke functie in het dorp. Rondom de bank zijn banken geplaatst vanaf waar men een mooi uitzicht heeft op het plein. Veertien waterspuitertjes en een voetcarillon zorgen vooral op zonnige dagen voor levendigheid en plezier voor kinderen. De iepen en het ‘tapijt’ van gebakken klinkers zoals die van oudsher voorkomen in historische binnensteden maken het plein af.

 

De klassieke armaturen op het plein zijn echte blikvangers en zijn gekozen omdat men een sfeervol avondbeeld heel belangrijk vond. “Het armatuur wat al rond de Oude Kerk stond zag men graag terugkomen op het Wilhelminaplein”, verduidelijkt Oudijk. Ook de bestaande verlichting aan de gevel van restaurant Bij5 was een inspiratiebron voor het verlichtingsplan. De historische verlichting, met moderne kaarsachtige ledtechniek, roept een historisch gevoel en een brinkachtige, zachte sfeer op. Meerdere lantaarns op het plein, bevestigd op 3 meter hoogte, zorgen voor een gelijkmatig verlichtingsniveau op ooghoogte. Op de openbare verblijfsplek in het midden van het plein worden de monumentale dorpspomp en de nieuwe spuitfontein aangelicht. In de pleinwand worden de Oude Kerk en het Oude Stadhuis aangelicht en hebben diverse gevels met mooie details een lichtaccent (aangelicht door grondspots) gekregen.

Vlak voor kerst 

Oudijk: “Het bereiken van een sfeervolle avondbeeld was het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp. Het is nu mogelijk met de openbare verlichting, door het dimbare systeem en de RGBWleds, bij evenementen een speciale sfeer op te roepen variërend van romantisch tot uitgelaten feestelijk en uitbundig bij een festival. Dit verhoogt de functionaliteit van het plein substantieel.”

 


Credit: Stefan van Gentevoort Waalpartner

 

Na een strakke en krappe uitvoeringsplanning werd het plein vlak voor kerst geopend. In zijn openingstoespraak was wethouder Theo Duijvestijn lovend over het eindresultaat: “Het Wilhelminaplein straalt weer klasse uit en biedt de potentie om weer jaren en jaren het levendige hart van Naaldwijk te zijn.” Niet alleen de wethouder is tevreden, weet projectleider Jansen. “We krijgen van de omgeving en gemeenteraad niets dan lof terug over het nieuwe plein.”

Meer artikelen met dit thema

Inrichting openbare ruimte thema tijdens Nationaal Voetgangerscongres

24 sep om 15:32 uurtimer3 min
Op 7 oktober organiseert uitgeverij Acquire het Nationaal Voetgangerscongres. Tijdens het congres worden er…
Lees verder »

Nieuw: de laadpaal voor auto én boot

21 sep om 14:47 uurtimer2 min
Seijsener introduceert een gecombineerde laadpaal voor boten en auto’s. De laadpaal wordt uitgerust met…
Lees verder »

Biobased verkeersbord gemaakt van lokale reststromen

21 sep om 14:36 uurtimer2 min
Nabasco®Sign is ons biobased verkeersbord dat bestaat uit Nederlands riet, kalk en hars. Er wordt bij de…
Lees verder »

Hoge nood aan toiletten in de natuur 

21 sep om 13:09 uurtimer2 min
Er is in Nederland een groot tekort aan wc's in natuur- en recreatiegebieden. Een heleboel mensen, bijvoorbeeld…
Lees verder »

Nauwkeurig digitaal inmeten

21 sep om 12:38 uurtimer2 min
marXact maakt centimeter nauwkeurig digitaal inmeten makkelijk en betaalbaar voor elke grondwerker die een…
Lees verder »

Intelligente kast: volledige ontzorging en beter inzicht in stroomverbruik

17 sep om 12:48 uurtimer4 min
De intelligente kasten van Orange Power Systems ontzorgen gemeenten volledig. Marktexploitanten kunnen zelf door…
Lees verder »

Vooruitstrevend en onderscheidend in straatmeubilair

16 sep om 16:16 uurtimer2 min
ERDI is al meer dan 70 jaar vooruitstrevend en onderscheidend in straatmeubilair. Ook op het gebied van duurzaam…
Lees verder »

Duurzame afvalscheidingsbakken voor een evenementenlocatie

16 sep om 16:11 uurtimer2 min
Hoe moeilijk kon het zijn? Een zoektocht met een simpel doel: duurzame afvalscheidingsbakken voor een…
Lees verder »