Nieuws

Drones inspecteren bruggen in Rotterdam

De gemeente Rotterdam start een proef om bruggen vanaf het water met drones te inspecteren. De aquadrones maken een scan van de onderkant van de brug, zodat schade of slijtage later in een 3D-model is terug te zien.

Als de proef positief uitpakt worden de drones mogelijk ook ingezet bij grotere objecten. In eerste instantie wordt er begonnen met kleinere bruggen in onder meer Het Park bij de Euromast en de Crooswijksebocht. “Om de onderkant van een brug echt goed te inspecteren moet een bruggeninspecteur vaak gebruik maken van een boot”, vertelt Robert Aartsen, beheerder Civiele Kunstwerken van de gemeente Rotterdam. “Als de doorvaarhoogte heel klein is zetten we soms zelfs duikers in. Met een drone hoeft dat niet meer.”

Duizenden foto's

De aquadrone wordt op afstand bestuurd en bereikt via het water moeilijk toegankelijke of onbereikbare plaatsen onder de brug. Aartsen: “De drone maakte duizenden foto's van de brug en zorgt dat elk hoekje op de foto staat. De foto's worden gebruikt om een 3D-model van de brug te maken.” Dat heeft nog een bijkomend voordeel. “Via dat 3D- model heb je informatie van het hele object en kun je ieder detail bekijken en uitvergroten. Zo kun je via een computer schade, slijtage of scheuren nauwkeurig bekijken.”

D
e scans worden nu als proef voor bruggen uitgevoerd, maar ook bomen, wegen en rioleringen kunnen worden gescand. “Er is steeds meer behoefte om gegevens, inspectie, beheer en onderhoud op een andere wijze vast te leggen dan alleen in rapportages en excelsheets”, zo besluit Aartsen.

Bekijk onderstaande video om te zien hoe de aquadrone werkt

Deel dit artikel