Nieuws

Breda is Europa's meest toegankelijke stad

Met de winst van de Acces City Award 2019 mag Breda zich voorlopig de meest toegankelijke stad van Europa noemen.

De Acces City Award werd toegekend aan Breda, omdat veel faciliteiten en diensten goed toegankelijk zijn voor ouderen en gehandicapten. In totaal hadden 52 steden zich aangemeld als kandidaat. Daarvan bereikten er vijf de finale, waaronder dus Breda. De andere vier finalisten waren: Vigo (Spanje), Evreux (Frankrijk), Kaposvár (Hongarije) en Gdynia (Polen). De prijs ging vorig jaar naar Lyon. 


EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk, Sociale Zaken en Arbeidsmobiliteit) loofde de inspanningen om het middeleeuwse centrum van Breda voor iedereen toegankelijk te maken. Het is voor mensen met een beperking makkelijk gemaakt om in theaters, winkels en restaurants te komen. De onderscheiding wordt gegeven aan steden die het leven voor ouderen en gehandicapten makkelijker maken. Criteria om de prijs te verdienen zijn onder meer toegang tot gebouwen, openbaar vervoer, speelplaatsen, werkplekken en ICT-faciliteiten.


“Iedereen kan bij ons deelnemen aan de maatschappij. We zijn extreem trots op deze prijs”, zegt locoburgemeester en wethouder Wijkaanpak van Breda Miriam Haagh. 

Deel dit artikel