Nieuws

Hogere kwaliteit lichtberekeningen met nieuwe gedragscode

De NSVV heeft in samenwerking met de NLA de Gedragscode Lichtberekeningen gelanceerd. Door deze code te ondertekenen geven leveranciers, fabrikanten, lichtontwerpers, adviseurs én installateurs aan dat ze een gedegen methode hanteren om lichtberekeningen te maken, zowel voor binnen- als buitenverlichting. “Met de gedragscode kunnen vakmensen zichtbaar maken dat ze vakmanschap leveren”, zegt Rob van Heur van de NSVV.

Met de gedragscode streeft de NSVV naar transparantie en een verhoging van de kwaliteit in de lichtbranche. De stichting zorgt ook voor controle op naleving van de nieuwe code.
 

Betere keuzes maken

“Mede door de komst van led is er veel veranderd in de lichtwereld. Iedereen kan lichtleverancier worden”, zegt Van Heur. “Je bestelt een container met leds uit China en je bent lichtleverancier.” Hoewel Van Heur concurrentie en verschillende visies op de lichtmarkt toejuicht, ziet hij ook de nadelen. “De verwachtingen van led zijn hoog en er worden hoge eisen gesteld aan duurzaamheid en energiebesparing. Er zijn veel partijen die roepen dat ze professionals zijn, maar niet alle ins en outs van het vak kennen. Het gevolg is dat klanten vaak teleurgesteld zijn.” Van overheden wordt verwacht dat zij acties ondernemen om de doelstellingen uit het Energieakkoord te behalen. De Gedragscode Lichtberekeningen is een belangrijke stap vooruit om aantoonbaar goed en helder onderbouwde lichtberekeningen te maken die een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Voor klanten betekent het dat zij beter kunnen vergelijken en betere keuzes kunnen maken. Na de lancering van de Gedragscode Lichtberekeningen zal een werkgroep van de NSVV/NLA actief blijven werken aan de kwaliteit en actualisatie van de gedragscode.

 

Registreren

Professionals kunnen zich via www.nsvv.nl registreren. Zij ontvangen dan een rapportage template die een bijdrage kan leveren aan het helder rapporteren over de uitkomsten van lichtberekeningen. De partijen die de code onderschrijven worden op de site van de NSVV genoemd in de lijst met professionals die volgens de gedragscode werken. 

Deel dit artikel