Wat als stadsbomen ons zouden kunnen vertellen wanneer ze dorst hebben?

maandag 8 november 2021
timer 4 min
Nadina Galle is gepromoveerd tot ecologisch ingenieur, is technoloog, TEDX-spreker en podcaster. Galle zet slimme technologie in ter verbetering van stadsnatuur. Internet of nature noemt ze dat. In haar column laat ze zien hoe boomsensoren het beheer van bomen efficiënter, duurzamer en goedkoper maken.

Duurzame steden moeten - letterlijk - groener zijn om aan de eisen van morgen te voldoen. Onderzoek toont aan dat het planten van meer bomen in steden zorgt voor een verbetering van gezondheid, veiligheid en welvaart, door het leveren van belangrijke ‘ecosysteemdiensten’, zoals het filteren van lucht en het vastleggen van CO2. Deze voordelen zijn essentieel voor gezonde menselijke gemeenschappen, maar worden ook beperkt door de basis waarop bomen groeien: de bodem.

Slechte grond beperkt de groei van bomen. Het oude gezegde in de boomkwekerij ‘Plant een boom van 5 dollar in een gat van 50 dollar gaat vandaag nog steeds op. Bodemverbetering is essentieel om een grotere diversiteit aan bomen mogelijk te maken en bepaalt uiteindelijk het succes van die bomen. Maar bodemverbetering is een grote opgave. Veel gemeenten hebben vergroening hoog op de agenda gezet, met behoud van bestaande en aanplant van nieuwe bomen als resultaat.

Bomen kunnen niet kiezen waar ze geplant worden. Dus als we bomen gaan planten en laten groeien in steden, zijn we het aan hen verplicht om te luisteren. Maar hoe? Sensoren die gegevens leveren over vocht, temperatuur, zoutgehalte, zuurgraad en zuurstof, zoals die ontwikkeld door het Noord Brabantse Soilmania, kunnen het antwoord bieden. Door tijdens het planten of onderhouden van een boom een sensor in de bodem te plaatsen, kunnen we de gezondheid van de bodem continu in de gaten houden. De gegevens die uit de sensor worden verzameld, worden vertaald naar een dashboard, waarop precies wordt weergegeven waar en wanneer een boom iets nodig heeft. Het is bijna alsof de boom kan praten met zijn beheerder, en in ruil daarvoor kunnen boombeheerders luisteren naar de behoeften van de boom.

Neem bijvoorbeeld vocht. Er bestaat geen grotere verspilling dan het wanbeheer van schaarse hulpbronnen, vooral als het om water gaat. De belangrijkste oorzaak van de dood van jonge stadsbomen is een gebrek aan water. Hete, droge zomers zorgen ervoor dat de beschikbaarheid van water afneemt, terwijl de noodzaak van water alleen maar toeneemt. In Nederland is het jaarlijks verliezen van 15 tot 20 procent van alle jonge aanplant eerder regel dan uitzondering geworden, terwijl zowel in Nederland als wereldwijd een tekort aan bomen is. Wat een verspilling om binnen het eerste plantjaar bomen die al 6, 7, soms 10 jaar aan het groeien zijn in kwekerijen vervolgens te verliezen.

Maar het kan anders. In Maastricht is sinds de aanplant in 2017 geen van de duizend lindebomen die bovenop de A2-tunnel zijn geplant, gestorven. Dat komt doordat drie Soilmania-bodemvochtsensoren constant de groeiomstandigheden van de bomen monitoren. De boomverzorger krijgt een melding wanneer de bomen water nodig hebben. Zo droogt geen enkele boomgrond uit. Tegenwoordig heeft Maastricht er nog veertig sensoren bij.

Ook burgers kunnen met sensoren naar bomen luisteren. In het Nederlandse dorp Geijsteren werden de sensoren van Soilmania geïnstalleerd voor bomen op het stadsplein. In plaats van boombeheerders ontvangen omwonenden bewateringsupdates, waardoor de betrokkenheid van burgers en deelname aan boomverzorging worden bevorderd. Meer gegevensverzameling wapent ons beter om in te kunnen grijpen en betere boombeheerders te zijn, voordat het telaat is.

De toepassingen zijn eindeloos. Omdat de sensoren van Soilmania speciaal zijn ontworpen voor de stedelijke openbare ruimte, kunnen ze onzichtbaar worden geplaatst. Zo kunnen vandalen er niet bij en kunnen aannemers ter verantwoording geroepen worden als een factuur in twijfel wordt getrokken. De sensoren meten elke 20 minuten om watergift te onderscheiden van neerslag, zodat de gemeente de watergift door een aannemer kan laten controleren. Als de bewaakte boom na een aantal jaren goed gedijt en geen speciale zorg meer nodig heeft, kan de sensor eenvoudig naar een nieuwe locatie worden overgebracht.

stadsbomen

Voldoende water op het juiste moment zorgt ervoor dat de boom drie keer sneller kan groeien en daardoor sneller zelfstandig kan zijn, groter kan groeien en meer ecosysteemdiensten kan leveren. Met behulp van machine learning gaan we een stap verder. Nu kunnen we deze bodemvochtmetingen samen met informatie over de boom, de bodem en weerpatronen gebruiken om ons niet alleen te vertellen dat een boom nu dorst heeft, maar dat hij over 48 uur dorst zal hebben, en (om precies te zijn) wel 150 liter water nodig heeft. Met deze oplossing kan een boomverzorger precies zijn wekelijkse route uitstippelen, wat zorgt voor optimale irrigatie, met minder uitstoot, tijd- en waterverspilling.

Bodemsensoren kunnen niet het weer beïnvloeden of ongedierte op afstand houden, maar sensoren zijn misschien wel de meest directe communicatielijn die we hebben. Inzicht in precies welke boom we wanneer water moeten geven en het blootleggen van de behoeften van de bodem (die samenvallen met de behoeften van de boom), zijn de eerste stappen die we moeten zetten naar proactieve boomverzorging. De mogelijkheden voor automatisering en ‘slimmere’ boomverzorging zijn eindeloos. En de besparing die het oplevert? Nog beter.

Deze expertcolumn is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »