Nieuws

Ondanks crisis niet minder leefbaar

Kwaliteit openbare ruimte in Vogelaarwijken omhoog Nederland is de afgelopen drie jaar ondanks de economische crisis niet minder leefbaar geworden. In de Vogelaarwijken steeg bijvoorbeeld de kwaliteit van de openbare ruimte. Dat blijkt uit de driejaarlijkse leefbaarheidsbarometer die het ministerie van Binnenlandse Zaken onlangs naar buiten bracht.

Ondanks crisis niet minder leefbaar

 

Grote verschillen


De verschillen tussen de landsdelen zijn groot, en ook binnen de 27 grootste steden varieert de leefbaarheid. De vier grote steden in de Randstad ontwikkelden zich gunstig, Rotterdam voorop. De jonge groeisteden Almere en Zoetermeer kampen juist met steeds meer problemen.

Tevreden over woonomgeving


Negatieve vermeldingen zijn er voor Eindhoven, Enschede, Emmen, Schiedam en Heerlen. De kleinere gemeenten waarmee Heerlen sinds enige jaren Parkstad Limburg vormt, maakten een sprong voorwaarts en lijden in dit opzicht dus niet onder de gevolgen van de krimpende bevolking. Opvallend is de grote tevredenheid van veruit de meesten over hun woonomgeving. Een overgrote meerderheid van 83 procent is positief tot uiterst positief over de eigen wijk. Slechts 1 procent is negatief, 4 procent houdt het op 'matig'.

Grote steden scoren slecht


De grootste steden in de Randstad scoren slecht bij de eigen inwoners. In Rotterdam ervaart 45 procent leefbaarheidsproblemen, in Amsterdam 32 procent en in Den Haag 21 procent. De grotere steden in de regio doen het beter. Maar 6 procent van de Eindhovenaren en Groningers is ontevreden.

Vogelaarwijken


In Almere, Apeldoorn, Ede, Haarlemmermeer en Zoetermeer daalt de leefbaarheid al dertien jaar gestaag. In 1998 zaten deze gemeenten nog boven het landelijk gemiddelde, nu zitten ze eronder. De veertig Vogelaarwijken vallen op in positieve zin: daar daalde de werkloosheid, kwamen meer en betere huizen beschikbaar en steeg de kwaliteit van de openbare ruimte. Onderling zijn de verschillen groot. Sommige ontwikkelen zich zeer gunstig, met Malburgen en Klarendal in Arnhem, Overdie in Alkmaar en De Kruiskamp in Amersfoort als posititieve uitschieters. In andere steden zoals Eindhoven zet het wijkenbeleid nog weinig zoden aan de dijk: hoewel de leefbaarheid in de stad over het algemeen goed is, valt de daling van de leefbaarheid in de Vogelaarwijken Woensel-West en De Bennekel op. Net als in Nieuwland (Schiedam) en de Bijlmer (Amsterdam).

De leefbaarheidsmonitor komt tot stand door onderzoek van de bureaus Atlas voor Gemeenten en Rigor. Zij onderzoeken de leefbaarheid aan de hand van indicatoren als veiligheid, vandalisme in de wijk, overlast, de kwaliteit van de huizen, de nabijheid van voorzieningen en natuur, de werkloosheid, het aandeel van niet-westerse allochtonen en het aandeel hoger opgeleiden.

Lees

hier

het volledige rapportBron: de Architect

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

 

Deel dit artikel