Proveniersplein Rotterdam sluitstuk van herinrichting stationsgebied

woensdag 28 februari 2018
timer 2 min
Het vernieuwde stationsgebouw van Rotterdam en het voorplein gingen de hele wereld over. De Blijdorpzijde van het Centraal Station stak daar echter nog schril bij af. Daar is in de afgelopen maanden verandering in gekomen.

West 8, eerder verantwoordelijk voor de herinrichting van het stationsgebouw en het plein aan de zuidzijde, was ook hier aan zet voor het ontwerp. De verbinding tussen het water van de Provenierssingel en de Spoorsingel, zoals die er begin 20ste eeuw was, werd in ere hersteld. Om die verbinding te realiseren werd door aannemer Van Gelder 1600 kubieke meter grond afgegraven. Twee bruggen over het nieuwe kanaal, waarvan één voor auto- en tramverkeer, verbinden de Provenierssingel met het station. De noordkant van het station is een stuk groener geworden, met gras, bomen en struiken. Hiermee wordt een natuurlijke overgang tussen de moderne stationsentree en authentieke gevels van de 19e-eeuwse herenhuizen aan de overkant van het station gerealiseerd.

Artis impression Proveniersplein

Klimaatadaptatie

De gecreëerde waterpartij dient tevens als waterberging in perioden dat er veel neerslag valt. Een deel van het water dat op het grote dak van het stationsgebouw valt, komt in de singels terecht. Hiermee wordt het plein een stukje klimaatbestendiger.

Verkeersveiligheid

Met de herinrichting is ook de verkeersveiligheid een stuk verbeterd. Dat was nodig, mede door de verwachte toename in het aantal reizigers dat in de komende jaren naar Rotterdam Centraal komt. De tramhalte- en sporen zijn vernieuwd en er is meer ruimte gecreëerd voor fietsers en voetgangers.

Natuursteen

Voor de verharding van het stationsplein is gebruik gemaakt van natuursteen, wat voor aannemer Van Gelder een uitdagende klus betekende. Deels door de aard van het materiaal, maar ook vanwege het ontwerp van het plein. Het lijnenspel van het natuursteen moest een geheel vormen met de bestrating in het Centraal Station en de Provenierstunnel.

Sluitstuk

Met de herinrichting van de noordelijke entree van het station komt de metamorfose van de buitenruimte in het stationsgebied weer een stap dichterbij. Met het project was 10 miljoen euro gemoeid. Eind januari werd het vernieuwde Proveniersplein geopend.

Meer artikelen met dit thema

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Ruinen zet met kwaliteitsimpuls centrum weer op de kaart

10 mei om 13:13 uur
Ruinen weer op de kaart met een bruisend en vitaal centrum. Met deze doelstelling is gemeente De Wolden, waar…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Apeldoornse klimaatstraat is gereed

23 apr om 08:00 uurtimer2 min
De klimaatstraat in Apeldoorn is gereed. Zo is er een Marktstroom door het centrum, een wadi en meer groen in het…
Lees verder »

Stappenplan klimaatadaptie en energietransitie

22 apr om 08:00 uurtimer4 min
In 4 stappen een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie en energietransitie. Tijdens het opstellen van een…
Lees verder »

Omgevingsvisie gemeente Assen; groen, toegankelijk, ontspannen en veilig

14 apr om 08:00 uurtimer2 min
Het college van B&W van de gemeente Assen heeft de Omgevingsvisie 2040 gepresenteerd. Het doel is om wat Assen…
Lees verder »

Park Vijfsluizen in Vlaardingen showcase van een klimaatadaptieve woonwijk

12 apr om 08:00 uurtimer3 min
In het oosten van Vlaardingen werkt projectontwikkelaar Heijmans aan Park Vijfsluizen. In deze woonwijk staan de…
Lees verder »