Zeist kiest voor innovatief fietsparkeersysteem AXLE

dinsdag 11 oktober 2022
De openbare ruimte is vaak nog té veel ingericht op het principe van de auto en daar moet verandering in komen. Daarvan is wethouder Duurzaamheid en Mobiliteit van de gemeente Zeist stellig overtuigd.

“Als we onze inwoners willen verleiden om vaker de fiets te pakken of het openbaar vervoer te nemen, moeten we ze ook genoeg faciliteiten bieden.” En dus heeft de gemeente bij tien bushaltes 268 rekken van het nieuwe innovatieve circulaire fietsparkeersysteem AXLE geplaatst.  

Voorkomen rommelig straatbeeld

Er is veel veranderd in het aanbod van fietsen en dat merken ze ook in Zeist. “Er zijn fietsen met brede sturen, dikke banden, kratfietsen en natuurlijk elektrische fietsen”, constateert wethouder Catsburg. “Die passen niet meer in de traditionele fietsenrekken. Dat zorgt niet alleen voor een rommelig straatbeeld, maar het is ook geen veilige en comfortabele manier om je fiets te stallen. Wil je het voor je inwoners makkelijk maken, dan moet je niet vijf fietsenrekken plaatsen op een plek waar dagelijks veertig mensen opstappen.

Dat bleek ook duidelijk uit een inventarisatie van alle bushaltes. Als we bepaalde behoeftes constateren bij onze inwoners gaan we aan de slag. Niet met hoogdravende plannen, maar met bereikbare doelen. Op sommige plaatsen hebben we daarvoor grond aangekocht. Het nieuwe systeem kost iets meer ruimte, maar daar staat een grotere bezetting tegenover.” 

Dat het Fietsparkeur gecertificeerde AXLE fietsparkeersysteem van STREET-STUFF! nieuw op de markt is, vormt voor de wethouder geen belemmering voor de aanschaf. “Wij staan open voor innovatie en deze fietsenrekken zijn niet alleen functioneel, maar ook duurzaam en circulair. Op onze gemeentewerf liggen straks alleen maar wat onderdelen op voorraad en geen complete fietsenrekken. Bovendien zijn geen graafmachines nodig om het systeem te plaatsen. Veel issues kunnen zo worden opgelost door één type fietsenrek dat gerecycleerd kan worden als het ooit aan het eind van zijn levensduur komt. En natuurlijk, innovaties kosten geld, maar ook onze gemeenteraad is overtuigd van het belang van investeren in duurzaamheid. En ook de Provincie Utrecht verdient een podium, want die hebben ons – ook financieel – enorm geholpen met de realisatie van duurzame projecten.” 

Het hele plaatje klopt 

Michiel van Esch, verkeerskundige van de gemeente Zeist en net als zijn wethouder een voorstander van fietsen, vertelt hoe hij op de Vakbeurs Openbare Ruimte direct door het visuele aspect van het AXLE fietsparkeersysteem werd aangetrokken. “En toen bleek ook nog eens het hele plaatje van het productieproces tot de circulariteit te kloppen. Tijdens het aanbestedingstraject, waar prijs en kwaliteit belangrijke componenten zijn, is uiteindelijk gekozen voor dit systeem. Van ontwerper Ton Kooymans hadden we jaren geleden al het Tulip fietsenrek afgenomen. Dat voldoet voor traditionele fietsen nog prima en daarom hergebruiken we ze op andere plaatsen. Pluspunt vind ik ook de flexibiliteit. Zo zei de voorman van onze buitendienst tijdens de opening van de nieuwe fietsparkeervoorzieningen dat hij het een prachtig demontabel systeem vond, maar dat hij de anti-diefstalschroeven miste. Die zijn toen alsnog gebruikt.” 

Zeist


STREET-STUFF! 
Nuland 
06 – 23010540 
https://street-stuff.com/  

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inwoners Hoogkerk verbeteren leefbaarheid met eigen burgerbegroting

2 jan om 09:17 uur

Hoe zou het zijn als je als inwoner van een dorp of stad geheel of gedeeltelijk kunt meebeslissen over waar het…

Lees verder »

West End Square in Dallas brengt boeiende balans tussen geschiedenis, innovatie en natuur

8 dec 2023

Het West End Historic District in Dallas (VS), ooit een buurt met oude pakhuizen en fabrieken, is nu een…

Lees verder »