Nieuws

Bedrijven Den Helder creëren duisternis

Port of Den Helder, NAM, Rijkswaterstaat en Defensie gaan de buitenverlichting op hun bedrijventerreinen aanpassen. Dit om de lichtuitstraling naar de Wadden te reduceren.

Door verlichting die 's nachts blijft branden, staat de duisternis op de Wadden onder druk, schrijft de provincie Noord-Holland op haar website. Juist in Den Helder zijn kansen genoeg om de lichtvervuiling richting dit gebied te verminderen. Een aantal bedrijven is hierin al goed op weg: zo heeft Port of Den Helder de felle verlichting op de Paleiskade vervangen en heeft Rijkswaterstaat al ledverlichting geplaatst langs de weg naar de veerhaven. Defensie vervangt in de komende vijf jaar de verlichting door ledverlichting die minder strooilicht uitstraalt. De NAM gaat de komende jaren eveneens over op ledverlichting. 


Om ondernemers bewust te maken van het feit dat veel lichtvervuiling op zeer makkelijke manieren gereduceerd kan worden, is door Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, in opdracht van provincie Noord-Holland, een Wadexcursie georganiseerd. Tijdens deze excursie kregen de deelnemers tips over hoe zij hun bedrijfsverlichting kunnen aanpassen en daarmee kunnen bijdragen aan een donkerder Waddengebied. Een donkere omgeving is niet alleen goed voor de gezondheid, de natuur, de beleving van mensen, maar draagt ook bij aan een aantrekkelijk landschap voor toeristen. 

Deel dit artikel