Boogaard: 'Klimaatsontwikkeling verandert (inter-)nationaal straatbeeld'

maandag 1 september 2014
timer 4 min
De zware regenbuien van juli en augustus zorgden weer voor wateroverlast in Nederland met een schade van tientallen miljoenen euros alleen al bij particuliere woningen. “Wen er maar aan, want dit zal een bekend straatbeeld worden als we onze openbare ruimte niet anders gaan inrichten”, zegt Floris Boogaard, lector ruimtelijke transformaties aan Hanzehogeschool Groningen, senior consultant bij Tauw en onderzoeker aan de TUDelft), die momenteel in Manila zit om maatregelen tegen wateroverlast te plannen. Boogaard is expert Klimaat en Verharding op het Acquire Platform.

Water op straat zal vaker voorkomen, maar schade en hinder moeten we voorkomen bij zware regenbuien. Een watersysteem ontwerpen dat zulke belastingen aankan vraagt veel budget en ruimte dat in het druk stedelijk gebied vaak niet aanwezig is. Dat de vitale functies van onze steden zoals (vlucht)wegen, NS stations en onze hulpdiensten belemmerd werden zoals bij de buien van 28 juli, dient altijd te worden voorkomen. Maar welke maatregelen kunnen we nemen met een beperkt budget en tijdspad?

 

Leren van het buitenland

Van diverse steden in de wereld valt veel te leren. De acceptatie in buitenland voor wateroverlast ligt vaak veel hoger, onder andere gezien het daar vaker voorkomt. Zo weten in Sao Paulo taxichauffeurs bij neerslag vaak precies welke wegen ze moeten nemen om ondergelopen straten en viaducten te ontwijken. In Manila zwemmen kinderen in laag gelegen straten waar tijdelijke ‘zwembaden’ ontstaan en worden woningen aangepast zodat minder schade ontstaat.  Ook is er grote interesse voor Nederlandse kennis van drijvende en amfibische woningen, de meest vergaande vorm van flexibele verstedelijking. Drijvende wijken zijn in principe aanpasbaar, verplaatsbaar en flexibel.

 

Maatregelen

Steden dienen maatregelen te nemen om overlast te verminderen en om te anticiperen op de effecten van klimaatverandering. Omdat ruimte in stedelijke gebieden schaars is biedt meervoudig ruimtegebruik een oplossing. De riolering is voor grotere buien ongeschikt en het is te kostbaar en doelmatig om grotere leidingen aan te leggen. Daarom worden bijvoorbeeld wadis, groene daken, infiltratiebassins, retentievijvers en infiltratievelden aangelegd, maar hiervoor is niet altijd ruimte in het stedelijk gebied. Water op straat bij hevige regenbuien moet zich verzamelen op plekken waar geen overlast ontstaat en tijdelijk geborgen worden. Voorbeelden zijn speeltuinen, parken en pleinen die tijdens flinke buien weinig functie hebben. Deze kunnen bij reconstructie iets lager aangelegd worden en eventueel de (kolkloze) wegen onder verval aanleggen naar deze openbare terreinen.

 

WOLK

Om geschikte locaties te vinden kunnen computermodellen en visualisaties op basis van hoogtedata goed helpen. Deze rekenen ‘op stoeptegel niveau’ uit hoe het water van hoog naar laag stroomt en zich verzameld op laag gelegen plekken in de stad waar overlast ontstaat. Zo werd met het model WOLK in diverse steden ‘quick wins’ bepaald waar met hele kleine ingrepen en lage kosten wijken klimaatrobuust konden worden gemaakt. Zo werd een waterplein in Amsterdam Noord ‘ontdekt’ doordat die lager gelegen was en wegen daar bij neerslag naar afvoerden, er zijn nooit klachten in die wijk. In Groningen liggen sommige pleinen en parken iets lager dan drempelniveau van woningen waardoor met heel eenvoudige ingrepen een waterplein kan worden gecreëerd. In Vlist wordt bij een reconstructie het water niet meer via regenwaterriolering afgevoerd maar via goten direct naar oppervlaktewater, er is hier flink bespaard op aanleg en onderhoud van de riolering en de wijk is nu klimaatbestendig. Ook in andere gemeenten als Apeldoorn en Bergen kon door relatief kleine ingrepen zoals het plaatsen of weghalen van een verkeersdrempel een wijk klimaatbestendig worden gemaakt.

 

Technische oplossingen liggen soms voor het oprapen, de grootste uitdaging ligt vaak bij de communicatie tussen alle actoren die hierbij betrokken moeten worden. Van politiek tot bewoner, van beleid tot uitvoering, van plan tot beheer. Hoe simpeler de oplossing, hoe groter de kans van slagen.

 

Floris Boogaard, lector ruimtelijke transformaties aan Hanzehogeschool Groningen, senior consultant bij Tauw en onderzoeker aan de TUDelft

 

 

Floris Boogaard heeft tevens meegewerkt aan een uitgebreid artikel over Water op Straat in de september-editie van Straatbeeld magazine.

 

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »