Nieuws

Planten krijgen tweede leven door logeertuin in Amersfoort

Niet iedereen is fysiek in staat om de tuin te onderhouden of heeft budget voor een herinrichting. Daar hebben ze in Amersfoort iets op gevonden; een logeertuin voor tweedehands planten.

Het project is een idee wijkhuis de Driehoek in het Leusderkwartier in samenwerking met Marieke van der Zeijden, werkzaam voor Operatie Steenbreek. “Mensen die meedoen aan Operatie Steenbreek, hebben vaak wel budget om hun tuin aan te pakken”, vertelt Van der Zeijden in het Algemeen Dagblad. “Maar hoe bereik je de mensen die een kleinere portemonnee hebben? Of die niet meer kunnen tuinieren?”

Het idee van de logeertuin ontstond spontaan toen een buurtbewoner de tuin verbouwde en planten over had. “Kom maar inleveren’, heb ik meteen gezegd”, zo vertelt Van der Zeijden. Vrijwilliger brengen nu iedere week de planten uit de logeertuin rond met een bakfiets. Inmiddels zijn dertien tuinen onder handen genomen. “Een nette tuin stimuleert om de boel netjes te houden. En we komen ook graag terug om te helpen bij onderhoud”, zegt één van de vrijwilligers.

Van der Zeijden zocht voor de logeertuin ook contact met woningbouwcorporaties als de Alliantie en opvangorganisatie Kwintes. “Zo hebben we bijvoorbeeld geveltuintjes opgeknapt en gaan de vrijwilligers nu naar een tuin van een mevrouw, die zelf geen geld heeft om de boel op te knappen. Het is mooi om te zien dat iedereen zijn steentje bijdraagt, als je elkaar weet te vinden.”

Deel dit artikel