Nieuws

Kastanjeplein beste plein van Amsterdam

In het boek 'Amsterdamse pleinen' hebben auteurs Bob Witman en Hilde de Haan het Kastanjeplein uitgeroepen tot het beste plein van Amsterdam. Ook de Amsterdammers zelf hebben in een onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek eind 2009 het plein met een 7,6 de hoogste waardering gegeven. 

Kastanjeplein beste plein van Amsterdam

{igallery 128}

Kastanjeplein beste plein van Amsterdam

In het net verschenen boek 'Amsterdamse pleinen' hebben de auteurs Bob Witman en Hilde de Haan het Kastanjeplein uitgeroepen tot het beste plein van Amsterdam. Ook de inwoners van de stad hebben in een onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek eind 2009 het Kastanjeplein met een 7,6 de hoogste waardering gegeven.

Monumentale elementen


Het Kastanjeplein hoort bij de pleinenreeks langs de as van het Oosterpark. Kenmerkend zijn veertien monumentale kastanjebomen en de aangrenzende gebogen historische panden uit 1900. In april 2001 gaf Stadsdeel Oost- Watergraafsmeer Handle with Care, ontwerpers openbare ruimte, de opdracht om voor een budget van € 750.000,- een nieuw ontwerp te maken voor het plein en omliggende straten. In december 2003 werd het Kastanjeplein opgeleverd.

Ontwerp


Het pleinvlak is vergroot tot een oppervlakte van ong. 4000 m2 en heeft weer een symmetrische vorm gekregen. Het is bestraat met een klein IJssel steentje in een okergele kleur. Op een half open, lichte plek ligt een bronzen kastanjenoot met vier schillen. Voor het straatmeubilair is gekozen voor de reguliere Linnaeusbank maar dan vijf-zits en met een kastanjebladmotief. Voor de afvalbakken is een zwarte gietijzeren vaasvormige bak gevonden die heel mooi congrueert met de banken. De historische originele lantaarns van Amsterdam, de Ritter lantaarn zijn de karaktertrekken in het aangezicht van de buurt en worden behouden.

Het boek 'Amsterdamse pleinen' onderzoekt de vraag wat nu het geheim van een mooi en goed functionerend plein is. Ook het Javaplein wordt uitgebreid in het boek besproken, tevens ontworpen door Handle with Care, ontwerpers openbare ruimte. Amsterdamse Pleinen ligt in de boekhandel, uitgegeven door Valiz, isbn 978-90-78088-43-1.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel