Blog

Nieuw licht: Elektrisch licht wordt eclectisch licht

Vanaf 1891 kwam de fabricage en verdere ontwikkeling van elektrisch licht in een fikse stroomversnelling. Welbeschouwd heeft dit Eindhoven als internationale lichtstad op de kaart gezet. Elektrisch licht heeft de basis gelegd voor onze 24-uurseconomie en daarmee de wereld voor eens en altijd veranderd. Ruim honderd jaar later diende zich een opvolger aan die ondertussen een nieuwe revolutie ontketent.

 

Met de introductie van LED werd onze verlichting eindelijk ook onderdeel van de digitale wereld. Een wereld die stilaan wordt gedomineerd door ontelbare apps voor onze smartphones en tablets. Licht is inmiddels slim en met het toekennen van deze bij uitstek menselijke eigenschap is licht plotsklaps van elektrisch naar eclectisch geëvolueerd. ‘Smart lighting’ geeft nu al bijna 27 miljoen hits op internet. Een onoverzichtelijke brij van een veronderstelde oneindige mengeling van slimmigheden wordt aan het nieuwe licht toegedicht. Nog even en de openbare ruimte wemelt van de nieuwe services en diensten die we via het slimme lichtgrid tot ons kunnen nemen.


Er valt nóg meer te kiezen, de kwaliteit van leven kan weer met grote sprongen omhoog. Maar is dit wel zo? Hoe meer keuzemogelijkheden hoe lastiger het kiezen wordt. En dat maakt niet bepaald gelukkiger. De Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz doet hier een boekje over open in ‘The Paradox of Choice, Why More is Less’ (2003). Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de aanvullende dienstverlening die we via het slimme lichtgrid gaan bieden een maatschappelijke valkuil wordt. De nieuwe wereld is voor veel mensen al complex genoeg. Geen andere keuze hebben klinkt voor hen eerder als een zegen. Eenvoudigweg het licht aan- en uit‘swipen’ op de iPad is al een fantastische verbetering van het welzijn van velen.

Deel dit artikel