Nieuws

Zwerffietsen aanpakken met maatwerk

Gemeente Maastricht gaat de overlast die veroorzaakt wordt door wild gestalde fietsen, aanpakken met maatwerk. Per plek wordt bekeken welke aanpak het meest geschikt is.

Dit doet de gemeente in samenspraak met de mensen uit de omgeving, zo schrijft de gemeente op haar website. Vanaf 1 maart starten de werkzaamheden rondom de eerste twee Maastrichtse straten. Voor de aanpak in kwestie is een bedrag van 70.000 euro beschikbaar gesteld. Daarnaast investeert de gemeente een bedrag van 60.000 euro voor het handhaven van het fietsparkeerbeleid rondom het stationsplein.

Mobiliteitsvisie

Dat het fietsgebruik de laatste jaren toeneemt is gunstig, maar brengt ook de noodzaak van extra maatregelen met zich mee. De overkoepelende mobiliteitsvisie wordt uitgewerkt in de omgevingsvisie. Daarbinnen wordt de STOP-benadering (stappen, trappen, openbaar vervoer, privévervoer) meegenomen.

Extra fietsenstallingen in binnenstad

De omgevingsvisie wordt halverwege dit jaar aangeboden aan de gemeenteraad. Op basis van de omgevingsvisie wordt een fietsplan ontworpen. Binnen de omgevingsvisie is plaats gereserveerd voor een onderzoek rondom de realisatie van extra fietsenstallingen in de binnenstad. Uiterlijk in 2020 moet concreet zijn hoe de stad de groeiende behoefte aan fietsenstallingen gaat aanpakken.

Trekpleisters

In de periode voor 2020 heeft de raad gevraagd om een aanpak voor een aantal veelbezochte locaties in de binnenstad. Ook hiervan is het doel de overlast rondom hinderlijk geparkeerde fietsen terug te dringen. 

Deel dit artikel