Nieuws

Gemeente Leusden is 'watching you'

De gemeente Leusden start samen met KPN een proef met sensoren in afvalcontainers en lichtmasten. Doel van de pilot is om meer kennis te ontwikkelen op het gebied van Smart City.

Smart City is een maatschappelijke en technologische trend. Door apparatuur en objecten op internet aan te sluiten, komen er nieuwe gegevens beschikbaar. Zo kunnen sensoren in afvalcontainers data uitwisselen met een ‘gegevensbank’ om te kunnen beslissen welke containers op welk moment geleegd worden.

Sensoren meet aantal bewegingen 

Ook kunnen sensoren op lantaarnpalen aangesloten worden. Deze kunnen het fijnstofgehalte meten of het aantal bewegingen. Met name die laatste optie is interessant, omdat de gemeente met deze gegevens kan bepalen om licht in de openbare ruimte te dimmen bij minder activiteit op straat.

 

In eerste instantie worden huidige datagegevens met een nutsfunctie van Leusden in kaart gebracht. De gemeente benadrukt dat het geen privé-informatie van inwoners betreft. Burgemeester Annemieke Vermeulen, wethouder Jan Overweg en Frank van der Post van KPN tekenden begin deze maand de samenwerkingsovereenkomst ‘Leusden Smart City’.

Deel dit artikel