Nieuws

Ameland kijkt uit naar frisse entree

Het eerste dat toeristen van Ameland zien is de haven in Nes. Zaak dus dat de haven oogt als een visitekaartje. Daarom gaat de veerdam de komende maanden uitgebreid op de schop.

De veerdam, met daaraan verbonden de veerdienst, het openbaar vervoer, de taxidienst en het fiets- en voetgangersverkeer, is enigszins verouderd. Dertig jaar geleden waren er voor het laatst werkzaamheden in de haven van Nes. “De haven heeft een wat verouderde ambiance”, vertelt Henk Stuurman namens de gemeente Ameland.

Infrastructuur opgefrist

De infrastructuur op en rondom de veerdam wordt opgefrist. De toegangsweg wordt geasfalteerd, het parkeerterrein wordt herbestraat en opnieuw heringericht en er worden nieuwe busperrons en taxistandplaatsen aangelegd. Bovendien krijgen de voetgangers- en fietspaden een eigen strook met een nieuw kleurtje.

Nieuwe golfkering

Belangrijk onderdeel van het werk is de bouw van een nieuwe golfkering aan de westzijde. Deze is volgens Stuurman hard nodig, aangezien de veerdam bij hoog water nog wel eens onder water staat. Niet ideaal, omdat dan in allerijl de auto’s verplaatst moeten worden. Halverwege januari nog sloegen de golven zijdelings over de veerdam.

 

De werkzaamheden moeten klaar zijn rond april, vlak voor het begin van het altijd drukke hoogseizoen. “Ameland krijgt een mooie entree, met een frisse uitstraling”, aldus Stuurman. Eerder al werden de kadewanden van de haven in Nes vervangen.

 


Een tekening van de herinrichting van de veerdam van Ameland. Credit: Gemeente Ameland ©

Deel dit artikel