Nieuws

Nestkasten tegen eikenprocessierups in Zwolle

De gemeente Zwolle start op woensdag 12 december met een proef ter bestrijding van de eikenprocessierups. Dit gebeurt met behulp van nestkasten, waarin koolmeesjes en pimpelmeesjes hun natuurlijke vijand te lijf gaan.

In totaal worden 40 nestkasten geplaatst in een bepaald gebied in Zwolle. De nestkasten zijn gemaakt van Zwolse essen die vanwege essentaksterfte gekapt moesten worden. De nestkasten worden met behulp van oude fietsbanden aan de bomen bevestigd. De binnenbanden krijgen daarmee een tweede leven. Tevens is het beter voor de bomen, want door binnenbanden te gebruiken, hoeven er geen spijkers in de bomen geslagen te worden.

Grote vijand

In veel gebieden in Nederland wordt overlast ervaren van de eikenprocessierups. In Zwolle was dit ook het geval, en is de overlast nog erger dan de jaren hiervoor. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de temperatuurstijging en het ontbreken van natuurlijke vijanden. In de nestkasten komen kool- en pimpelmeesjes die als natuurlijke vijand dienen om zo de rupsen te verjagen. Het jaarlijkse onderhoud van de nestkasten zal door ROVA worden uitgevoerd. 

Deel dit artikel