Nieuws

Zwerfafvalvrije route in Best

Langs de route naar het Heerbeeck College in Best zijn zeven opvallende blikvangers geplaatst. Deze doen dienst als afvalbak en moeten het zwerfafval langs de route drastisch doen verminderen.

Het zwerfafval op de route is een probleem dat al langere tijd bij de gemeente bekend is. Het probleem is onder meer onder de aandacht gebracht door betrokken buurtbewoners, ZAP-vrijwilligers en medewerkers van de gemeente. De route staat zelfs bekend als snoeproute, schrijft Best op haar website. 


Het afvalprobleem zit hem niet in een gebrek aan afvalbakken, die zijn er genoeg. Toch zwerven er nog altijd verpakkingen van frisdrank, chips en snoep op de route. Ook de school zet zich in om het zwerfafvalprobleem terug te dringen. Zo is begin dit jaar een projectweek gehouden met het thema 'zwerfafval'. Daaruit zijn verschillende oplossingen gekomen. Het aanpakken van de snoeproute valt hier ook onder.

Bewustwording en gedragsverandering

Uiteindelijk zet de gemeente in op bewustwording en uiteindelijk gedragsverandering. Best zet naast het aanpakken van de snoeproute ook in op educatieve projecten en participatieprojecten. Er worden bijvoorbeeld gastlessen gegeven op basisscholen, projectweken op middelbare scholen georganiseerd en hotspotlocaties aangepakt. 

Deel dit artikel