Klimaatadaptatie in Nederlandse steden; Waar staan we eigenlijk?

maandag 28 september 2020
timer 3 min
Floris Boogaard is lector ruimtelijke transformaties aan de Hanze Hogeschool Groningen en werkzaam bij Deltares. In zijn expertblog vertelt hij over klimaatadaptatie in Nederlandse steden; Waar staan we eigenlijk?

Droogte, hittestress en wateroverlast veranderen ons straatbeeld. Om schade te voorkomen moet water meer plaats krijgen met meer ‘blauw en groen’ voor onder andere lagere temperaturen en betere luchtkwaliteit en biodiversiteit. Ruimte is echter schaars in druk stedelijk gebied dus bestaande perken en parken worden speel- en infiltratievelden. Een parkeerplaats verdwijnt voor een raingarden, een grasveld wordt een wadi. De skatebaan is ook een markt- en waterplein. Er zijn bomen geplant op loopafstand van het witgeschilderde bejaardentehuisDe buurvouw haalt een tegel uit de tuin voor de gratis plantjes van de gemeente, die ze water geeft uit haar gratis regenton terwijl een vlinder over de waterbergende schutting vliegt. Ik zet vermoeid mijn koffer in de gang na 14 uur vliegen en denk, het gaat goed in Nederland… Maar waar staan we eigenlijk?  
 
Een nationaal overzicht van alle klimaatadaptatie ontbreekt, maar elk voorbeeld wordt door mij en diverse vakgenoten of vakidioten op climatescan.nl gezet. Meer dan 3000 projecten in Nederland en dit is nog maar een (klein) deel van wat er al is. Meer dan 500 woonwijken met wadi’s verspreid over Nederland, meer dan 250 doorlatende straten en het is een klus om de installatie van groene daken en kleine successen van operatie steenbreek bij te houden. We zijn goed bezig maar we zijn er nog lang niet. En ook al hebben we straks elke vierkante centimeter benut dan is er ook nog de zorg of deze voorzieningen op lange termijn blijven functioneren. De hitte, droogte en wateroverlast opgave vragen om veel groter ruimtebeslag dus we moeten creatief zijn in de openbare ruimte en de private terreinen: van particulier tot bedrijventerrein. Bewustwording van deze opgave doen we samen. Samenwerken moeten we soms nog leren. Leren van goede voorbeelden terwijl we meer kunnen leren van voorbeelden waar het mis ging. Leren delen. Leren van internationale voorbeelden. Bewustwording en onderzoek naar langzame processen die we niet met het blote oog zien zoals dichtslibbing en vervuiling van water en bodem bij infiltratie. En ik begon zo positief…  

 
'Elk voorbeeld van klimaatadaptieve oplossingen wordt door mij en diverse vakgenoten of vakidioten op climatescan.nl gezet'

En dat ben ik ook, het is nog maar 25 jaar geleden dat de eerste infiltratievoorzieningen grootschalig de grond in gingen. We hebben veel geleerd en samengewerkt, mooie innovaties en implementaties lijken bijna exponentieel toe te nemen in Nederland op climatescan.nl. Tijdens onderzoeken waarbij we wadi’s en doorlatende verhardingen onder water zetten geniet ik van de gesprekken met bewoners die beginnen met ‘U bent zeker van de gemeente!’ en eindigen met ‘wat leuk, dat wist ik niet’. Enthousiasme is gelukkig ook besmettelijk. Deel uw ervaringen en kennis. 
 
 
We zijn goed bezig, maar we zijn er nog niet. 

Meer artikelen met dit thema

Almere werkt aan een groene, gezonde stad voor de toekomst

26 jul om 14:23 uurtimer4 min
Hoe combineer je de groei van een stad met een kwaliteitsimpuls voor je groenblauwe leefomgeving? Voor deze grote…
Lees verder »

Goed beheer van speelruimte begint met een goed plan

22 jul om 15:49 uurtimer3 min
De ene gemeente heeft 10 speelplekken in beheer, de ander 100 of meer dan 1000. Bureau Speelplan komt in veel…
Lees verder »

Wanneer klopt het verhaal weer?

15 jul om 08:00 uurtimer5 min
Over de mogelijkheden die de circulaire economie biedt voor het beheer van de openbare ruimte.
Lees verder »

Onderzoek naar duurzame water- en ecosystemen voor klimaatrobuust stedelijk groen

12 jul om 08:28 uurtimer8 min
Vergroening van steden wordt steeds vaker toegepast als maatregel tegen hitte. Maar vergroening vergroot ook de…
Lees verder »

Gerichte bestrijding Japanse duizendknoop in Zwolle

8 jul om 09:04 uur
De Japanse duizendknoop is een probleem in veel landen in Europa en helaas ook in Zwolle. Om de plant te…
Lees verder »

Column Chantal Verspaille: Ommekes

6 jul om 16:08 uurtimer3 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.
Lees verder »

Bijen-vriendelijke beplanting. Al eens aan gedacht?

6 jul om 14:23 uurtimer3 min
Jaap Molenaar is directeur van het Bijen educatiecentrum van de Bijenstichting. In zijn expertcolumn roept hij op…
Lees verder »

Budgetbeheer, duurzaamheid en veiligheid

30 jun om 16:13 uurtimer5 min
De media staan bol van berichten over bezuinigingen bij gemeenten door de coronacrisis. Zo schrijft De Volkskrant…
Lees verder »