Nieuws

Warmte helpt zieke kastanjebomen

Na de geslaagde proef van het behandelen van de zieke kastanjeboom aan het Grote Kerkplein in Zwolle, gaat de gemeente nu ook andere bomen met de kastanjebloedingsziekte in de stad behandelen.

Het gaat om zes zieke kastanjebomen. De bomen worden behandeld door de boom in te pakken met een warmtedeken. In dit deken zitten slangen waar continu warm water door wordt gepompt. Dat zorgt ervoor dat de bast van de boom 48 uur verwarmd wordt tot een constante temperatuur tussen de 39 en 42 graden.

Geschikte behandeling 

Het voordeel van deze methode is dat de bacteriën die de ziekte veroorzaken worden vernietigd, maar de boom zelf niet wordt aangetast. De boom is dan nog niet direct genezen, maar kan wel herstellen als de bacteriën eenmaal dood zijn. Na de uitvoering van de werkzaamheden wordt jaarlijks een controle uitgevoerd.

Monumentale bomen 

Wegens het succes van de behandeling van de boom aan het Grote Kerkplein, ondergaan komend jaar nog zes bomen dezelfde behandeling. De behandeling is te kostbaar om op alle zieke bomen toe te passen. Daarom is de keuze gevallen op een aantal bijzondere en monumentale kastanjebomen behandeld, die naar verwachting nog voldoende reserves hebben om ervan te herstellen.

Zo werkt het 

Voorafgaand aan de behandeling, worden de kastanjebomen ingewikkeld en wordt de temperatuur aangebracht. Vervolgens kan de warmte 48 uur zijn werk doen. Zwolle telt in totaal zo'n 850 kastanjebomen. Daarvan worden er op korte termijn 147 gekapt omdat ze ziek zijn, in slechte conditie verkeren, of een gevaar vormen voor de omgeving. 

Deel dit artikel